Ce inseamna esecul parental?
Esecul parental se refera la incapacitatea unui parinte de a raspunde unei nevoi a copilului. Avand in vedere faptul ca familia este considerata un sistem, o astfel de situatie poate duce la perturbarea functionarii intregului.
Problemele care nu isi gasesc rezolvarea in familie si care ajung sa afecteze dezvoltarea copilului pot fi incadrate in categoria neplacuta a ceea ce numim „esec parental”.
Un esec poate sa apara in unul din urmatoarele domenii in care parintii intampina deseori dificultati destul de mari:
1. Ingrijire: uneori, atunci cand exista mai multi copii in cadrul aceleiasi familii, unuia i se va oferi mai multa grija, in timp resursele ramase vor fi acordate celorlalti, in cantitate mai mica. De asemenea, aici vorbim si de asigurarea conditiilor de baza pentru cresterea copilului: sete, foame, somn, caldura etc.
2. Oferire de resurse pentru a-si satisface restul nevoilor. Conflictele dintre parinti si adolescenti pot sa apara si fiindca primii nu reusesc sa indeplineasca toate cerintele copiilor. Acestia din urma vor considera ca parintii au esuat in fata lor fiindca nu au stiut sa se descurce la slujba in asa fel incat sa aduca cat mai multi bani acasa, ca nu stiu sa profite de ocaziile ce le apar in domeniul profesional etc.. Din pacate, liceenii inca nu sunt suficient de maturi si nu au experienta unui loc de munca pentru a realiza ca, nereusita parintilor de a le achizitiona ultimul model de laptop aparut sau a celui mai recent model de telefon mobil, nu reprezinta un esec parental.
3. Siguranta e domeniul in care esecul parental inseamna a pune in pericol viata copilului. Deseori, siguranta celor din jurul nostru nu tine de noi, insa prevenind micile accidente si incidente, ne asiguram ca evitam un pericol mai mare care poate afecta copilul.
4. Ghidare in tot ceea ce face si isi propune sa realizeze atat pe domeniu profesional, cat si personal. Lipsa de timp, lipsa comunicarii poate sa duca la un esec pe aceste planuri. Cu atat mai mult, adolescentii au nevoie de o atentie deosebita si de o indrumare spre facultatea/job-ul care li se potriveste. O situatie frecevnt intalnita este aceea ca, tinerii absolventi, necunoscatori in ceea ce poate oferi o facultate sau un domeniu de studiu, vor opta pentru admitere la facultatea spre care se indreapta majoritatea, dupa regula “daca si altii merg, inseamna ca e bine”.
Ce poti face pentru a evita un esec intr-unul din domeniile de mai sus:
• Asigura-te ca i-ai oferit un set de reguli despre cum anume trebuie sa se comporte in societate.
• Ofera-i informatii cat mai detaliate despre cum sa se fereasca de pericolele de ”afara”.
• Vorbeste-i despre comportamentele de risc (consum de tutun, alcool, droguri), precum si despre efectele lor asupra organismului, creierului, dar si a lui ca si individ ce apartine unei societati.
• Pastreaza o relatie deschisa cu adolescentul in asa fel incat sa-ti poata povesti despre gandurile, visele si planurile pe care si le-a faurit.
• Incearca sa-l responsabilizezi cat se poate de mult de la o varsta cat mai mica. Aici putem include atat domeniul financiar, cat si cel social: invata-l sa economiseasca, ajuta-l sa-si gaseasca o slujba part-time de pe urma careia sa-si castige banii de buzunar, ofera-i sarcini in casa.
• Ajuta-l sa-si formeze un stil de viata sanatos si sa se protejeze impotriva diverselor boli, inclusiv de cele cu transmitere sexuala.
Aminteste-ti de asemenea sa iti ceri scuze atunci cand gresesti. Nu uita ca reprezinti un model de conduita pentru copilul tau, astfel ca pretentiile fata de comportamentul lui ar trebui sa poata fi raportate la comportamentul pe care tu il prezinti in fata lui.
Nu este rusinos sa recunosti ca ai gresit ori ai esuat. Suntem oameni supusi greselii, astfel ca si liceanul tau va fi capabil sa te inteleaga atata timp cat comunici deschis cu el si ii prezinti argumentele pentru care ai luat o decizie sau ai realizat o actiune ce s-a dovedit a fi mai putin inspirata.
Pentru tine ce inseamna esecul parental?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Comentează:3 comentarii
1.Programa scolara mult prea incarcata - Manualele ”alternative” din invatamint ,inentie a unei suprerstralucite minti aflate in ministerul INeducatiei mai mult fac rau decit bine ,deoarece de cele mai multe ori 50% dintre ele sint de decor neinvatinduse din ele.Foarte multi dintre noi considera ca nu vrea copilul sa invete dar problema e la noi deoarece sintem INCAPABILI sa vedem unde e problema
2.Cerintele elaborate de acelasi minister in marea majoritate a cazurilor sint SF-uri ,emanate inurma cine stie ce vise ,deoarece pun in incurcatura chiar si pe profesori nu doar pe noi parintii
3.Obligarea profesorilor de a face rapoarte de activitate nu doar privitor la activitatea lor ci si de a urmari fiecare elev in parte si de a face un raport de activitate pentru ei scade prestatia acestuia in procesul de educare a copilului trebuind sa aloce mai mult timp pentru timpenii in loc sa poata pregati materia care o are
Ar fi mult mai multe de zis dar de cele mai multe ori majoritatea parintilor adopta metoda Strutului sau cealalta Copilul meu face ce vrea ,metode care nu fac bine niciunuia dintre noi