Ritualuri zambarete de dimineata!
Diminetile cu umor par mai frumoase
Am putea numi acest articol, povestea unei dimineti obisnuite, cum prea multe sunt de altfel. Si totusi si cele mai obisnuite zile trebuie sa aiba sansa unui inceput frumos si haios. Fa tot posibilul pentru ca ai tai copii sa inceapa ziua (saptamana) cu zambetul pe buze, insufla-le dragoste de viata, de frumos si de trait cu pofta.
Umorul poate face diferenta intre o zi ratata si o zi salvata. Timpul este scurt si trece prea repede, si oricum in timpul saptamanii stam cea mai mare parte a zilei fiecare in alta parte.
Iata ce ne spune, Andrada B., mama unui baietel minunat de 5 ani si a unei fetite de 3 ani, despre cum reuseste ea sa insenineze pana si zilelele de luni, care se stie, prin legenda, sunt cele mai grele. Are mici trucuri in ”desaga”: in primul rand, recurge la solutii creative pentru a incepe ziua, nu se ia (prea) in serios si vrea sa le ofere zambete celor doi copii ai sai.
La fiecare din activitatile normale si obligatorii (gatit, facut curat etc) incerc sa presar cu joaca, zambete, iubire si momente speciale.
O gaselnita creativa care alunga somnul
Sa trezesti un copil pentru a-l duce la gradi nu este un lucru chiar usor, dar ce ar fi daca i-ai provoca pe cei mici sa participe chiar ei la trezirea adevarata?
Ma trezesc dimineata si dau un “Buna dimineata” bland, apoi aprind lumina. Cei mici inca dorm, repet un pic mai tare si intreb “cine se trezeste sa faca exercitii cu mama?”. De trei saptamani trezirea e mai usoara cu un ritual haios de gimnastica. De fapt, exercitiile erau pentru mine, dar si-au dorit si ei sa le faca. Pun aceeasi melodie mereu si facem cateva exercitii simple. Pentru mine e amuzant pentru ca nu le ies perfect si, fiind inca adormiti, au o alura adorabila (posibil sa fiu subiectiva). Pentru ei asta e o chestiune serioasa, la care se distreaza… tot serios. Ok, deci suntem toti trei in patul mare si dau drumul la muzica. Mara are ochisorii aproape inchisi si zambeste. Pavel e mai matinal, foarte serios incearca sa repete cat mai bine fiecare exercitiu. Asta a fost trezirea. La final dansam un pic impreuna, radem de ce miscari amuzante am mai inventat si ne invioram. Dupa masa si spalat urmeaza alegerea hainutelor pentru gradi. Inainte le alegeam eu, dar cum primeam de foarte multe ori un “vreau altceva”, am pus lucrurile mai jos sa poata ajunge la ele usor. Asa ca isi aleg o bluza, mai discuta ceva important, aleg un pantalon sau o soseta, se mai joaca un pic. Si urmeaza imbracatul, Mara mai are nevoie de ajutor. Intr-un final suntem gata cu totii. Ce bine, putem pleca catre gradinita!
Mici secrete pentru voie buna de la copii: mami, nu fi prea serioasa!
Andrada ne mai spune: Am observat, in timp, ca este cel mai bine sa reintram in pielea de copii, desi suntem copii mari. In momentele in care las garda jos, atunci copiii mei parca se joaca mai cu pofta cu cu mine si traim momente frumoase. Sfatul cel mai bun l-am primit tot de la copii: mami, nu fi prea serioasa!
Concluzia?
Fiecare clipa este pretioasa si orice poate fi mai frumos cand suntem impreuna, daca aplicam si putin umor.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Simtul umorului, o superputere a parintilor
Rasul ne face sa ne simtim bine, ne distrage atentia de la problemele noastre si ne ajuta sa vedem lucrurile intr-o perspectiva mai luminoasa.
-
Activitati distractive pentru intreaga familie in perioada de izolare
Cum aduci veselia si rasul in familie in perioada petrecuta in casa? Iata cateva idei de la care poti incepe.
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
Adauga tu primul comentariu: