Alaptarea in perioada de diversificare
Ce se intampla cu alaptarea cand intervine si diversificarea?
Multe intrebari apar in mintea mamelor atunci cand intervine diversificarea. Mamicile doar ce s-au imprietenit cu tot ceea ce inseamna alaptare, ca hop, vine si diversificarea. Dar stai, ca nu este vorba separat doar de alaptare sau doar de diversificare, ci de o imbinare intre cele doua, pentru ca ziua nu inseamna etape, fragmente, sectiuni, ci inseamna o grija deosebita acordata alimentatiei lactate si alimentatiei solide.
Am intrebat cateva mamici de bebelusi ce aduce aceasta perioada, ce intrebari, ce nelamuriri.
Ioana T., mamica unui bebelus de 6 luni: “Bebelusul meu incepe diversificarea. Ce facem cu alaptarea? Scoatem mesele?”
Raspunsul specialistului- Adina Branici, consilier in alaptare:
Diversificarea inseamna complementaritatea alaptarii, nu eliminarea alaptarii.
Adina Branici mentioneaza:
A scoate complet mesele de lapte presupune ca cele 20 lingurite pe care le manca un bebe la o masa „diversificata complet” reprezinta echivalentul cantitatii de lapte baute din san. Fals! Este gresit sa presupunem ca diversificarea elimina alaptarea la cerere.
Un bebe care ramane doar pe „2 mese de lapte” este privat de multi nutrienti.
Pana la 1 an, diversificarea, alimentatia solida inseamna descoperire, explorare, joaca, flecire, mancat partial.
Maria, mama unei bebeluse simpatice de 8 luni spune: "Deja soacra imi zice ca dupa 6 luni laptele matern este apa chioara si sa-l scot, inlocuindu-l cu hrana solida."
Raspunsul specialistului - Adina Branici, consilier in alaptare:
Este gresit sa se ramana dupa inceperea diversificarii, doar la 2 mese de san, a-l exclude este si mai eronat.
Tot Adina Branici spune: A face acest lucru presupune o ignorare completa a nevoilor bebelusului, deoarece el va mai cere san, dar nu va mai primi decat de 2 ori. Aceasta ignorare are consecinte si pe termen lung, in viata de adult.
Concluzii:
In multe cazuri se intampla ca, dupa varsta de 6 luni, cumva, vedeta pentru, unii parinti sau bunici, sa devina diversificarea, iar alaptarea sa cada pe locul 2. Insa alaptarea si hrana solida trebuie sa functioneze ca un tandem.
Alaptarea poate si ar trebui sa continue dupa cele 6 luni, iar mancarea este o completare a alaptatului. La aceasta varsta, mancarea nu poate inlocui alaptarea, iar laptele matern nu este un supliment la mancare. spune Adina Branici.
Sa nu uitam, ce mai inseamna alaptarea:
A vedea alaptarea doar in termeni de hrana reprezinta o atitudine gresita inca de la inceput.
Alaptarea inseamna si hrana emotionala. Dr. Jack Newman „Alaptarea e mai mult decat hrana, e o relatie de dragoste intre doua persoane care se iubesc mult.”
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Beneficiile alaptarii pentru bebelus si pentru mama
Toate studiile arata ca alaptarea are numeroase beneficii pentru bebelus si pentru mama, dar si, indirect, pentru societate si economie.
-
Chef Mirela Ivascu pentru SuntParinte.ro: Mic dejun cu sendvis cald
Chef Mirela Ivascu, a creat in exclusivitate pentru SuntParinte.ro retete de mic dejun pentru parinti ocupati, dar implicati si copii cu pofta de nou mereu.
-
Obiceiurile alimentare reprezinta esenta sanatatii viitoare
Hranirea adecvata este o misiune zilnica a parintelui, o misiune deloc usoara si pe termen lung. Tablourile in farfurie atrag si fac misiunea parintelui mai usoara.
Adauga tu primul comentariu: