characters characters

Ce ofera bibliotecile din Romania copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 aprilie 2013    |   4771 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

“Nimeni nu mai citeste in ziua de azi”, “Bibliotecile sunt expirate, poti mai rapid sa cauti pe internet tot ce ai nevoie”, sunt convingeri pe care le intalnim tot mai des. Ceea ce nu stim este ca si bibliotecile au evoluat. Daca ai in minte imaginea unei cladiri cu sali lungi, intunecate, cu rafturi pline de carti si de praf, iti propunem sa vizitezi sediul bibliotecii din orasul tau- s-ar putea sa ai o surpriza. Bibliotecile tin pasul cu vremurile si ofera din ce in ce mai multe servicii utilizatorilor sai.

Noua motive pentru care ar trebui sa il trimiti pe copil la biblioteca


 Iata cateva dintre avantajele de care se bucura copiii (si nu numai) care merg la biblioteca:

1. E o metoda de petrecere a timpului liber si de a invata mai multe si despre arta. La biblioteca Costache Sturdza din Bacau exista o sectiune speciala intitulata “Sectia de arta”.

2. Exista acces nu doar la informatie sub forma de document, ci si informatie digitala. O sectiune creata special pentru documentele digitalizate poate fi accesata la biblioteca din Brasov, George Baritiu.

3. Poate asculta gratuit cd-uri ori poate viziona filme care se gasesc doar in arhiva bibliotecilor.  Biblioteca judeteana V. Voiculescu din Buzau, de exemplu, imprumuta si acasa filme pe DVD celor doritori, insa poate pune oricand la dispozitie si sala multimedia.

4. Bibliotecarul poate recomanda carti care vin in ajutor copilului atunci cand are de facut o tema sau un proiect. Un exemplu il reprezinta biblioteca din Dambovita, dar si biblioteca din Constanta.

5. Bibliotecile organizeaza numeroase evenimente culturale, precum expozitii de arta,  conferinte, intalniri cu personalitati culturale sau ateliere la care poate participa orice doritor. Un exemplu in acest sens este biblioteca din Arad, dar si biblioteca din Oradea.  Iar in cadrul bibliotecii din Brasov, de exemplu, copiii pot participa la cursuri de astronomie sau la proiectii de filme.

6. Are posibilitatea de a accesa enciclopedii si dictionare valoroase, gratuit. De exemplu, acest serviciu  este oferit de biblioteca publica din Alba Iulia.

7. In unele biblioteci, poate avea acces la studii si cercetari publicate in jurnale de renume international. De exemplu, Biblioteca Judeteana din Galati ofera acces la o serie de articole publicate in Oxford Journals.

8. Invata mai multe despre ce inseamna meseria de bibliotecar. Pentru a-i vorbi copilului despre aceasta profesir, poti sa te inspiri si de pe  site-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei.

9. Poate participa la cenacluri literare, daca este pasionat de scris si vrea sa primeasca feedback si recomandari pentru a evolua in acest domeniu. Biblioteca judeteana din Cluj organizeaza cenaclul literar Traian Brad, pentru grupe diferite de copii.

Exista mai multe tipuri de biblioteci:
-    de specialitate- unde sunt gasite informatii specifice unor ramuri de invatamant.
-    universitara- frecventata mai mult de studenti.
-    publica- la care au acces toti cititorii pasionati, din orice categorie profesionala sau ocupationala.

De asemenea, an de an, in noaptea dinspre 1 spre 2 octombrie, la nivel national a fost organizata “Noaptea Bibliotecilor”, o noapte in care oricine are acces gratuit de a intra in orice biblioteca din tara si mai ales, pe timp de noapte. Acest eveniment a fost organizat pentru prima data in anul 2011 si a fost un adevarat succes, numarul celor care pasesc in aceasta zi/noapte in biblioteci fiind tot mai mare de la an, la an.

Daca te intrebi cum mai stau lucrurile in bibliotecile din mediul rural, lucrurile incep sa se schimbe si acolo. Programul Biblionet si propune ca, timp de 5 ani, sa introduca accesul la internet in bibliotecile publice din Romania.

Pentru a gasi informatii despre biblioteca din judetul tau, iti recomandam sa accesezi acest link: www.romlit.ro.

Asadar, daca pentru noi biblioteca a fost in copilarie locul in care puteam sa gasim doar cartile pe care nu le aveam acasa, pentru copiii nostri biblioteca poate fi un loc care ii ofera experiente diverse. Copilul tau are permis la biblioteca? Te asteptam sa completezi din propria ta experianta lista noastra de avantaje de care se poate bucura un copil cand merge la biblioteca.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Mihaela Dragomir    20.06.2013 - 05:05
    Toate filialele Bibliotecii Metropolitane București au și cărți pentru copii!Vizitațile și nu veți regreta!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    26.04.2013 - 07:37
    @Mariana Gavrila
    Multumim mult pentru precizari.
    Asteptam cu drag informatii utile si de la alte biblioteci din tara.
  • Utilizator Anonim
    Mariana Gavrilă    25.04.2013 - 19:15
    Aţi omis cea mai mare bibliotecă pentru copii din Bucureşti, Biblioteca Ion Creangă, filială a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, unde aţi putea merge pentru motivele 3-6 şi pentru cel mai vechi teatru de păpuşi dintr-o bibliotecă, Teatrul "Licurici" http://www.bibliotecametropolitana.ro/detalii-articol.aspx?artId=220&c=3&catId=268

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe