Cinci greseli de evitat ca parinte
Cinci lucruri pe care parintii iubitori nu le spun sau nu le fac
Ce inseamna sa fii un parinte bun? Specialistii sustin ca parentingul bun poate fi definit si ca evitarea comportamentelor care pot face rau copilului. Acest lucru este important deoarece evenimentele negative ne afecteaza mai puternic decat cele pozitive. Asadar, greselile pe care le fac parintii au efecte mai puternice asupra copiilor decat lucrurile frumoase pe care le fac pentru copiii lor.
Multe dintre comportamentele pe care ar trebui sa le eviti ca parinte sunt automate si provin din propriul tau bagaj emotional. Atunci cand suntem constienti de propriile noastre probleme emotionale, reactii neconstructive sau obiceiuri negative, le putem evita, facand un efort constient. Insa in momentele de oboseala sau de intensitate emotionala, este posibil sa avem reactii agresive, care il pot rani pe copil.
Iata cinci lucruri pe care parintii iubitori nu le spun sau nu le fac:
Trezesc vinovatia sau rusinea copiilor prin cuvintele pe care le adreseaza acestora.
Atat rusinea, cat si vinovatia sunt emotii care au rolul de a ne influenta si adapta comportamentul la normele sociale. In anumite limite, rusinea poate fi de ajutor daca in urma ei copilul invata cum sa reactioneze in mod adecvat. Rusinea devine insa negativa daca afecteaza copilul pe termen lung, daca acesta nu poate vorbi despre evenimentul care i-a trezit aceasta emotie si daca este folosita frecvent, in mod voluntar, pentru a corecta comportamentul copilului. Indiferent daca iti numesti copilul „plangacios” sau ii spui ca e „prost”, „gras” sau „lenes”, raul este facut. Ranile provocate de cuvinte dor la fel de mult ca si o palma primita. Studii recente arata ca la nivelul creierului se activeaza aceleasi zone atat cand vine vorba de pedepsirea fizica, cat si de injosirea si atacurile emotionale.
Critica persoana copilului, nu comportamentul
Atunci cand il certi pe copil spunand ca „Intotdeauna esti dezordonat.” sau „Niciodata nu esti atent.”, copilul va intelege mesajul ca pe un atac asupra lui si nu asupra comportamentului. Folosirea cuvintelor „intotdeauna” sau „niciodata” este foarte toxica si in relatiile dintre adulti, sustine John Gottman, expert in relatiile de cuplu. „E ca si cum i-ai reaminti partenerului ca nimic din ceea ce a facut pana in prezent nu a fost bine si a gresit de fiecare data. In cazul copiilor, acest lucru inseamna a lovi in incredrea de sine a copilului”, sustine expertul. Variatii ale expresiei „intotdeauna” sunt: „Ai putea vreodata sa...?”, „Ce nu e in regula cu tine?” etc.
Resping emotiile copiilor, punandu-le pe seama sensibilitatii exagerate:
A spune copilului ca e prea „slab” ori „sensibil” poate afecta increderea de sine a celui mic, iar mesajul pe care il primeste e acela ca are o problema sau ceva nu e in regula cu el. Aceasta este o forma mai subtila de abuz emotional, iar copiii se simt lipsiti de ajutor si sprijin si traiesc cu impresia ca „sunt defecti”. Vor deveni adulti vulnerabili, riscand sa sufere de anxietate sau depresie. Arata-i in schimb copilului tau ca pentru tine conteaza ceea ce simte si ca e normal sa aiba diverse stari emotionale. Emotiile nu sunt gresite, ele sunt necesare, indiferent daca sunt pozitive sau negative fiindca ne ajuta sa ne dezvoltam. Fiecare dintre noi putem reactiona diferit fata de alte persoane aflate in situatii asemanatoare.
Compara copilul cu alti copii.
Rivalitatea dintre frati este obisnuita, insa studii recente demonstreaza faptul ca poate fi si daunatoare. Nu vei reusi sa motivezi un copil folosind tensiunea si competitia dintre frati prin cuvinte precum „De ce nu poti sa fii si tu ca fratele tau?” sau „Rezultatele surorii tale ar trebui sa fie un exemplu pentru tine”. Tot ceea ce se obtine prin astfel de comparatii este ca unul din copii se va simti inferior. In plus, copilul poate simti ca nu este suficient de bun pentru a fi iubit de catre parintele lui. Un parinte iubitor este cel care stie sa recunoasca faptul ca fiecare copil e unic si trebuie sa fie respectat ca atare.
Resping nevoia copilului de spatiu personal si independenta.
A recunoaste nevoile si a respecta drepturile copilului inseamna a-i oferi spatiul si intimitatea de care are nevoie. Acest lucru inseamna spatiul personal din camera sa, in care isi poate manifesta emotiile si gandurile fara a se ingrijora de critica celorlalti sau alte represalii. Parinti pot respinge nevoia copilului de independenta si intimitate atunci cand nu ii sprijina alegerile, criticandu-le sau cand nu ii permit sa isi exprime parerile.
Parintii iubitori ofera copiilor lor posibilitatea de a avea momente doar cu ei insisi, ceea ce duce la o conectare emotionala profunda prin simplul fapt de a respecta nevoile celuilalt.
De asemenea, parintii iubitori nu isi sufoca copiii din punct de vedere emotional, ci le ofera suficient spatiu fizic si psihic pentru a-si dezvolta propriul nivel de independenta. Tu ce altceva ai adauga pe lista?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
Adauga tu primul comentariu: