Sfantul Valentin: legenda
An de an, pe 14 februarie, majoritatea oamenilor isi ofera cadouri sau flori si petrec momente romantice alaturi de “Valentinul” lor. Intreg orasul pare sa fie pregatit de sarbatoare in aceste zile, chiar si copiii fiind atrasi incet-incet in aceasta atmosfera, prin jocuri si activitati potrivite varstei lor. Iata ce ii poti povesti copilului despre aceasta sarbatoare.
Sarbatoarea Sfantului Valentin
De ce se sarbatoreste Ziua Sfantului Valentin?
In jurul acestei sarbatori se zvonesc numeroase legende. Se pare ca a aparut pentru prima data mentionata in jurul secolului V cand ar fi trait martirul crestin Valentin, care ulterior a devenit sfant, de unde si numele sarbatorii.
O alta legenda ne poarta spre timpurile pagane, antice, ale Imperiului Roman. Pe 14 februarie, acestia o sarbatoreau pe Iunona (sau Iuno), zeita, considerata protectoare a casatoriei si a femeilor. Din 15 februarie, incepea Festivalul Fertilitatii numit si Festivalul Lupercalia. Scopul era de a-i proteja pe oameni de lupi si de a slavi zeii agriculturii, pe Lupercus si Faunus. Traditia spune ca, in aceste zile, femeile necasatorite isi scriau numele pe biletele, iar acestea se puneau intr-un bol. Barbatii trageau apoi biletele, iar fata al carui nume era inscris pe bilet avea sa fie iubita lor pe parcursul intregului an. In multe cazuri, cei doi se indragosteau si se casatoreau, in final.
Legenda Sfantului Valentin
Cine a fost Sfantul Valentin?
O legenda spune ca Valentin era un preot care a slujit sub domnia imparatului Claudius al II-lea, aproximativ in anul 270 dupa Hristos. Imparatului ii placeau luptele si razboaiele, iar pentru a le putea conduce avea nevoie in permanenta de barbati. El a descoperit ca prea putini vroiau sa mearga la razboi, majoritatea preferand sa ramana acasa cu sotiile si iubitele lor. Din acest motiv, Claudius al II-lea a dat o lege prin care a anulat toate casatoriile. Preotul Valentin, fiind un slujitor al Bisericii, a hotarat sa oficieze pe ascuns cununii, iar cand imparatul a aflat acest lucru, a cerut sa fie batut crunt pana cand si-a dat viata. Recunoscandu-i-se eforturile facute in numele iubirii, ziua de 14 februarie a fost declarata in anul 480, Ziua Sfantului Valentin, iar acesta a devenit patronul iubirii si al indragostitilor.
O alta legenda spune ca Valentin era un preot foarte iubit de catre copii, tot din perioada imparatului Claudius al II-lea, perioada in care crestinii erau obligati sa se inchine zeilor. Valentin a refuzat acest lucru si a fost trimis in inchisoare unde a stat un an. In aceasta perioada, copiii ii trimiteau nenumarate scrisori si flori. Fiica gardianului, o fata oarba, era cea care ajuta acest schimb de scrisori intre Valentin si copii. Se spune ca atunci cand i-a venit sentinta de a fi omorat, Valentin s-ar fi rugat foarte mult pentru ca fata sa isi recapete vederea, minune care s-a si intamplat. Tanara a gasit un biletel pe care scria, “de la Valentinul tau”, expresie pe care oamenii o mai folosesc si in ziua de astazi, pe 14 februarie.
Daca la inceput, ziua de 14 februarie se sarbatorea doar de catre americani, ea a fost preluata cu mult entuziasm de foarte multe tari. Chiar daca nu sarbatoresti aceasta zi in familia ta, poti afla mai multe despre legenda Sfantului Valentin, pentru a completa informatiile copilului tau despre mitologie si obiceiuri din alte culturi.
Descopera activitati practice de Sfantul Valentin sau Dragobete:
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/peddhapati/10308776375
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
-
Traditii de Anul Nou in familie
Ce traditii de familie puteti adopta pentru Anul Nou? Iata cateva idei.
Adauga tu primul comentariu: