Scrisoarea lui Mark Twain catre fiica sa
Cu totii am auzit de celebra carte „Aventurile lui Tom Sawyer” si stim ca a fost scrisa de scriitorul american Mark Twain. Mai putin cunoscute sunt insa scrisorile acestuia. Una dintre ele este adresata fiicei sale, Susie si este scrisa in ziua de Craciun. Poate fi o sursa de inspiratie pentru parintii care vor sa daca o surpriza placuta copiilor :).
Mark Twain s-a indragostit la prima vedere de o tanara, Olivia cu care un an mai tarziu s-a logodit si cu care a avut un baiat care a murit la nastere si 3 fete, Susy, Clara si Jean Clemens. Twain a murit la varsta de 75 de ani, insa a ramas in amintirea americanilor drept unul din cei mai de seama scriitori, satiristi si umoristi.
Mark Twain a scris o scrisoare adresate fiicei sale Susie, pe cand aceasta avea 3 ani, pe care a semnat-o drept „Mos Craciun” si pe care i-a lasat-o pe pat in dimineata primei zile de Craciun, in 1875:
„Palatul Sfantul Nicolae
Pe Luna
Dimineata de Craciun
Draga mea Susie Clemens,
Am primit toate scrisorile pe care si tu si sora ta mai mica mi le-ati scris cu ajutorul mamei si a bonelor; le-am citit si pe cele pe care mi le-ati scris mai apoi, singure, fara alt ajutor - pentru ca desi nu ati folosit literele care se gasesc in alfabetul oamenilor mari, ati folosit litere pe care toti copiii de pe pamant si de pe alte planete le folosesc; si pentru ca toti supusii mei de pe Luna sunt copii care nu folosesc alte litere decat voi, vei intelege de ce mi-a fost asa usor sa citesc ceea ce ati scris tu si cu sora ta. Dar am avut ceva probleme cu scrisorile pe care le-ati dictat mamei si bonelor fiindca sunt strain si nu pot sa citesc prea bine in engleza. Ai sa vezi ca nu am gresit deloc cu lucrurile pe care mi le-ati cerut in scrisori tu si sora ta mai mica- am coborat pe horn la miezul noptii, in timp ce voi dormeati si vi le-am adus personal, v-am sarutat fiindca sunteti copii cuminti, bine educati si manierati si aproape cei mai ascultatori omuleti pe care i-am vazut vreodata.
Dar in scrisoarea dictata au fost cateva cuvinte pe care nu le-am inteles si unele lucruri pe care le-ati cerut si de care nu am putut sa fac rost fiindca nu mai erau pe stoc. Ultimul set de mobila de bucatarie pentru casa papusilor a fost dat unui copil foarte sarac din North Star, din tinutul inghetat, Big Dipper. Mama ta poate sa-ti arate steaua si tu vei spune: „Micule Fulg de Nea” (pentru ca acesta este numele copilului), ma bucur ca ai primit mobila fiindca tu aveai mai mare nevoie de ea decat mine.” Si va trebui sa ii scrii asta tu singura, iar Micul Fulg de Nea iti va raspunde. Daca doar ii vorbesti, nu te va auzi. Fa scrisoarea cat mai subtire si usoara fiindca distanta e mare, iar tariful postal este mare.
Au fost cateva cuvinte in scrisoarea scrisa de mama ta de care nu sunt sigur. M-am gandit ca inseamna „un cufar plin de haine pentru papusi”. La asta te refereai? Maine dimineata la ora 9 voi suna la usa de la bucatarie pentru a ma informa in legatura cu asta. Dar nu e voie ca eu sa vad pe nimeni si nimeni sa ma vada si voi putea vorbi numai cu tine. Atunci cand clopotelul de la bucatarie va suna, George trebuie legat la ochi si trimis sa deschida usa. Apoi va trebui sa mearga inapoi in living sau in baie si sa o ia cu el si pe bucatareasa.
Apoi trebuie sa mergi sus in camera copiilor, sa te asezi pe un scaun sau pe patul bonei si sa iti pui urechea la tubul care ajunge pana jos in bucatarie si cand auzi ca fluier, sa vorbesti in dreptul tubului si sa spui „Bine ai venit, Mos Craciun!”. Apoi eu te voi intreba daca ai vrut un cufar sau nu. Daca vei spune ca da, eu te voi intreba ce culoare vrei sa fie cufatul. Mama ta te va ajuta sa alegi o culoare frumoasa si apoi trebuie sa imi spui in detaliu toate lucrurile pe care vrei sa le contina cufarul. Apoi eu voi spune „La revedere si Craciu fericit, micuta mea Susie Clemens”, tu trebuie sa spui „La revedere, bunule Mos Craciun, multumesc foarte mult si te rog sa ii spui Micului Fulg de Nea ca ma voi uita la steaua lui in seara asta si el trebuie sa se uite in jos spre mine, o sa fiu la fereastra camerei din vest; si in fiecare seara cu cer senin o sa ma uit la steaua ei si o sa spun “Cunosc pe cineva care sta acolo sus si il si simpatizez.”” Apoi, trebuie sa cobori in biblioteca si sa il pui pe George sa inchida toate usile care dau spre holul central si toata lumea trebuie sa ramana pe loc putin. Eu o sa ma duc pe luna sa iti aduc toate lucrurile pe care le-ai cerut si in cateva minute o sa cobor pe cosul semineului din hol – daca vrei un cufar, pentru ca nu pot sa cobor un cufar prin cosul din camera copiilor, stii.
Oamenii vor putea sa vorbeasca cat vor dori, pana cand imi vor auzi pasii pe hol. Apoi le vei cere sa pastreze linistea si sa astepte sa urc inapoi pe cos. Poate nu-mi veti auzi pasii deloc si atunci va trebui sa tragi cu ochiul din cand in cand si in curand vei vedea cadoul in camera de zi, sub pian.
Daca cizma mea va lasa urme pe podea, George nu trebuie sa o stearga sub nicio forma. Lasati-o acolo in amintirea vizitei mele; si de fiecare data cand te vei uita la ea sau o vei arata altcuiva, trebuie sa iti amintesti sa fii in continuare o fetita cuminte. De fiecare data cand te vei comporta urat si cineva iti va indica urma mea lasata pe podea de batranul Mos Craciun, ce vei spune, draga mea?
La revedere pentru cateva minute pana cand voi cobori din nou in lume si voi suna la usa bucatariei tale.
Dragul tau,
Mos Craciun
Pe care uneori oamenii il numesc „Omul de pe Luna”
Iata un exemplu care ne arata ca imaginatia si dragostea fata de copii pot da nastere unor scrisori jucause care pot deveni cele mai frumoase amintiri din copilarie ale celor mici. Tu ai scris scrisori adresate copilului tau? :)
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/julieedgley/3002607644/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii
Alegerea cadourilor pentru cei mici in perioada sarbatorilor de iarna, poate fi o experienta plina de satisfactie, mai ales daca reusim sa aducem zambete pe fata copiilor. Daca pentru unii parinti este usor sa aleaga cadourile potrivite, pentru altii este un stres in plus fiindca nu se descurca prea bine la acest capitol.
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
Adauga tu primul comentariu: