Activitati pentru mame si fii
Afectiune, indrumare, blandete si acceptare neconditionata. Toate acestea (si multe in plus) le primesc baietii de la mamele lor. Orice parinte are parte de momente relaxante, distractive sau emotionante alaturi de copilul lui, iar mamele de baieti, cu atat mai mult. Am adunat o serie de activitati pe care este bine sa nu le ratezi daca ai un prichindel sau un baiat mai mare acasa:).
Pana la 6 ani
Realizati experimente impreuna care sa il apropie de domeniul stiintelor si sa ii ofere informatii despre cum se fac anumite lucruri ori pentru a intelege diferitele fenomene. De exemplu, invata-l despre fierberea apei, despre fenomenul de inghet, evaporarea apei sub presiune, despre plutirea obiectelor pe apa, coacere sau fermentare prin activitatile din bucatarie pe care le realizezi zi de zi. Astfel il apropii de tine, il determini sa participe la sarcinile casnice si in acelasi timp il ajuti sa descopere cum functioneaza lumea din jur.
Dansati. Baietii sunt destul de greu de convins sa danseze, iar o data cu trecerea anilor devin mai timizi si mai rigizi in miscari. Puneti muzica in casa si ia-l la dans, indiferent de ritm.La varsta aceasta, copiilor le place sa danseze. Poti incerca diverse ritmuri, de la vals la samba, cha-cha sau hip-hop. Important e sa “exersati” bucuria de a va misca in ritmul muzicii impreuna.
Petreceti timp in natura. O recomandare valabila pentru orice varsta si orice gen:). Mergi la plimbare cu fiul tau, opreste-te atunci cand observa o buburuza sau o frunza, explica-i tot ce vrea sa stie si nu uita o minge cu care sa va jucati in iarba:).
6-11 ani
Iesiti in natura si fotografiati ceea ce va place. Acasa, puteti printa pozele si ulterior simulati o expozitie foto. Alege apoi pozele cele mai reusite si apoi agata-le in camera din loc in loc sau pe o sarma. Va fi incantat sa isi vada munca expusa si admirata si de ceilalti membri din familie.
Lasa-l sa stea in preajma ta atunci cand gatesti. Este un prilej perfect sa vorbiti, sa il intrebi despre ce s-a mai intamplat la scoala si sa asculti povestile lui. De asemenea, poate invata cateva abilitati care ii vor prinde bine mai tarziu, mai ales daca ii ceri ajutorul si il lasi sa contribuie si el la pregatirea mesei:).
Uita-te sau mergi la meciuri cu el, daca este pasionat de sporturi. Si, mai ales, daca stii ca ti-ar placea si tie acest lucru. Cere-i sa iti explice regulile si vorbeste cu el despre sportivii sai preferati.
Mergi cu el la cumparaturi si invata-l cum sa combine culorile si hainele. Ii vor prinde bine aceste informatii atunci cand va creste mai mare:). In plus,veti avea ocazia sa petreceti cateva ore impreuna, doar voi doi.
11-15 ani
Construiti un blog. Descopera care este pasiunea baiatului tau si invata-l sa isi faca un blog pe care sa vorbeasca despre acest lucru. Daca ii place muzica, poate invata sa posteze piesele preferate si informatii despre artisti, daca il pasioneaza un alt domeniu, practic, poate posta fotografii ale obiectelor sau produselor realizate.
Vizitati locuri noi. Poate fi vorba de castele, locuintele unor oameni celebri sau pur si simplu vizitati imprejurimile orasului vostru. O astfel de iesire inseamna un prilej de comunicare si de cunoastere reciproca, dar si descoperirea trecutului comunitatii din care faceti parte. Il poti lasa pe copil sa se implice din ce in ce mai mult in organizarea acestor iesiri, pentru a-l invata sa fie responsabil si pentru a-l invata sa fie organizat.
Laser Tag. Poate nu este o activitate doar pentru voi doi, pentru ca este mult mai distractiv sa mergeti la laser tag intr-un grup mai mare, dar daca ai ocazia sa participi impreuna cu fiul tau la o asemenea iesire, nu ezita. Baietii se distreaza cel mai bine la laser tag, pentru ca imbina competitia, viteza si abilitatea.
Intreceti-va. Baietilor le plac competitiile si mai cu seama la varsta adolescentei cand vor sa demonstreze parintilor ca sunt mai buni. Realizati trasee cu obstacole pe care sa le parcurgeti cu bicicleta, mergeti la bowling impreuna ori jucati tenis.
15-18 ani
Responsabilizeaza-l. Cere-i ajutorul atunci cand ai nevoie de sprijin intr-o activitate solicitanta din punct de vedere fizic: atunci cand faci curatenie, cand e nevoie sa muti anumite lucruri etc. De asemenea, ia-l cu tine la cumparaturile mai serioase, (electrocasnice, electronice ) pentru a-i cere parerea si pentru a-ti tine companie.
Participati la evenimente. Daca copilul tau este pasionat de un anumit domeniu, cauta sa il surprinzi cu bilete sau invitatii spre acele evenimente care au legatura cu pasiunea lui. Daca ii place arta, mergeti impreuna la un muzeu sau la o expozitie de pictura, iar daca se arata pasionat de un sport, fii alaturi de el si incurajeaza-l nu doar sa priveasca meciurile, ci si sa incerce sa practice acel sport.
Pe masura ce creste, interesele si preocuparile copilului tau se schimba, insa relatia cu tine ramane constanta. Tu cum petreci timpul impreuna cu baiatul tau?
*Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: