characters characters

Copilul fata in fata cu stirile

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 aprilie 2010    |   12076 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Probabil ca nu te-ai gandit pana acum la felul in care stirile il pot afecta pe copilul tau. Chiar daca nu le urmareste in fiecare zi sau este prea mic pentru a intelege, este bine sa ai in vedere cateva aspecte referitoare la impactul lor asupra dezvoltarii psihice si emotionale a copilului.
 
 
De ce pot afecta stirile in mod negativ echilibrul emotional al copiilor? Iata cateva motive:

  • Dorinta de a transmite in timp real evenimentele nu permite un control mai bun asupra a ceea ce se ofera publicului.
  • Nevoia de a fi primii care ofera stirile de senzatie din motive financiare si de rating. Ceea ce socheaza, atrage, indiferent de cine s-ar putea afla in fata televizorului.
  • Actele violente, bataile, scenariile care prezinta versiunea unora despre cum s-au desfasurat lucrurile duce la prezentarea unor imagini care desi sunt anuntate de catre sitirista, “va avertizam ca urmeaza imagini socante” pot sa influenteze negativ copiii. Un copil nu se poate feri de imaginile socante, pentru ca intensitatea acestui termen, “socant”, inca nu este cunoscuta la adevarata valoare.
  • Promovarea unor non-valori, figure celebre care se fac cunoscute si devin modele pentru copii doar pentru ca sunt agreate din punct de vedere fizic.

Ce poti sa faci pentru a reduce impactul negativ al stirilor?
    
1. Incearca sa ii propui copilului doar programe care sunt recomandate varstei sale si care corespund intereselor lui. Daca totusi vrea sa urmareasca stirile impreuna cu tine, incearca sa pornesti discutii pe temele prezentate, pentru a te asigura ca le-a inteles corect.

2. Explica-i ce anume inseamna “imagini socante”. De ce sunt numite asa? Care este continutul lor?

3. Raspunde la intrebarile si nelamuririle copilului cu privire la continutul si tipurile de stiri prezentate. Specifica-i diferentele dintre stiri sportive, mondene, culturale, din muzica etc.

4. Asigura-l de prezenta ta alaturi de el si de faptul ca nimic rau nu i se va intampla chiar daca stirile prezinta cazuri de furt sau violenta.

5. Subiectul “bullying-ul”sau “agresivitatea in scoli” poate fi tratat intr-un mod inteligent. Urmareste reactiile copilului tau si fa uz de aceasta ocazie pentru a-l intreba daca si la el in clasa/scoala a auzit de astfel de cazuri. Interogheaza-l privind metodele pe care el le-ar folosi daca ar fi o presupusa victima a bullying-ului.  

6. Cauta semne pentru a vedea daca poate fi vorba de anxietate sau frica produsa de stirile pe care le vizioneaza. Ar putea ca in consecinta sa nu mai vrea sa iasa neinsotit din casa, sa refuze sa mai coboare la magazinul de la parterul blocului pentru a nu i se intampla ceva in lift sau pe scari.

Unul dintre cele mai importante lucruri este sa cauti in orice situatie sa vorbesti cu copilul tau despre ceea ce a auzit sau ceea ce a vazut. La aceasta varsta pot sa ramana foarte impresionat de o situatie sau un eveniment prezentat in cadrul stirilor, iar consecintele neplacute sa apara.
 
Recomandarile tale
Ce impact crezi ca au stirile asupra copilului tau? Este interesat sa le urmareasca? De ce? Te-ai gandit vreodata ca ar putea sa-l afecteze? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    21.11.2012 - 18:08
    Parerea mea este ca, stirile nu sunt pentru copii!!!Dimineata stiri, la pranz stiri...seara, pentru un somn linistit, odihnitor, STIRI!!!
    Impactul stirilor asupra mea, nu este unul pozitiv! Atunci...ce sa mai vorbim de copilul meu??? V-ati intrebat vreodata, cate stiri pozitive,"mobilizatoare", se transmit pe parcursul unei zile???...Cat se discuta despre minunatii nostri copii, despre reusitele lor, despre programe care sa-i ajute sa invete, sa-i pregateasca pentru succese sau, dimpotriva, despre faptul ca nu toti putem fi geniali...Sa inteleaga ca, fiecare persoana in parte, reprezinta o valoare...O sa va vorbesc despre una din temerile fiului meu, de 10 ani: APOCALIPSA...Din fericire, ne-a vorbit despre acest lucru asa ca, l-am ajutat sa inteleaga ca, pe aceasta "inspaimantatoare doamna, APOCALIPSA", nu a vazut-o nimeni si nu stie nimeni cand si unde va veni...daca va veni... In schimb, i-am spus ce as face eu, daca as intalni-o! As ruga-o sa mai dea cu aspiratorul din cand in cand sau sa mai calce din rufe... A dorit sa vada filmul cu acelasi nume. I-am dat voie sa vada o parte din el si...nu a mai prezentat interes... Din pacate, prin noianul de stiri, nu este usor sa faci slalom, pentru ca, nu stii in ce moment va aparea o stire demna de luat in seama...Asa ca, dragi parinti, haideti mai bine in parc, cu copiii sau, haideti sa le amintim povestile copilariei noastre, decat sa stam cu mainile incrucisate si sa asteptam transformarea actualelor emisiuni de stiri in ...emisiuni educative pentru copiii nostri(gasim programe specializate in acest sens).

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe