characters characters

Cum cresti un copil tolerant

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 noiembrie 2016    |   6140 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

toleranta
Iti doresti ca cel mic sa se simta in largul lui atunci cand vorbeste cu persoane diferite, fara a face comparatie intre unii si altii? Fara a judeca sau a eticheta? Daca raspunsul e afirmativ, inseamna ca esti un parinte care incurajeaza egalitatea si toleranta. Pentru a ne ajuta copiii sa aiba un viitor implinit, e nevoie sa ii invatam sa lucreze si sa colaboreze cu cei din jur.

Copiii au nevoie sa stie ca nu trebuie sa le fie frica pentru a iesi din zona lor de confort, sa invete, sa respecte si sa ii aprecieze pe ceilalti.

Toleranta nu inseamna a accepta comportamentele gresite, ci a accepta oamenii pentru ceea ce sunt ei si a-i trata asa cum ti-ai dori tu sa fii tratat. A fi tolerant nu inseamna a renunta la propriile credinte si convingeri, ci a accepta ca exista si alte persoane care pot avea convingeri la fel de sanatoase si corecte, insa diferite de ale noastre.

Toleranta se invata din familie, iar primul pas o reprezinta nivelul de toleranta pe care il au parintii. Copiii ii privesc pe adulti si ii imita, de aceea se si spune ca cei mici oglindesc valorile si atitudinile celor pe care ii iubesc.

Cum cresti un copil tolerant

Parintii care modeleaza toleranta zi de zi prin actiuni si vorbe, ii invata pe copii sa aprecieze diferentele si sa inteleaga ca exista intotdeauna oportunitati de a coopera si a te juca cu altcineva care este diferit de tine.

Fii atent la cum anume tratezi si cum vorbesti cu ceilalti oameni.
Comportamentul si vorbele tale reflecta toleranta? Un prim pas pentru a deveni mai toleranti este sa invatam sa recunoastem propriile prejudecati si stereotipuri care ne guverneaza. Tendinta generala, in societate, este de a respinge oamenii care sunt diferiti de noi. O data ce constientizam acest lucru, putem incepe sa devenim la randul nostru, mai toleranti.

Fa diferenta dintre toleranta si indulgenta si toleranta si indiferenta.
A manifesta indulgenta fata de o persoana sau un grup de persoane presupune a te situa pe o treapta superioara. Indiferenta presupune o lipsa de preocupare fata de o categorie de oameni. Toleranta presupune a accepta si respecta diferentele dintre oameni, a recunoaste drepturile omului si libertatea ca valori universal valabile.

Evita stereotipurile si etichetarile in privinta celor din jur.
Cu cat le vei folosi mai mult, cu atat copilul tau va invata ca lumea din jur trebuie impartita in categorii si etichete. Cu cat impartim oamenii in categorii, cu atat ne este mai greu sa acceptam cu seninatate diferentele dintre noi.

Raspunde in mod onest si respectuos intrebarilor pe care copilul tau le are cu privire la diferentele pe care le observa intre oameni.

Alege filme, desene, jocuri si povesti care sa ilustreze diferentele de valori.

Promoveaza comportamentul respectuos si respinge comportamentele negative.

Incurajeaza stima de sine a copilului tau.
Cu cat copilul tau se va simti mai bine in pielea lui, cu atat ii va fi mai usor sa ii aprecieze si sa ii respecte pe cei din jur, chiar daca sunt diferiti. O mare parte din intoleranta provine din nefericirile si neimplinirile personale ale oamenilor.

Invata-l pe copil ca intoleranta da nastere la intoleranta.
Atunci cand judeca alti copii, cand face glume rautacioase pe seama lor sau nu ii accepta in jocurile lor, nu face decat sa dea nastere la aceleasi comportamente de respingere din partea lor.

Implica-ti copilul in situatii in care este prezenta diversitatea sociala si culturala (tabere, cluburi sportive etc.).

Poti discuta cu copiii despre toleranta inca de la varsta de 2-3 ani. La aceasta varsta poti profita de curiozitatea copilului si astfel, ii poti forma o atitudine de bunavointa si deschidere fata de cei altfel decat el.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum il inveti pe copil sa rezolve conflictele si sa coopereze
    Cum il inveti pe copil sa rezolve conflictele si sa coopereze 1
    17 ianuarie 2013   

    Conflictele sunt inevitabile in viata fiecaruia dintre noi. Copiii nu sunt nici ei feriti de ele si sunt nevoiti sa le faca fata intr-un fel sau altul, incepand cu prima zi de joaca in parc, continuand cu neintelegerile cu colegii de gradinita, de scoala sau cu membrii familiei. Pentru ca nu ne nastem intelepti, copiii (si adultii, uneori) trebuie sa invete sa rezolve conflicte si sa inlocuiasca reactiile negative (frustrare, furie) cu o atitudine de cooperare.

  • Ce trasaturi de caracter dezvolta educatia pozitiva
    Ce trasaturi de caracter dezvolta educatia pozitiva 2
    08 noiembrie 2012   

    Cautam de multe ori explicatia pentru succesul oamenilor in calitatile lor extraordinare (talent sau inteligenta) si cautam sa dezvoltam aceleasi calitati si in copiii nostri. In afara de talent sau inteligenta insa, este nevoie si de o atitudine constructiva in fata dificultatilor si de trasaturi pozitive de caracter, care sa ghideze persoana catre cele mai bune alegeri. Educatia pozitiva porneste de la aceasta idee in tehnicile sale si, asa cum este aplicata in unele scoli de pe glob, se conce

  • Cum il inveti pe copil despre discriminare?
    Cum il inveti pe copil despre discriminare?
    17 octombrie 2012   

    Cum te-ai simti daca, de exemplu, fiul sau fiica ta nu ar putea practica sportul care ii place din cauza modului in care se imbraca, din cauza religiei sau comunitatii din care face parte? Pentru ca la baza ei stau prejudecati si stereotipuri de cele mai multe ori neconstientizate, discriminarea poate fi dificil de identificat. De aceea, poate influenta in mod subtil viata copiilor si adolescentilor, transformandu-i cu aceeasi usurinta atat in victime, cat si in agresori. Asta doar daca nu inter

Mai multe