characters characters

Vaccinurile la copii

Ce trebuie sa stii despre vaccinuri. Pro sau contra vaccin?

Propus de: Corneliu Diaconescu   |   24 iunie 2015    |   1887 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copil si mama
Randurile de fata sunt scrise din perspectiva experientei mele profesionale atat ca medic de familie, cat si ca psiholog terapeut integrativ.

Pro sau contra vaccin?

Vaccinarile reprezinta in momentul prezent un subiect care a “incins” internetul si nu numai. Este interesant de remarcat cat de usor se nasc convingerile si credintele oamenilor si cat de greu renuntam la ele.

Aceste convingeri au un impact major in existenta noastra, ele ajung sa faca parte din noi, sunt ca niste proprietati, nu sunt niste aspecte abstracte, ci pur si simplu niste principii de viata in actiune, ele satisfac anumite nevoi mai mult sau mai putin constientizate si de aceea este foarte greu sa ne imaginam ca ele pot fi schimbate. Una din convingerile mele este aceea ca fiecare om este liber sa decida si sa-si asume responsabilitatea pentru viata lui. Este un mod democratic de a privi lucrurile si destinul oamenilor. De aceea, eu cred ca este important ca oamenii sa aleaga singuri pentru viata lor, insa la fel de important este ca alegerile lor sa fie in cunostinta de cauza si bazate pe o informatie corecta. Internetul este un spatiu in care fiecare poate posta orice si despre orice. Din pacate, cei interesati nu au acces la informatia stiintifica autentica (este accesibila doar specialistilor) si devin usor“victime” ale unor informatii care nu au nici o legatura cu realitatea. Asta s-a intamplat in ultimul timp in legatura cu vaccinurile. Merita sa facem putina lumina in acest subiect.

Ce este si cum functioneaza un vaccin?

Aici va trebui, spre dezamagirea unora, sa demontez niste mituri formate recent. Vaccinurile sunt niste produse biologice de ORIGINE bacteriala sau virala cu proprietati antigenice si care prin inoculare in organismul uman sau animal determina producerea unei stari de imunitate activa specifica fata de o anumita infectie.

Ce inseamna aceasta? In mod obisnuit, atunci cand facem o infectie fiind expusi unui microb sau virus patogen, de exemplu, oreionul, organismul lupta imediat prin mijloace nespecifice (febra, de exemplu si altele) pentru a neutraliza infectia. In acelasi timp, un tip de leucocite albe inglobeaza virusul urlian si in urma contactului pastreaza in memoria celulara aceasta informatie. La contactul ulterior cu acelasi virus, celulele albe recunosc informatia pastrata si reactioneaza fabricand imediat anticorpi specifici pentru virusul oreionului, neutralizandu-l, astfel ca boala nu se mai produce. Este ceea ce numim “imunitate specifica”, adica prin intermediul anticorpilor specifici doar unui singur antigen (orice structura moleculara care este straina corpului si care produce anticorpi capabili sa o neutralizeze).

Dupa descoperirea bacteriilor si virusurilor, oamenii de stiinta au avut ideea incepand cu secolul al XX-lea, sa modifice aceste microorganisme in asa fel incat ele sa nu mai fie patogene (adica sa nu mai produca boala), in schimb sa determine in organism acel raspuns imun specific, productia de anticorpi care sa blocheze agentul patogen la intrarea in organism si astfel sa previna declansarea bolii. Asa au luat nastere vaccinurile. La inceput, pentru neutralizarea bacteriilor in asa fel incat sa nu dea boala, dar sa aiba reactie antigenica (sa poata determina productia de anticorpi in organism), s-au folosit metode de tratare termica sau chimica pentru omorarea sau atenuarea lor. In prezent, metodele s-au rafinat in asa fel incat se extrag din membrana celulara a bateriei sau din structura virusului doar un anume fragment care are putere antigenica si care determina un raspuns imun. Este de retinut astfel un lucru foarte important: vaccinurile nu dau boala, nu determina aparitia nici unei boli, ci numai a reactiei imune, adica a aparitiei anticorpilor in sange capabili sa neutralizeze oricand un microb la contactul cu organismul, deci prevenirea aparitiei bolii.

Eficienta vaccinurilor si efectele postvaccinale

Studiile care s-au facut pentru verificarea eficientei fiecarui tip de vaccin au fost si sunt imense ca numar. De asemenea, exista un sistem de raportare continua a efectelor adverse administrarii vaccinurilor. Aceste efecte, in imensa majoritate a cazurilor, raportat statistic, sunt minore, se numesc “reactie post vaccinala” si sunt de 2 feluri: locale (inflamatie la locul inocularii) si generale (febra, curbatura, stare generala alterata). Ele dispar dupa cateva zile fara urmari. Foarte important:

1. Efecte grave postvaccinale au fost semnalate rarisim, sunt mai mult de importanta teoretica, cum ar fi, de exemplu, reactii meningeale sau panencefalita sclerozanta subacuta la copiii vaccinati pentru rujeola. Efecte serioase pot aparea atunci cand nu se tine seama de contraindicatiile vaccinarii si anume: cei cu afectiuni cronice hepatice, vasculare, renale, maligne, siclemie, asplenie, HIV pozitiv, bolnavi cu forme acute de orice boala si sau febra. Durata protectiei oferite de vaccinare variaza in functie de tipul vaccinului si respectarea schemei de vaccinare.

2. Nu exista pana in prezent nici un studiu care sa confirme existenta unei legaturi cauzale intre un vaccin si aparitia unei boli precum cancer, Alzheimer, scleroza multipla etc.

Beneficiile obtinute in urma vaccinarilor au fost uriase. Nu cred ca as exagera daca as spune ca vaccinurile au fost realizarea cea mai importanta a secolului al XX-lea. In urma vaccinarii, variola, care a facut ravagii in istorie, a fost prima si singura boala pana in prezent declarata de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) eradicata in 1976. Practic aceasta boala nu mai exista pe Pamant. Poliomielita care a dus pana in 1961 la un numar mare de paralizii este tinuta sub control prin vaccinare din 2002, in sensul ca nu a mai fost semnalat nici un caz. Lista poate continua cu difteria, tetanosul, hepatita, tuberculoza, rujeola, rubeola, gripa, boli cu mare contagiozitate si cu urmari grave.

Vaccinurile in alte tari

In prezent, tarile au politici diferite fata de vaccinare. In Rusia, in anii ‘90, vaccinarile nu au mai fost obligatorii la presiunea populatiei. Consecintele au fost ca in urmatorii 3 ani s-au semnalat 120.000 cazuri de difterie cu 4000 de decese la copii.


In Franta, la fel, dupa ce au fost semnalate un numar ingrijorator de decese, in prezent vaccinarile sunt obligatorii cu sanctiunea pedepsei cu inchisoarea si amenda de 30000 EUR.


In Germania, nu exista obligativitatea vaccinarilor; in schimb, majoritatea populatiei se vaccineaza deoarece asa le spune medicul de familie, iar ei eu incredere in acesta.

In Romania, vaccinarile sunt obligatorii, iar responsabilitatea revine medicului de familie existand un Program national de vaccinare finantat de Ministerul sanatatii. Daca cineva refuza vaccinarea va trebui sa semneze acest lucru pe propria raspundere. Exista un numar de vaccinari obigatorii si altele recomandate doar. Toate acestea sunt disponibile accesand cabinetul medicului de familie.

Citeste despre Noua schema nationala de vaccinare.


Modul in care oamenii au reactionat in ultimul timp la problema vaccinarilor este de inteles din perspectiva psihologica; este un lucru obisnuit faptul ca suntem impactati mai mult de evenimentele spectaculoase si faptele concrete, cu rezultat imediat si mai putin de ceea ce nu se vede, care are efecte pe termen lung. Ne impresioneaza mai mult un infarct sau un bolnav care paralizeaza, primeste o injectie si dupa o ora se ridica si revine la normal decat efectele pe termen lung ale preventiei: sa schimbi ceva in viata ta ca sa aiba efect pozitiv mai tarziu sau sa previna aparitia unui accident vascular. Din pacate, nu exista o “pastila” miraculoasa capabila sa salveze un om de poliomielita sau cancer de col uterin. Vaccinarea este singura solutie, dar prevenirea este pe termen lung, rezultatele nu se vad imediat. Este dreptul fiecaruia de a alege solutia pe care o crede potrivita. Dar si sa-si asume riscurile.

Bibliografie:
Diagnosticul microbiologic si imunologic-lucrari practice, UMF Carol Davilla
http://www.cdc.gov/

Autor
Dr. Corneliu Diaconescu, Medic specialist medicina generala/medicina familiei
Psihoterapeut integrativ, http://psihoterapievalcea.ro/


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/esparta/462391917/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    iancuta ungureanu    26.06.2015 - 15:49
    De cand este obligatoriu vaccinul in Romania?Mie medicul mi-a zis ca e decizia mea ca parinte.Despre reactii adverse ca alergii severe chiar de la 2luni nu se specifica nimic.(vb deoarece am patit cu baiatul cel mare)Despre riscul unei paralizii (cunosc doua cazuri) in urma vaccinurilor?Spunem atunci ca a fost procentul mic ghinionist...trebuia sa se intample si unora..Atunci de ce sa risc in continuare?Ma ajuta statul de nu mai poate cu cresterea copilului.E o nesimtire sa ma obligi altfel nu-i permiti copilului dreptul la educatie.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe