characters characters

Copiii pretentiosi la mancare

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 decembrie 2016    |   2390 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

copiii pretentiosi la mancare
Pentru prescolari este absolut normal sa obiecteze la forma, culoarea sau textura unui fel de mancare sau sa refuze dintr-o data o mancare pe care cu cateva zile in urma au savurat-o cu pofta. La fel de frecvente sunt si cazurile in care copiii sa doreasca sa manance cateva zile la rand aceeasi mancare si sa refuze orice alt aliment.

„E vorba de frica fata de lucruri noi. Din punct de vedere evolutionist ar putea fi vorba de ceea ce am dezvoltat in timp ca oameni, un mecanism de a ne proteja. Nu incercam lucruri noi pentru ca nu stim daca sunt sigure.”, spune Nancy Hudson, nutritionist la Universitatea Berkeley din California. Frica de lucruri noi apare in jurul varstei de 4-5 ani, insa continua si in perioada de adult, in unele cazuri.

Copilul tau se va simti mereu mai bine atunci cand lucrurile se desfasoara intr-o maniera familiara, fie ca vorbim de rutina de somn, de felul in care tai sandviciul in doua pe diagonala sau de castronul rosu din care mananca mereu supa :). Asadar, cu mici exceptii, este foarte probabil ca prescolarii sa treaca prin perioade in care sa refuze alimentele noi.

Pretentiile la mancare ale prescoalrilor pot fi si o modalitate de a-si declara independenta, copilul transmitand mesajul: „Nu ma poti face sa mananc ceva ce nu vreau!”. Poate avea mai putina legatura cu mancarea si mai degraba poate fi vorba de dorinta de a testa limitele si autoritatea parintilor si de a avea o oarecare forma de control asupra propriei vieti.

Cum poti interveni daca copilul tau e pretentios la mancare?

Conteaza cantitatea mancarii. E mai bine sa folosesti portii mici, iar daca copilul mai doreste, sa mai adaugi, decat sa ramana in farfurie. Uneori, copiii reactioneaza si la cantitatea pe care o vad in farfurie. O portie mai mica li se pare mai usor de mancat.

Introdu mancaruri noi fara mare tam-tam. Specialistii recomanda sa pui alimentele noi in farfurie, alaturi de ceea ce copilul e deja obisnuit sa manance, fara a face caz din asta. Evita sa scoti in evidenta noul aliment, sa il lauzi inainte ca cel mic sa il guste si comporta-te ca si cum cel mic deja cunoaste toate aromele si alimentele.

Redu optiunile. Daca te-ai obisnuit sa ceri parerea copilului cu privire la ce anume vrea sa manance, pune-i spre alegere doua feluri de mancare. De exemplu: vrei sa mananci mazare sau piure?

Aminteste-ti de sensibilitatea copiilor. Cei mici sunt foarte sensibili la gusturi si texturi noi, astfel ca s-ar putea sa nu le placa textura, culoarea sau gustul anumitor alimente. Din acest motiv, un copil ar putea spune ca nu ii place o mancare pe care nu a gustat-o niciodata, doar pentru ca i se par ciudate mirosul, forma sau culoarea alimentului respectiv. Alti copii ar putea face asociere intre mancare si o anumita situatie neplacuta pe care au trait-o. De exemplu, daca a fost bolnav si i-ai dat supa, s-ar putea sa refuze sa o mai manance fiindca o va asocia cu boala pe care a avut-o.

Implica-ti copilul in actul gatirii. Acest lucru poate insemna atat implicare in cumparaturi, cat si in prepararea felurilor de mancare. In plus, daca poate sa si planteze si sa aiba grija de niste legume din gradina, mai bine de atat nici ca se poate!

Ofera-i copilului independenta la masa. Este recomandat sa aiba farfuria lui, separata de a ta, iar in procesul de hranire sa fie implicat din ce in ce mai mult, pana cand se poate hrani singur. Lasandu-l pe copil sa aiba control asupra ritmului in care mananca si a cantitatii pe care alege sa o consume, ii vei creste motivatia sa descopere alimentele noi pe care i le vei propune in timp. In plus, este natural pentru copii sa se hraneasca singuri, este o abilitate de baza.

Invata-ti copilul despre nutritie. Asigura-te insa ca aceasta invatare nu este una didactica, ci distractiva. Bazeaza-te mult pe exemple si asociatii.

Fii un model pentru copilul tau. Asigura-te ca zilnic, cel putin o masa este consumata in familie, intr-o atmosfera placuta si calda. De asemenea, reflecta putin asupra propriei tale relatii cu mancarea. Stresul legat de gatit, atitudini problematice legate de hrana (ingrijorarea excesiva in legatura cu kilogramele in plus, consumul de alimente pentru a compensa anumite probleme emotionale, preocuparea extrema legata de calitatea alimentelor etc.) sau ingrijorarea parintelui ca are un copil prea slab, toate acestea pot transmite copilului o stare de tensiune cu privire la masa si mancare.

Respecta apetitul sau lipsa apetitului in cazul copilului. Daca copilul spune ca nu ii este foame, nu il forta sa manance. Cand copiii sunt fortati sa manance mai mult decat isi doresc, nu vor invata sa recunoasca senzatia de satietate, riscand sa ajunga sa aiba probleme de alimentatie, iar pentru ei momentul mesei va fi unul asociat cu frustrare si teama.

Patreaza o rutina. Incearca sa servesti masa la aceeasi ora din zi si aminteste-ti sa oferi gustari sanatoase intre mese. Acorda atentie gustarilor dintre mese. Consumul de lapte sau suc intre mese poate scadea pofta de mancare.

Elimina distractorii in timpul mesei. Inchide televizorul, indeparteaza tableta si telefonul. Este preferabil sa va concentrati asupra felurilor de mancare in timpul mesei si, cand copilul poate comunica verbal mai bine, sa comunicati cu acesta.

Evita recompensele de tip mancare. Rolul mancarii in viata noastra este sa ne ofere nutrientii necesari pentru a ne mentine sanatosi si a avea energie. Atunci cand folosim mancarea ca recompensa ori ca modalitate de a ne face sa ne simtim mai bine, deschidem calea catre probleme de alimentatie precum bulimia sau mancatul excesiv.

Chiar daca copilul tau este pretentios la mancare, in timp, este foarte posibil ca gustul si preferintele sa se schimbe. Este absolut normal ca cei mici sa nu fie deschisi la noi mancaruri la varste mici, insa lucrurile se pot schimba in timp.

Citeste si:

Interviu cu dr. Mihaela Bilic

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/donnieray/16197852195/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe