characters characters

Copilul si desenul

Propus de: Margareta Gifei   |   23 octombrie 2009    |   5063 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Copilul prescolar  este  la varsta  minunata cand deseneza mult, cu entuziasm si imaginatie. A desena la aceasta varsta  nu inseamna numai a produce cu placere o lucrare frumoasa pe care o va admira toata familia. A  desena inseamna in acelasi timp a gasi echilibrul afectiv, a exprima ceea ce nu stie  sa spuna prin cuvinte: increderea in sine,  bucuria, tristetea, frica, etc. Copilul se deschide cu generozitate  prin desen . Din acest motiv, a desena este la fel de important pentru copil, ca si pentru parinti, desenele sale fiind o reala sursa de informatii pentru psiholog.

 

Energia si vitalitatea copilului este exprimata in caracteristicile desenului : cat de precis, atent, ingrijit este acesta sau realizat in graba, cu linii schitate usor.

Repere de interpretare a unor astfel de desene:

1.Relatii afective pozitive in familie -climat familial echilibrat - copilul se deseneaza in mijlocul familiei, membrii familiei se tin de mana.
2.Dorinta de afirmare – se reprezinta pe sine avand o silueta  mai mare decat tot  ce este in jur, chipul sau ocupand mai mult de jumatate din pagina foii.
3.Caracterul impulsiv - desenul prezinta detalii amanuntite, cu stersaturi multe, in special detalierea excesiva a ochilor, suprastilizarea parului etc.
4.Fenomen de singularizare, complex de inferioritate – plaseaza desenul in coltul paginii, se reprezinta pe sine departe de ceilalti, isi reprezinta familia, omitandu-se pe sine.
5.Stare conflictuala familiala  - adultii sunt reprezentati avand gura foarte mare; iar cand se reprezinta pe sine, omite din desen gura.

Dispozitia copilului este exprimata si de culorile folosite in desen. Daca impresia generala este vesela, luminoasa, putem deduce faptul ca dispozitia emotionala a copilului este echilibrata. Dimpotriva, daca desenul este intunecat, sumbru, avem motive sa cercetam mai indeaproape starea afectiva a copilului.

In concluzie, se poate spune ca un copil caruia ii merge bine face desene vesele, bogate si colorate. Daca are probleme, lucrul acesta se va vedea in desenele sale, care vor fi afectate si nu vor mai semana cu celelalte. In asemenea situatii, este posibil sa foloseasca predominant culori mai tari sau mai intunecate, desenul sa fie repetitiv, iar impresia generala mai agresiva.

Sa ne deschidem deci spre sufletul lor gingas si frumos.
•    Nicio ocazie in care sa fim nepasatori la trairile lor emotionale, necazurile si problemele lor, care le exprima chiar si prin desen!
•    Nicio zi in care sa nu punem tot sufletul spre educarea lor!


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe