characters characters

Online sau Offline?

Propus de: Echipa Intuitext   |   09 noiembrie 2009    |   2654 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Te-ai intrebat vreodata care este efectul utilizarii internetului asupra mintii copilului tau? Este internetul bun sau rau pentru copil? Acestea sunt intrebari care ar trebui sa iti retina atentia atat tie, cat si educatorilor, privind utilizarea atat de frecventa a calculatorului la serviciu, in scoli, dar si acasa. Cercetarile realizate in acest domeniu au demonstrat ca utilizarea excesiva a calculatorului poate sa afecteze buna functionare sociala, psihologica si ocupationala. Lumea virtuala creata de computer (jocuri, internet) ii indeparteaza pe copii de cea reala.
 
Potrivit Ministerului Comunicatiilor din Japonia, la finele anului 2003 aproape 62% din elevii japonezi cu varsta intre 6-12 ani au declarat ca folosesc internetul. Acesta ofera intr-adevar o imensa posibilitate de comunicare, dar pe de alta parte creeaza un mediu extrem de propice pentru lansarea celor mai nocive si bizare lucruri.

Chiar daca si adultii se confrunta cu aceleasi riscuri ca si copiii, acestia au deja dezvoltate metode de aparare. Totusi, riscurile ca activitatile online sa le dauneze psihic sau fizic copiilor sunt foarte mari. La nivel global, 61% din victimele unui viol sunt fete sub 18 ani, iar 29% sub 11 ani. La nivelul Romaniei, politia a identificat 7 cazuri de criminalitate informatica avand drept subiect copiii, unul dintre acestea fiind pornografia reala(click aici pentru mai multe detalii).

La varsta de 12 ani, copiii se afla intr-un proces de formare al personalitatii, de educare, invatare a normelor de conduita sociala. Intretinerea de conversatii pe messanger si pe chat cu persoane rau intentionate pot sa le induca false informatii asupra realitatii sociale. Acestea pot incerca sa le inoculeze anumite idei si chiar sa se foloseasca de copii. Initierea acestor tipuri de comunicare poate sa dauneze copilului daca el devine dependent de ele si isi creeaza o lume virtuala. Astfel putem vorbi de un handicap al stabilirii relatiilor interumane de mai tarziu, iar capacitatea de a se exprima sincer in fata unei persoane poate sa devina suprimata.

Iata cateva dintre efectele activitatii prelungite in fata calculatorului:
  • Manifestari oculare
  • Tulburari musculare si osteo-articulare
  • Probleme neurologice
  • Tromboza venoasa profunda
  • Dermatoze
  • Probleme legate de stres si de dependenta de calculator

Pe langa acestea, utilizarea indelungata a calculatorului poate sa duca la obsezitate. Poate determina initial disconfort sau tensiune la nivelul muschilor spatelui, pentru ca mai apoi sa se dezvolte diverse pozitii gresite ale coloanei vertebrale. Utilizarea calculatorului poate sa afecteze si viata afectiva a copiilor. Putem vorbi de aparitia simptomelor de anxietate, iritabilitate, toleranta scazuta la frustrare, chiar si depresie. Multi copii prefera sa utilizeze calculatorul atunci cand se simt abandonati de familiile lor sau cand petrec prea mult timp liber singuri acasa.

Iata cateva sfaturi de care ar fi bine sa tina cont copiii atunci cand initiaza conversatii pe messanger sau chat:
  • Nu spune unei persoane necunoscute numele complet, adresa sau numarul de telefon.
  • De asemenea, evita sa dai detalii despre unde si cum iti petreci timpul liber, la ce scoala mergi, in ce zona locuiesti etc.
  • Evita sa intalnesti persoane cunoscute prin internet.
  • Daca totusi decizi sa faci acest lucru, intalneste-l intr-un loc public si anunta-ti prietenii sau familia despre planul tau. De preferat este sa nu te intalnesti singur- ia un prieten cu tine sau roaga pe cineva sa te astepte pana cand intalnirea se termina.

Tu ai avut vreodata probleme cu copilul tau privind uzul de internet? Relateaza-ne si noua cateva metode prin care ai reusit sa faci fata situatiilor.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • silvia
    silvia    30.01.2010 - 13:32
    Buna ziua

    Sunt profesoara si folosesc internetul in procesul de predare-invatare. Chiar consider si recomand internetul ca pe o sursa de informare rapida si la indemana copiilor.

    Lectiile pe care le construim impreuna cu elevii ii implica in invatarea activa si in dezvoltarea responsabilitatii a tot ce scriu la lectii.

    Pentru exemplificare
    scoalav.org Clacasa a VI a Lectia Pesti.Crapul

    Copiii aduc imagini, participa activ si invata activ cu mai putin efort.
    Asadar consider lucrul cu calculatorul ca ceva pozitiv, de viitor daca elevul este supravegheat si dirijat spre folosirea calculatorului in scopul invatarii.

    Silvia
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    07.12.2009 - 13:19
    Buna ziua. Sunt din Constanta am doi copii, Ana 7 ani si george de 13 ani. Ca orice parinte eram ingrijorat de informatiile periculoase la care pot avea acces copii pe internet asa ca nu le-am permis accesul la calculator decat in prezenta mea sau a sotului chiar daca asta ne ocupa o buna parte din timpul nostru liber. Acum 3 saptamani au venit la scoala o firma ce aveau o campanie. CAMPANIA STOP INDIFERENTEI ii ziceau, ce promova un produs destinat parintilor cu ajutorul caruia se putea controla si supraveghea activitatea pe internet si calculator.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe