characters characters

Apa la bebelusi

De la ce varsta au nevoie bebelusii de apa si ce este bine sa stii despre acest subiect

Propus de: MamaluiVladimir.ro   |   09 octombrie 2020    |   2124 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

apa la bebelusi
Bebelusul sub 6 luni are nevoie de apa?

Legat de subiectul apa la bebelusi am tot vazut intrebari pe grupurile de mamici. Cautau raspunsuri pentru bebelusii lor de 2-3 luni, daca le pot da apa.

Sfaturi "intelepte" de la diferite mame pe grupuri, soacra, vecina sau chiar unii medici care nu s-au mai pus la curent cu noutatile legate de nutritia bebelusului vei primi cu siguranta. Insa, este bine sa stii ca un bebelus sub 6 luni nu are nevoie de apa. Deloc. Indiferent cum este hranit: alaptat exclusiv sau cu formula.

Va trebui sa ignori panicile socrilor, parintilor care iti spun ca se deshidrateaza copilul fara putina apa. Cum sa nu ii dai putina apa? Nu sunt deloc fondate aceste panici.

Organizatia Mondiala a Sanatatii alaturi de Asociatia Americana de Pediatrie contraindica administrarea de apa in primele 6 luni de viata. Pana la aceasta varsta, hidratarea este asigurata de laptele matern sau de formulele de lapte de praf.

Sfaturi sa ii dau apa bebelusului am tot primit si eu in primele luni de viata. Am nascut si in iulie, vremea era foarte calda, chiar caniculara. Dar eu am stat ferm pe pozitii, eram informata de la cursurile de puericultura si stiam ca nu are nevoie de apa pana la inceperea diversificarii.

Bebelusul de pana in 6 luni primeste toata hidratarea necesara din laptele matern sau formula. Alaptarea exclusiva inseamna doar lapte matern, fara apa, ceaiuri sau suc de fructe, chiar si in vreme caniculara.

Bebelusul nu se deshidrateaza atata timp cat este alaptat "la cerere". Laptele matern este alcatuit in mare parte din apa, asa ca satisface si setea bebeluslui pe langa foame.

Si in cazul bebelusilor hraniti cu formula de lapte, laptele este suficient, nu trebuie suplimentat cu apa.

Suplimentand cu apa sau diluand formula, copilul asimileaza mai putini nutrienti decat are nevoie!

De ce sa nu oferim apa bebelusilor sub 6 luni:

  • Umple stomacul bebelusului si acesta nu va mai manca cat are nevoie, ceea ce duce la o crestere mica in greutate
  • Rinichii bebelusului sunt suprasolicitati
  • In situatiile in care apare voma sau diareea la bebelus, suplimentarea dietei acestuia cu apa fara electroliti poate duce la intoxicatie cu apa

Intoxicatia cu apa la bebelusi

Ce se intampla exact?

De fiecare data cand un bebelus urineaza, acesta nu pierde doar apa, ci si sodiu si alti electroliti. In intoxicatia cu apa, apare un dezechilibru electrolitic la nivel metabolic in cadrul caruia este afectat nivelul de sodiu din sange (cantitatea de sodiu se dilueaza si este eliminata, scazand in mod substantial si fiind greu de refacut).

De asemenea, rinichii imaturi ai unui bebelus nu pot elimina excesul de apa suficient de rapid conducand la o acumulare periculoasa de lichid in corp.

Cum dam apa bebelusilor mai mari de 6 luni

Dupa inceperea diversificarii poti oferi apa bebelusului, in cantitati mici la finalul mesei sau intre mese. Evita sa ii dai apa inainte de masa pentru ca va manca mai putin.

Este recomandat sa eviti sa ii dai sa bea apa cu biberonul. Foloseste o lingurita mica sau o canuta adaptata varstei bebelusului. Da-i putin cate putin si nu insista.

Ofera bebelusului apa plata, nu apa minerala! Apa minerala contine prea mult sodiu, calciu sau alte minerale care sunt mai greu de gestionat de catre rinichii bebelusului. Apa carbogazoasa nu este recomandata deoarece produce exces de salivare, eructatii cat si dureri abdominale.

Apa plata se fierbe?

Raspunsul este foarte simplu si este sustinut de medicii pediatri: apa plata nu se fierbe!

De regula, prin fierbere se elimina microbiologia care putea fi prezenta în apa de fantana, de izvor sau alte surse care nu sunt 100% sigure.

Apa plata este deja microbiologic pura, ea provenind din surse subterane și filtrata mecanic prin niste filtre extrem de fine, de ordinul micronilor.

Prin fierberea apei plate, se concentreaza mineralele din apa prin evaporare si se precipita calciul. Acesta este cel care ramane pe vasul de fierbere și astfel se strica echilibrul natural al mineralelor.

Asadar, apa plata nu se fierbe, ci doar se incalzeste pana la aproximativ 70 de grade pentru prepararea hranei bebelusilor.

Recomandarile din acest articol sunt importante pentru orice mamica. Nu uita insa ca atunci cand ai o nelamurire, cel mai bine este sa discuti cu medicul pediatru al copilului tau. Fiecare bebelus are nevoi diferite, personalizate.

*Sursa foto: Freepik.com


Despre autor

Ma numesc Cristina Marin si sunt mamica norocoasa a unui baietel pe nume Vladimir, care a dorit sa imi ofere cel mai frumos cadou de ziua mea, si sa se nasca in dimineata zilei cand am implinit 28 de ani. De asemenea, sunt sotia unui barbat minunat, Eugen, care m-a cucerit acum ceva timp si inca o face zi de zi, si dupa ani de casatorie. Am inceput sa scriu, cu scopul de a ajuta viitoarele si proaspetele mame cu informatii care le pot fi de folos pe parcursul sarcinii si dupa, dar si pentru putina relaxare, printre nopti nedormite si scutece schimbate. Nu consider ca ceea ce scriu si spun este adevarul absolut, este doar o parere personala datorita faptului ca la un moment dat am trecut prin acea experienta.


Daca iti place ce scriu, poti citi mai multe articole pe blogul meu, Mama lui Vladimir:

Site web: https://mamaluivladimir.ro/


Facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Primele zile acasa cu bebelusul
    Primele zile acasa cu bebelusul
    20 octombrie 2020   

    Abia cand am ajuns acasa am realizat faptul ca viata noastra s-a schimbat radical si ca un ghemotoc de om depinde cu totul de noi.

  • Cinci motive pentru a ramane calm cand bebelusul plange
    Cinci motive pentru a ramane calm cand bebelusul plange
    10 iulie 2020   

    Plansul bebelusului poate fi una dintre sursele de stres majore pentru parinti, pentru ca trezeste in acestia nevoia de a-l proteja pe copil cu orice pret, de orice suferinta. Cand vine vorba de plansul bebelusului, cel mai important aspect este calmul parintelui.

  • Reflexele nou nascutului si bebelusului
    Reflexele bebelusului
    24 februarie 2020   

    Reflexele sunt reactii care apar in mod automat la stimulare: anumite senzatii sau miscari vor produce raspunsuri musculare specifice. Iata care sunt cele mai frecvente reflexe intalnite la nou-nascut si bebelus.

Mai multe