characters characters

Teama de nereusita la olimpiada

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   15 ianuarie 2010    |   7454 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Copilul tau se pregateste pentru performanta: olimpiada sau alt fel de competitie.  Vrea sa dea tot ce poate pentru a fi cel mai bun. Isi petrece zilele invatand fara macar sa-si dea voie sa mai respire sau sa mai ridice privirea de pe foaie. Si face asta pentru a privi spre visul sau: “Vreau sa fiu cel mai bun”.

Cu toate acestea, fericirea, asteptarea si nelinistea de dinaintea testarii se impletesc cu un fior rece cand se gandeste ca s-ar putea sa nu fie printre cei mai buni, sa nu fie ales, sa nu fie apreciata lucrarea sa sau sa nu primeasca un punctaj mare. “Nu, nu se poate, in niciun caz eu” isi spune si se gandeste repede la altceva. In orice competitie exista si altii care au depus eforturi pentru a concura cu el. Toti isi doresc sa castige si sa fie cei mai buni.

Iata cateva recomandari pe care ar fi bine sa le ai la indemana in situatia in care copilul tau se simti coplesit de teama de nereusita:

  •  “Actioneaza.” Asta inseamna sa nu se lase coplesit de o situatie tensionata. Cu cat ramane cuprins de spaima, cu atat nu va fi capabil sa isi revina. Si atunci nu conteaza ce face, atata timp cat face ceva pentru a scapa de sentimentul de teama.

  •  “Persista.” Incurajeaza-I sa isi organizeze timpul si materia de invatat, sa faca un plan si sa il urmeze chiar daca uneori simte ca nu va obtine rezultatul dorit. Este mai eficient sa se  concentreze pe fiecare etapa pe care o are de traversat pana la competitie.

  •  “Fa-ti un plan de rezerva.” O modalitate de a reduce teama de nereusita poate fi crearea unui plan de rezerva. Spune-i copilului tau sa se gandeasca si la alte optiuni. Cu alte cuvinte, ce alta materie il atrage? La ce alt concurs ar vrea sa participe? Daca nu va avea succes in ce isi propune in prezent, ce altceva ar dori sa faca?

  •  “O posibila nereusita nu inseamna decat un pas din drumul pe care il urmezi.” Ai sa fii surprins sa descoperi cati oameni de succes s-au confruntat cu nereusite in drumul lor. Walter Disney, celebrul producator american de desene animate, a avut un esec total cu prima sa productie, fiind ridiculizat de un jurnalist pe motiv ca nu are idei creative pentru productia de film. In prezent, compania pe care a fondat-o aduce un profit de zeci de miliarde de dolari anual. Henry Ford, producator american de automobile, a trebuit sa treaca peste doua falimente pana cand a ajuns la succes, reusind sa revolutioneze productia industriala in SUA si Europa.

  •   “Fii mai putin exigent cu tine.” Recomanda-i sa isi acorde si momente de relaxare in care sa nu faca nimic altceva decat sa dea frau liber imaginatiei si mintii sale. Doar asa se va putea concentra mai bine cand se va reapuca de invatat.

  •  “Cauta in orice experienta pe care o traiesti acel graunte de cunoastere pe care il poti obtine.” Competitia inseamna o oportunitate de a castiga cunostinte, nu doar de a castiga un premiu sau o diploma. Cu cat se va concentra mai mult asupra abilitatilor si cunostintelor pe care le obtine in timpul pregatirii pentru concurs, cu atat mai bune vor fi rezultatele sale.

  • “Vorbeste cu cineva apropiat despre temerile tale.” Multa lume a trecut prin asemenea stari cel putin o data. Numai asa va afla strategii prin care si altii au reusit sa treaca peste teama si sa accepte nereusita in viata lor.

Principala greseala pe care o fac persoanele care se lasa coplesite de teama de nereusita este ca  iau nereusita ca pe ceva personal. O persoana care a avut un un rezultat slab nu va fi caracterizata pentru totdeauna in functie de acel rezultat. Nereusita se refera la comportament, asteptari si rezultat. Nu este o caracteristica de personalitate.

Spune-i despre legea feedback-ului. Ea se refera la faptul ca nu exista nereusita, ci doar feedback (rezultat). Buckminster Fuller sustinea ca “tot ceea ce au invatat oamenii de-a lungul existentei lor au invatat printr-un proces de invatare-eroare. Oamenii stiu ceea ce stiu de pe urma greselilor pe care le-au facut”.

Teama de nereusita are mai multe posibile cauze:
  • o experienta din trecut care l-a pus intr-o postura neplacuta si care ii revine in minte de fiecare data cand este in situatia de testare;
  • cere prea mult de la el insusi- invata-l pe copilul tau sa se rezume la a-si formula niste obiective realiste, ce pot fi cu usurinta indeplinite;
  • cerintele parintilor sau a persoanelor importante pentru el sunt foarte mari si nu vrea sa-i dezamageasca. Este bine sa constientizeze faptul ca pentru persoanele importante care ii sunt alaturi, copilul inseamna mult mai mult decat un succes la examen sau note bune la scoala; este o persoana pe care cei din jur o apreciaza pentru calitatile si trasaturile de personalitate pe care le are;
  • factorii externi pe care nu ii poti controla: este foarte posibil ca cei care evalueaza sa nu faca o examinare corecta, sa nu inteleaga ideile pe care le-a expus sau sa favorizeze pe altcineva atunci cand vine vorba de ierarhii in functie de note;


Cunoscand mai multe despre trairile, gandurile si sentimentele care il incearca pe copilul tau, le va putea controla mai bine. Care sunt emotiile prin care trece copilul tau cand se gandeste ca se apropie competitia?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe