Parinte versus copil. Il lasi pe copil sa castige la jocuri?
Te temi ca daca il invingi de fiecare data pe copil, ii vei afecta stima de sine?Aranjezi putin piesele astfel incat sa castige el sau faci cateva mutari gresite doar pentru a pierde la Monopoly? Mai ales la varstele mici, copiii nu au foarte multe sanse sa castige un joc la care participa si la care isi au ca adversari parintii. De aceea, acestia din urma nu ezita prea mult atunci cand decid sa ii lase sa castige din cand in cand.
De ce aleg parintii sa isi lase copilul sa castige?
Cei mai multi parinti considera ca stima de sine a copilului va fi afectata daca pierde tot timpul la un joc. Si, intr-adevar, exista anumite jocuri la care un copil prescolar nu are foarte multe sanse sa castige.
Cum procedezi cand esti intr-o competite cu copilul tau?
2. Pune accentul asupra jocului, nu asupra scorului. Daca te bucuri la fiecare lovitura de minge reusita de catre copil sau il feliciti pentru o mutare buna la jocul de dame, il vei ajuta pe copil sa se bucure la randul sau de fiecare mica victorie. Astfel, va veti concentra asupra jocului in sine si nu nu asupra rezultatelor obtinute.
3. Elimina scorul din jocurile in care acest lucru este posibil. Nu e necesar sa tineti scorul de fiecare data cand va jucati cu mingea sau cu popicele, de exemplu. A nu lua in seama scorul de fiecare data il ajuta pe copil sa nu devina prea competititv.
5. Tine minte ca de obicei copiii isi dau seama atunci cand parintii ii lasa sa castige. Daca alegi sa il lasi sa castige, este bine sa o faci intr-un mod cat mai convingator.
6. Lasa-l sa isi ia revansa sau sa isi aleaga un partener de joc impreuna cu care sa castige impotriva ta. A castiga este important pentru fiecare dintre noi. Ii poti da copilului tau sansa sa castige, propunandu-i sa faca echipa impotriva ta cu un copil mai mare sau cu celalalt parinte.
7. Este important pentru copil sa experimenteze ambele ipostaze: de invins si de invingator. Daca va castiga de fiecare data, nu va mai fi interesat de joc si nu va mai invata ca este nevoie sa depui efort pentru a castiga. Daca pierde de fiecare data, este posibil ca frustrarea sa duca la acelasi rezultat: dezinteres fata de joc. In plus, poate fi descurajat, iar situatiile de competitie viitoare ii vor declansa teama de esec.
Tu il lasi pe copilul tau sa castige?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Comentează:4 comentarii
partide fara munca lor( nu prin trecerea cu vederea numai ca sa castige)