Alina Zară: „Martisorul este un simbol romanesc puternic”
De 1 Martie, poarta martisorul romanesc.Campanie SuntParinte.ro
1. De ce e important sa ducem mai departe valorile romanesti?
Sunt un milion de motive. Pentru a defini in noi, in primul rand, radacina! De cele mai multe ori ne-o taiem cu mana noastra si ne miram ca ne doare... Pentru ca nimic din ce se creaza si recreaza in acest moment, la nivel mondial, cu toata forta de implemementare a marilor branduri, companii, grupuri cu interese de tot soiul, nu seamana cu noi! Pentru ca avem un fel de datorie sacra sa mergem pana la capat cu ale nostre, nu cu ale altora. Pentru ca avem copii, carora nu le putem darui, de drept, decat ce ne apartine. Si peste toate astea, pentru ca avem cu ce defila mandri, oriunde ne-am duce! Intr-un context universal, eu nu ma vad decat in ie cu semne cusute de pe la noi, povestind despre ai nostri. Romanismul si crestinismul sunt cele mai valoroase atuuri ale mele.
2. Ce inseamna pentru tine 1 martie si ce reprezinta Martisorul?
1 martie este, dincolo de toate, prima zi oficiala de primavara, anotimpul meu preferat! In mine e un fel de vartelnita, ce se rasuceste si vanturile aduc anotimpurile. Cand ajung iar si iar la primavara, se opreste in loc pret de cateva clipe. E dorul ala implinit de lumina si bucurie... Mi-e draga ziua asta pentru ca aduna in ea, simbolic, nevoia oamenilor de a-si darui flori si bucurii, de a iesi unii in intampinarea altora. Si mi-e drag martisorul pentru ca este, fara drept de tagada, un simbol romanesc puternic, pozitiv, frumos, demn sa intre pe lista UNESCO (ma bucur tare ca Romania, impreuna cu Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Macedonia, vor depune anul acesta dosarul pentru inregistrarea martisorului in patrimoniul cultural imaterial al omenirii).
3. Cum traiai 1 martie cand era copil? Si cum traiesti acum prima zi de primavara?
Cand eram mica, zile intregi desenam propriile mele carduri de care prindeam martisoare pentru colegi, profesori, prieteni, femeile din neamul nostru. Am si acum o colectie frumoasa din perioada aceea. Tin minte ca mi-as fi pus martisor pe fiecare rochita, ca sa am noroc. Acum nu mai cred in talismane norocoase. Nu cred in norocul pe care il poate genera o potcoava, un trifoi cu patru foi sau cosarul. Imi plac, am amintiri frumoase cu ele, dar, intre timp am crescut... Cred in simbolul crucii, in dragostea care nu cade niciodata si in forta creatoare a noastra, in conditiile in care „toata darea cea buna si tot darul cel desavarsit de Sus este.” De aceea martisoarele de la noi din atelier aduna in ele alt soi de simboluri, de esenta romaneasca, gata sa fie transmisa mai departe. Acum sarbatoresc prima zi de primavara cu multe flori. Primul buchet din perioada asta e cu lalele albe, legate cu ata de martisor.
4. Povesteste-ne putin despre martisorul creat de tine pentru campania SuntParinte.ro: De 1 martie, poarta martisorul romanesc!
Pentru campania SuntParinte.ro „ De 1 martie, poarta martisorul romanesc!”, am chemat fetitele din atelierul-sezatoare sa ma ajute si ne-am gandit sa cream un Tricou Fain, din linia noastra de unicate. Am pus la bataie o cutiuta in care avem o colectie de cusaturi vechi, pe care am gasit-o intr-un pod, uitata de lume (cineva a pastrat, in stare perfecta, toate panzele pe care o serie de fetite au invatat sa coasa, in urma cu cativa zeci de ani). Am ales de aici o bucatica de etamina alba, pe care e scris cu ata rosie, stangaci, dar vesel, cuvantul „martisor” si o alta, pe care cineva priceput a cusut 4 buburuze! E o poveste veche, pe care o retrimitem iar, cu valente noi, prin lume.
Alina Zară – actrita, initiator si coordonator proiect Mandra Chic / Muzeul de Panze si Povesti.
Credit foto: Cosmin Neag
SuntParinte.ro iti prezinta campania „De 1 martie, poarta martisorul romanesc. Creativ si original”. O campanie ce readuce in prim plan povestea martisorului romanesc asa cum e vazut prin ochii artistilor de astazi. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Comentează: