characters characters

Amintirile din copilarie – ce nu uita niciodata copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 februarie 2017    |   3434 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

amintiri copilarie
Amintirile din copilarie sunt printre cele mai pretioase amintiri pentru fiecare dintre noi. Jucariile preferate, primele zile de scoala, prietenii din copilarie si jocurile preferate, momentele frumoase petrecute impreuna cu parintii, toate acestea raman in sufletul nostru pentru intreaga viata.  Ce isi va aminti copilul tau intreaga sa viata? Iata ce spun studiile despre acest subiect.

Ce anume isi amintesc copiii?

Jerome Bruner, unul din cel mai influenti psihologi ai secolulul 20, sustine ca a povesti copiilor despre situatii si evenimente la care au fost partasi demult, inseamna a le intregi istoria narativa. Povestile parintilor despre cum erau copiii atunci cand erau foarte mici e o unealta puternica pentru a-i ajuta sa isi organizeze experientele de viata si sa isi descrie trecutul. Limbajul parintilor atunci cand povestesc copiilor ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte capacitatea de vizualizare si sa isi consolideze memoria de lunga durata.

Un studiu realizat in cadrul Universitatii din Vermont a scos in evidenta amintirile copiilor legate de primii ani de viata.

Iata care sunt subiectele legate de care copiii au spus ca au amintiri


Drumul la gradinita sau scoala impreuna cu parintii.

Una din cele mai frecvente amintiri a copiilor e atunci cand au fost dusi de parinti dimineata la gradinita sau scoala. Multi isi amintesc ritualurile pe care le aveau  cu parintii, inainte de a fi lasati la scoala. ”Ma desparteam de mama printr-o imbratisare puternica si imi spunea de fiecare dataTe iubesc mai mult decat orice.”, isi aminteste un copil.

Mediul natural

O alta amintire a copiilor este cea legata de locul in care au locuit, de cum arata casa, ce animal de companie au avut, care le-au fost vecinii sau locurile in care s-au adapostit atunci cand au fost surprinsi de furtuni. De asemenea, manifestarile dramatice ale naturii (fulgere, tunete, vant puternice, furtuni), precum si emotiile trezite de acestea au ramas in memoria copiilor.

Joaca activa: sariturile, fuga si catararile

Copiii isi amintesc multe din experientele lor de joaca activa, precum alergat, sarit, catarat, jocurile de-a v-ati ascunselea etc.

A fi bun la ceva.

O parte buna din ceea ce isi amintesc copiii se refera si la acele lucruri la care aveau competente si se descurcau mai bine decat altii. Satisfactia adusa de rezultate bune intr-un anumit domeniu, precum si bucuria adusa de experienta in sine sunt motivele pentru care aceste amintiri sunt de neuitat.

”Oameni care mi-au placut si oameni care nu mi-au placut”.

Oamenii cu care se conecteaza de-a lungul vietii, oameni care au avut o influenta asupra lor, pozitiva sau negativa, sunt si cei de care copiii isi vor aminti intreaga viata. Copiii pot de asemenea sa identifice persoanele care i-au apreciat la randul lor. Poate fi vorba de oameni care i-au impresionat, care i-au ajutat sau cu care le placea sa se joace.

A face parte din comunitate.

Aceste amintiri pot insemna slujbele de la biserica la care participau, actiunile de voluntariat la care au fost impreuna cu cei dragi, excursiile in natura cu grupuri de copii, colegii de gradinita etc.

Locuri speciale.

Poate fi vorba de locuri de joaca, de muzee vizitate, de gradinita sau de parcurile in care s-au jucat cel mai frecvent.

Copiii sunt interesati sa stie cum au fost atunci cand erau mici si vor pune nenumarate intrebari pentru a-si forma o imagine despre sine.

Cum poti sa iti ajuti copilul sa isi aminteasca lucruri din trecut?

  • Vorbeste-i despre cum era atunci cand era mic.
  • Arata-i fotografii si spune-i cate o poveste despre fiecare in parte.
  • Pastreaza vii amintirile cu bunicii si alte persoane care nu mai sunt printre voi.
  • Pune accent pe emotiile pe care le-ati trait in evenimentele de demult si recreati-le.
  • Construieste ”trecutul”, in permanenta cu copilul tau. Vino cu idei despre cum anume sa va formati amintiri frumoase. Folositi-va de desen, poze, compuneri, autoportrete haioase, etc.
  • Vorbeste-i copilului despre amintirile pe care tu le ai din copilaria ta.

Stiind care sunt lucrurile pe care copiii nu le uita, il poti ajuta pe copilul tau sa isi formeze amintiri frumoase, care ii vor completa identitatea si imaginea de sine. Tu ce iti amintesti de cand erai copil?

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/davebowman/3507930998/


Citeste si:

Frumoase amintiri din copilarie (si un munte de haine murdare)

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii
    Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii
    18 decembrie 2024   

    Alegerea cadourilor pentru cei mici in perioada sarbatorilor de iarna, poate fi o experienta plina de satisfactie, mai ales daca reusim sa aducem zambete pe fata copiilor. Daca pentru unii parinti este usor sa aleaga cadourile potrivite, pentru altii este un stres in plus fiindca nu se descurca prea bine la acest capitol.

  • Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
    Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
    20 noiembrie 2024   

    O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

Mai multe