characters characters

Comportamentul ostil si sfidator in randul copiilor

Cand apare si cum il gestionezi

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 septembrie 2022    |   1166 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

comportament sfidator si ostil
Ajungi fara sa iti dai seama exact cum in situatii in care copilul tau iti raspunde obraznic, iti sfideaza recomandarile si refuza sa coopereze? Comportamentele ostile si sfidatoare ale copiilor pot aparea la orice varsta, dar sunt mai frecvente in preadolescenta si adolescenta si au deseori la baza o lupta de putere. Vestea rea este ca luptele de putere nu pot fi cu adevarat castigate de parinti, dar vestea buna este ca nu este nevoie sa intram in astfel de conflicte cu copiii nostri.

Citeste si:


Copilul care nu coopereaza niciodata. Tulburarea de opozitionism sfidator


Cand copilul raspunde obraznic


Comportamentul ostil si sfidator al copilului


Cauze frecvente

Desi este foarte simplu sa etichetam aceste comportamente ca fiind rezultatul obrazniciei sau agresivitatii copilului, ele apar in relatie cu parintii, ca urmare a felului in care acestia din urma interactioneaza cu copiii. Ca intotdeauna, este datoria parintilor sa incerce sa schimbe felul in care interactioneaza cu copiii, astfel incat intreaga dinamica a relatiei sa fie imbunatatita. Iata cele mai frecvente cauze ale comportamentelor ostile si sfidatoare ale copiilor:

  • percep cererile, ordinele sau insistentele parintilor ca fiind irationale sau nedrepte
  • nu se simt ascultati sau intelesi
  • simt furie sau frustrare si acestea nu pot fi exprimate altfel decat prin sfidare sau comportamente pasiv-agresive
  • se simt criticati excesiv si se revolta
  • se simt ridiculizati sau nerespectati si raspund cu aceeasi moneda
  • simt ca nu au putere in relatia cu parintii, asa ca incearca sa obtina control asupra acestora declansandu-le reactii de furie sau frustrare
  • ti-ai pierdut calmul in fata copilului, iar acesta nu iti mai respecta autoritatea

Comportamentele de sfidare nu sunt o problema de disciplina, ci o problema de relationare


Copiii refuza sa coopereze si devin ostili fata de parinti nu pentru ca nu au fost pedepsiti sau disciplinati suficient, ci pentru ca nu se mai simt aproape din punct de vedere emotional fata de parintii lor. Furia si frustrarea parintilor, agresivitatea verbala a acestora, lipsa rabdarii sau incercarile excessive de a controla comportamentul copilului sunt cauze frecvente ale indepartarii emotionale a copiilor fata de parinti. Ostilitatea copilului ca raspuns la acestea nu fac decat ca intensifice reactiile negative ale parintilor, dand nastere la o lupta de putere, in care parintele nu poate castiga decat apeland la forta – iar aceasta ultima solutie este daunatoare atat pentru copil, cat si pentru parinte insusi.

Cum poti pune capat acestui cerc vicios?

Ia o pauza pentru a te calma. Nu iti vei putea schimba comportamentul daca nu iti calmezi mai intai emotiile. Lipsa de respect a copiilor, agresivitatea, ironia sau chiar ridiculizarea din partea acestora vor trezi aproape intotdeauna reactii puternice parintilor, iar acest lucru este natural. Insa pentru a iesi din aceasta dinamica de relationare, este nevoie sa revii la o stare de calm.

Aminteste-ti ca pentru copilul tau, acest tip de comportament este poate singurul pe care il cunoaste, iar ca oferindu-i un model de comunicare mai eficienta, il ajuti sa se dezvolte social si emotional.

Aminteste-i copilului tau, fara furie, ca lipsa de respect nu este tolerata sau incurajata in familie si da-i ocazia sa exprime ce a dorit sa exprime intr-o maniera mai adecvata: “Cred ca esti foarte nervos, pentru ca altfel nu ai fi atat de lipsit de respect. Hai sa incercam din nou.”

Asculta cu adevarat ce are de spus si incearca sa intelegi perspectiva sa. Chiar daca a interpretat intentiile tale gresit, este important sa ii arati ca ii accepti perspectiva si sa ii explici din nou ce voiai sa comunici. Atunci cand conflictul nu porneste de la o neintelegere, iar copilul pur si simplu refuza sa coopereze cu tine, arata-I ca ai auzit ce spune: “Nu vrei deloc sa faci tema la matematica acum, am inteles.” si implica-l in rezolvarea problemei: “Ce solutie propui pentru aceasta situatie? Tema este importanta, la fel ca educatia ta. Cum propui sa depasim acest impas?”.

Analizeaza-ti abordarea generala a relatiei cu copilul tau. Cat de des ii spui ce sa faca si cat de specific trebuie sa iti urmeze instructiunile? Copiii au nevoie de independenta si autonomie inca de la cele mai mici varste, iar incercarea de a-l controla excesiv va da nastere la astfel de conflicte de putere.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe