characters characters

Cursurile de fotbal si beneficiile lor pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 ianuarie 2013    |   125875 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cursurile de fotbal si beneficiile lor pentru copii
Fiecare sport, practicat constant, alaturi de antrenori sau pedagogi si intr-un mediu adecvat, influenteaza formarea unor  caractere pozitive si puternice. Fotbalul este un joc special (practicat insa din ce in ce mai putin de copii), prin simplitatea regulilor si spatiilor unde se poate juca, prin natura efortului combinat, dar si prin veniturile pe care le pot obtine jucatorii seriosi si pasionati (nu neaparat talentati). Domnul George Marculescu, antrenor de fotbal, ne vorbeste despre cele mai importante informatii despre fotbal pe care trebuie sa le aiba parintii.

De la ce varsta este recomandat sa inceapa copiii cursurile de fotbal?
Pentru a se obtine adaptarea la nevoile ulterioare ale jocului de fotbal se recomanda ca un copil sa faca parte dintr-o echipa, cat mai timpuriu (6-7 ani).


Se organizeaza in Romania si cursuri de fotbal pentru fete? Daca da, ne puteti spune unde?
Federatia Romana de Fotbal este in faza de pionierat in ceea ce priveste dezvoltarea fotbalul feminin la nivel de junioare. Pe www.frf.ro,( dupa ce se deschideti fisierul "Cmpetitii" si fisierul "Feminin ")se afla afisate competitiile de fotbal feminin, numele echipelor de senioare si junioare, orasele de resedinta ale echipelor, alte detalii. Informatii despre echipele care pregatesc si junioare si de la ce varsta, se pot afla accesind pe "Google" denumirea echipei.
Pana la varsta de 11-12 ani fetele pot fi primite in grupe de baieti, existand mixtitate.
In grupele pe care eu le pregatesc, in sectorul 4, am primit si fete de 7-12 ani pe care ulterior le-am indrumat, cand a fost cazul, spre asociatiile sportive de senioare si junioare.

Care sunt costurile pe care trebuie sa le suporte un parinte al carui copil face fotbal de performanta?
Fotbalul de performanta incepe in jurul virstei de 16/18 ani si numai pentru acei jucatori care au reusit sa parcurga treptele amatorismului (6-16 ani) si care (prin perspectiva intuita de antrenor) vor incheia primul contract de jucator profesionist. Ceilalti jucatori vor fi antrenati in continuare cu scopul de a parcurge alte etape care sa contribuie la dezvoltarea lor. Costurile pe care un parinte le va suporta depind de specificul asociatiei (clubului) pentru care parintele (copilul) doreste sa opteze.
Exista urmatoarele categorii de asociatii (cluburi) unde un copil poate incepe instruirea sportiva:
            -centrele de copii si juniori ale echipelor participante in Campionatul National /Judetean (liga I, liga II, liga III, liga IV)
            -sectiile de fotbal ale cluburilor sportive scolare (CSS)
            -clasele de fotbal ale liceelor cu program de fotbal
            -cluburile si asociatiile de fotbal particulare (private)
            -in scoala (daca permit conditiile: sala, miniteren, profesor specializat, bunavointa directorului etc.)
In general se plateste o taxa care difera de la club la club (100-200 ron/luna).
Alte costuri: achizitionare de echipament (ghete, pantofi de sport, trening, sort, tricou, fes, manusi, rucsac etc.), plata unor stagii de pregatire centralizata (7-10 zile) cu valori cuprinse intre 600-1000 ron.
Majoritatea parintilor care doresc o cariera sportiva pentru copilul lor fac o mare greseala  atunci cand aleg clubul pentru copilul lor. Acestia  se orienteaza  avand informatii insuficiente si de tip subiectiv. Acest lucru poate avea consecinte grave in anii ce vor urma,in mod special pentru copil. Exista un plan si pasi care trebuiesc urmati, corect,  pentru ca evolutia copilului sa fie cea pe care o doresc.

Cum ar trebui sa procedeze parintii atunci cand aleg clubul de fotbal la care sa isi inscrie copilul?
Eu pot sa va informez asupra anomaliilor care se petrec in fotbal care pot crea suferinte, neajunsuri sau prejudicii jucatorilor sau parintilor.
La debut (6-7ani) este nevoie doar de a cunoaste, prin testare, daca copilul are aptitudini pentru sport. Aceasta testare nu presupune si legitimarea copilului, deoarece odata legitimat, indiferent de evolutia sau mai ales stagnarea in pregatire, orice dorinta a copilului sau parintelui de a parasi clubul la care a fost legitimat se va lovi de Regulamentul FRF, care apara, de regula, clubul si mai putin jucatorul.

Revenind la testare, este important cine testeaza. Persoana respectiva trebuie sa aiba competenta si moralitatea necesara, deoarece unii antrenori profita de ignoranta parintilor si nu spun adevarul (in ceea ce priveste aptitudinile copiilor) din motive care ulterior le pot creea anumite avantaje. Este bine sa se obtina informatii despre clubul si antrenorul care va testa copilul, inainte de a se produce acest lucru.
De obicei, alegerea clubului se face cu argumente subiective:parintele este suporter infocat al clubului sau a jucat fotbal int-o anumita perioada la clubul respectiv sau are el o cunostinta care il poate inscrie la un club mare (dar copilul nici macar nu a fost testat). Acestea sunt mici capcane care ulterior se vor dovedi a fi imense. Copiii care dovedesc (dupa 3-4 ani de pregatire) calitate, vor intra, in mod normal, in atentia conducatorilor cluburilor si de aici traseul lor poate fi unul la fel de normal sau ... in functie de interese, unul anormal.
Sfatul meu este acela de nu inscrie copiii, oricat de talentati ar fi,la cluburi cu nume, ci la asociatii mai mici, dar cu o competenta dovedita. De ce? Pentru ca exista o mai mare stabilitate si este bine ca jucatorul sa fie cerut de clubul cu nume.

Cum isi da seama un parinte ca fiul sau este talentat la fotbal?
Parintele trebuie sa observe la baiat (fata) in primul rand daca este un copil cu o dinamica normala sau superioara colegilor /prietenilor (este iute in miscarile care presupune alergarea, in diferitele jocuri la care participa), este abil in manevrarea unor obiecte (jucarii, jocuri,mingi etc) si  demonstreaza ca are solutii rapide si corecte pentru diferitele ipostaze cu care se confrunta. Daca acest copil, pe langa aceste calitati poseda usurinta in manevrarea mingii, cu piciorul, putem vorbi de un mic talent.
Acest lucru nu inseamna ca ceilalti copii nu pot deveni jucatori de fotbal. Doar ca, pentru ei, efortul si perseverenta in antrenamente vor fi  mult, mult mai mari. Sunt si copii care la prima vedere nu arata vreo calitate pentru sport. In aceasta categorie se gasesc copii mai ... comozi, nefiind prieteni cu efortul, desi il pot face.
Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faca un parinte este sa-l ia pe copil de mana si sa-l inscrie pentru 1-3 luni la un club timp in care va cere antrenorului sa-l testeze.

Care sunt principalele dificultati pe care le intampina copiii in cadrul cursurilor de fotbal?

In functie de temperament, de abilitatile motrice pe care le are copilul, de tipul relatiilor pe care antrenorul le creeaza in cadrul grupului, de imixtiunile parintilor, de educatia pe care o manifesta atat parintele si copilul, cat si antrenorul, precum si in functie de alte criterii , copiii au nevoie de un timp mai lung sau mai scurt de adaptare la cerintele si rigorile sportului.

Ce altceva ati dori sa adaugati.
Pe langa informatiile de mai sus, doresc sa ii sfatuiesc pe parintii sa aiba rabdare si sa astepte cu incredere si curaj evolutia copilului, atunci cand ei observa ca antrenamentele il conduc pe copil spre un progres vizibil; sa-l sustina moral si financiar fara a  o face cu gandul la castigurile financiare din viitor. Castigul cel mai mare consta in cresterea tuturor functiilor organismului, ceea ce va conferi  un grad de sanatate superioara altora care nu fac sport. Gradul de evolutie sportiva si biologica difera insa de la copil la copil, iar factorii care influenteaza evolutia sau involutia unui copil sunt multipli.
 
Citeste mai mult despre tabara de vara de fotbal organizata de domnul George Marculescu in 2013.

Citeste si despre altfel de cursuri! Cele educationale online! Descopera platformele, precum ScoalaIntuitext.ro si ExamenulTau.ro


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Alex    30.01.2019 - 22:11
    Goras
  • Fără foto
    Sorina    22.08.2018 - 16:55
    Dl.Marculescu este un antrenor destul de bun pentru grupa asta de varsta, daca puteti sa faceti abstractie de faptul ca este misogin si usor analfabet. Se ocupa cu seriozitate de copii, este bine intentionat, dar se cam supraevalueaza ca mascul.
  • Fără foto
    eu, tepes    10.11.2017 - 08:08
    de cand pluralul la "minge" este "mingii" in lb romana?????
    ce incredere sa ai intr-un asemenea articol???
  • Fără foto
    erhan andrian    28.06.2016 - 23:07
    eu sun andrian di raionul ialoveni satul tipala am 12 ani si as vrea sa ma inscriu la fotbal daca sunteti de acord sunati la numarul 06862107 sau la 068553896 va rog
  • Fără foto
    Fotbal copii începători    20.10.2015 - 08:40
    Buna ziua .stie cineva unde se face fotbal începători in constanta? Copii anul 2006 .cu cine putem lua legătura si unde ? Va multumesc si astept un răspund
  • Utilizator Anonim
    g.t.i.    14.02.2013 - 19:39
    Orice sport e benefic pentru practicanti indiferent de varsta, sex, situatie materiala , pozitie sociala sau religie. Exista insa pericolul ca numarul practicantilor anumitor ramuri sportive sa fie diminuat sau chiar inexistent la fel si performantele din cauza
    "inflatiei" de fotbal. Regret ca intr-o tara in care nu avem rezultate la fotbal ca sa nu spun ca avem doar "eseuri" neconfirmate, massmedia continua sa faca raiting din aceasta afacere, spectacol cu nume de sport. Personal cred ca Federatia Romana de Fotbal Feminin ar trebui sa ramana in faza de pionierat si sa incercam macar sa le conservam fetelor finetea si sensibilitatea specifica genului daca nu putem sa le-o cultivam prin alte sporturi destinate lor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe