7 lucruri importante despre rolul de mama si de femeie
Femeia din casa este punctul in jurul caruia graviteaza viata de familie. Tatal are intotdeauna o sotie la care se raporteaza si relatia dintre ei va fi imaginea cu care copilul cuplului va pleca in cautarea propriei relatii. Fiica are o mama, o femeie care va marca propria feminitate si rol feminin.
1. Femeia este femeia din casa si nu barbatul din casa.
Este nevoie ca o femeie sa isi accepte identitatea feminina. Chiar daca are tendinta de a-si asuma toate rolurile, este nevoie si de un model masculin in viata copiilor. Este nevoie sa inveti sa ii ceri partenerului ce ai nevoie, lasandu-l sa fie ce ai tu nevoie sa fie, adica barbatul in casa si tatal copiilor. Nu fi si mama si tata pentru ca “el nu e in stare”, acest lucru nu ii ajuta pe copiii tai. Ajuta-l pe el sa fie in stare. Vrei ca fiica ta sa invete sa aiba alaturi un barbat si ca fiul tau sa devina un barbat capabil, asa ca esti responsabila pentru rolurile familiale pe care le prezinti.
2. Nu esti nici atotputernica si nici omniprezenta.
Daca vrei sa fii si excelenta la serviciu si gospodina perfecta si mama perfecta si femeie ideala, e normal sa te simti obosita si la un moment dat sa clachezi. Accepta ca nu poti face totul perfect si ca faci cat poti cat de bine poti. Da fiecarui lucru timpul sau si invata sa delegi din sarcini. Nu esti perfecta, nimeni nu iti cere asta. Copilul are nevoie de o mama vie, care se accepta pe ea nu de un robotel perfectionist si stresat. Si in plus, copiii tai vor invata de la tine sa fie veseli, fericiti si sa isi accepte viata si sarcinile. Daca tu ai “o viata grea”, nu te mira ca ei vor copia modelul.
3. Dand nastere unui copil esti responsabila pentru mediul in care traieste el.
Copilul este urmasul familiei tale, dar si a familiei tatalui lui si este nevoie sa se armonizeze cu toti cei din jurul lui. Resentimentele tale fata de mama soacra nu sunt problema lui si nici faptul ca este blond ca unchiul care a murit din cauza bauturii. Copilul va duce mai departe istoria familiala, asa ca e bine sa va asigurati ca va duce lucruri sanatoase cu el si nu angoase. Pana la urma, realitatea este ce vedem noi si intotdeauna putem privi lucrurile dintr-un alt unghi.
4. Fa diferenta intre realitate si ceea ce simti fata de realitate
Chiar daca ai avut experiente neplacute, nu inseamna ca viata e grea si lumea e rea. Chiar daca te temi de ceva, nu inseamna ca si copiilor tai acel ceva le va face rau. Chiar daca tu ai avut relatii nereusite, nu inseamna ca toti barbatii trebuie ocoliti. Asigura-te ca fiul si fiica ta vor primi partea sanatoasa din experientele tale.
5. Poti imbunatati relatia dintre copil si tatal sau.
Chiar daca tu mai esti in relatie cu tatal copilului sau v-ati despartit, chiar daca voi va intelegeti sau nu, nu poza in victima in fata copilului. Copilul nu este responsabil de relatia parintilor si nici nu poate face nimic ca sa o repare. Copilul are nevoie de imaginea unui tata bun, a unui barbat in viata de cuplu. Nu il ajuta sa “stie totul”. In acelasi timp, nu poti nega evidentele. Nu ii poti spune copilului ca tata este un partener extraordinar daca te agreseaza in fata copilului, dar poti sa ii spui ca relatia copilului cu tatal poate fi una buna, oricat de dificila ar fi relatia voastra ca adulti.
6. Copilul nu e confidentul tau si nici prietenul tau
Nu il incarca pe copil cu esecurile tale, cu furiile tale, nu ii povesti cat de rau e tata, cat de rea e bunica, cat suferi tu si cum ai fost inselata. Copilul are nevoie sa simta ca traieste intr-o lume buna si experientele tale negative nu il ajuta. In plus, copilul are suficienti prieteni, parinti sunteti si veti fi doar voi doi.
7. Accepta ca esti si femeie si nu uita sa te simti bine in pielea ta.
Femeia nu trebuie neaparat sa sufere si sa se sacrifice pentru cei din jur. Uneori este bine sa te rasfeti si sa fii seducatoare. Fetita ta te va avea ca model si fiul tau isi va lua o sotie in raport cu modelul pe care i-l dai tu. Daca vrei ca ai tai copii sa fie fericiti in cuplul lor nu blestema conditia feminina si suferintele la care sunt supuse femeile de catre barbati. Gandeste-te cu ce contribui tu la asta si cum poti sa ai o viata buna.
Catalina Hetel catalinahetel@yahoo.com ; www.hetel.ro |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
Comentează:7 comentarii
in comparatie cu ce a spus Cristina mai sus eu am gasit acest articol foarte interesant si mi-a atras atentia la ce rol important am si chiar ar fi bine daca as putea respecta toate aceste sfaturi.multumesc mult.mai astept si altele