characters characters

Invata-l respectul, prin exemplul personal

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   26 ianuarie 2014    |   12685 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Adu-ti aminte de situatia in care copilul tau te-a jignit pentru prima data si raspunde la intrebarile:

1.Cum te-ai simtit?
2.Cum ai reactionat?
3.Caror factori crezi ca i se datoreaza lipsa de respect pe care a manifestat-o?

Respectul  se invata in familie si inca de la o varsta foarte mica. Acest aspect este foarte important deoarece va creiona modul in care copilul se va comporta in primul rand cu sine si mai apoi cu cei din jur. Cum poti sa-l inveti intr-o maniera usoara ce este respectul? In primul rand prin a fi tu respectuos cu el. Aceasta calitate se invata foarte  usor prin imitare. Asa cum nu iti inveti copilul sa vorbeasca, pentru ca el e cel care achizitioneaza cuvintele foarte repede pe parcursul inaintarii in varsta, cam acelasi lucru se intampla si cu respectul. Exista 3 modalitati prin care poate sa te imite: daca tu il respecti, daca ii respecti pe ceilalti si daca te respecti pe tine.



Respecta-ti copilul
Poate sa invete foarte usor ce inseamna respectul daca ii arati respect. Asta inseamna sa fii pregatit si dispus sa asculti de fiecare data si partea lui, atunci cand s-a intamplat ceva si e acuzat de vreo stricaciune. De asemenea, fa-ti timp sa discuti cu copilul tau si sa-i permiti sa-si spuna impresiile de peste zi, cum s-a descurcat la gradinita, pe cine a intalnit, ce a spus cand
l-a ridicat in picioare doamna educatoare etc. Adresandu-i intrebari, ii arati ca te intereseaza ce are de spus si vrei sa stii detalii. In acest fel va simti ca poate sa comunice cu tine si ca ii esti aproape. Poti utiliza si intrebari care sa vizeze sentimentele si starile prin care a trecut („Si cum te-ai simtit atunci?”) sau poti face niste afirmatii care sa fie in concordanta cu ceea ce a simtit copilul („pun pariu ca asta te-a facut sa te simti foarte mandru de tine”).
 
Pastreaza politetea atunci cand vorbesti cu copilul tau. Foloseste cuvinte precum „te rog”, „multumesc”, „esti foarte dragut”. De asemenea incearca sa nu-l intrerupi atunci cand are ceva de spus. Va invata in acest mod sa adopte aceeasi atitudine ca si tine, cand tu vei avea ceva de spus. Incearca sa pastrezi un ton calm in orice situatie atunci cand vine vorba de copilul tau. Daca te aude tipand si enervandu-te, vei avea parte alta data de crize de furie din partea lui, ceea ce nuva fi foarte placut. Daca se intampla ceva si intr-adevar merita o cearta, extrage-l din context pana se calmeaza, dupa care vei discuta cu el si ii vei explica de ce ai reactionat asa de drastic.

Respecta-i pe cei din jur
Asa cum ii arati respect copilului, arata respect si celor cu care interactionezi. Asta inseamna sa nu te certi cu partenerul tau de viata, de fata cu copilul tau. Nu pune porecle altora si nici nu-ti bate joc de ei. Costul unor astfel de comportamente este destul de mare pentru copilul tau. E normal sa nu-i respecti pe unii oameni pentru ca s-ar putea chiar sa nu merite asta, dar de dragul copilului tau incearca macar sa arati ca ii placi cat de cat si in preajma lor te comporti normal.


Respecta-te pe tine insuti.
Un lucru greu de invatat si de facut este sa dobandesti autorespectul. Acest lucru implica sa-l inveti pe copilul tau sa aiba incredere in el si sa se respecte pentru ceea ce este. De aceea nu este indicat in fata lui sa te compatimesti sau sa te plangi pentru ca ai facut niste alegeri gresite. Sa nu te folosesti replici de genul  „Nu pot sa cred ca am facut o sa de mare tampenie!”etc. Chiar daca ai gresit in vreun fel, nu folosi cuvinte jignitoare la adresa ta, de fata cu copilul tau. Incearca de asemenea sa-i ceri sa te respecte si sa nu foloseasca cuvinte nerespectoase atunci cand e nervos pe tine pentru ca ai luat o decizie care nu-i convine. O replica de genul „te urasc” trebuie lasata sa treaca pana cand copilul s-a calmat, dupa care cauta-i compania si explica-i ca nu este frumos sa foloseasca astfel de cuvinte.

Nu uita sa te impui cu respect, sa arati respect si sa ceri respect pentru ca daca ai facut primii doi pasi atunci pe cel de-al treilea il meriti din plin.

Copilul tau stie ce este respectul? Cum l-ai invatat asta?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe