characters characters

Obiceiuri alimentare nesanatoase la care ar fi bine sa renunti

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 septembrie 2013    |   2318 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Oricat ai incerca sa ii explici copilului tau ca este bine sa manance sanatos, daca tu nu pui in practica ce vrei sa il inveti pe copil, nu vei reusi sa ii formezi obiceiuri alimentare sanatoase. Pe de alta parte, fiecare dintre noi facem cu usurinta greseli in ceea ce priveste alimentatia, desi ne dam silinta sa mancam sanatos si echilibrat. Vorbim in continuare despre obiceiurile alimentare nesanatoase la care este bine sa renunti.

Iata care sunt principalele obiceiuri alimentare nesanatoase si metode de a le elimina:
1. Consumi alimente in timp ce realizezi alte activitati. Psihologul Brian Wansink a demonstrat recent intr-un studiu faptul ca oamenii consuma alimentele fara sa constientizeze. De exemplu, atunci cand suntem "prinsi" intr-o activitate (la televizor, la calculator), dar avem alaturi de noi o farfurie mare cu popcorn sau cu orice alte alimente tindem sa mancam cu 45% mai mult decat cei care pur si simplu stau la masa, mancand si atat.
Recomandare: Mananca din farfurii mai mici. Inlocuieste mancarea de la cina cu un bol cu salata si evita sa mananci din pungi sau cutii (niciodata nu te lasi pana nu termini punga de chips-uri, de seminte sau de popcorn, nu-i asa?).

2. Mananci in timpul noptii. Specialistii spun ca mancatul pe timp de noapte este cu siguranta mai degraba recomandat celor care vor sa se ingrase si in niciun caz celor ce vor sa scape de cateva kilograme sau sa se simta mai bine.
Recomandare: Dupa cina, gandeste-te la bucatarie ca la un spatiu in care programul s-a terminat, usile s-au inchis, iar tu nu mai ai ce cauta acolo:). Spala-te pe dinti (se pare ca perceptia de a avea gura frumos mirositoare ne ajuta sa evitam a mai manca ceva), iar daca senzatia de foame apare, ai rabdare 10 minute. Deseori, in aceasta perioada, daca iti tii mintea ocupata, senzatia de foame dispare. In cazul in care nu se intampla acest lucru, cauta niste alimente usoare digestiei (un fruct, o maslina sau o bucatica de branza).

3. Rontai tot timpul cate ceva. Fiecare dintre noi avem cel mai probabil ascuns in sertarul de la birou un baton de ciocolata, in poseta niste bomboane sau acasa, pe undeva, niste dulciuri. Doar pentru ca stim ca avem la dispozitie aceste alimente, tindem sa le consumam in cantitate mai mare.
Recomandare: Inlocuieste ciocolata, bomboanele, biscuitii pe care ii rontai intre mese cu alimente sanatoase: compot de ananas, conserve de porumb, iaurt, migdale sau fructe confiate.

4. Sari peste micul dejun. Stim ca micul dejun este cea mai importanta masa din zi, insa cu atatea lucruri pe cap de dimineata, deseori suntem tentati sa sarim peste el. Atunci cand sarim peste o masa, metabolismul isi incetineste activitatea. Un studiu realizat in China a aratat ca acei copii care obisnuiesc sa nu manance micul dejun iau in greutate mai mult decat copiii care mananca dimineata.
Recomandare: Incearca sa ai mereu la indemana alimente din care poti prepara rapid un mic dejun sanatos. De exemplu, iaurt, paine de casa, cornuri cu dulceata, sandviciuri facute in casa, fructe, alune, migdale, cereale etc.

5. Mananci pe fond emotional. Multi dintre noi mancam atunci cand suntem stresati, tristi, nervosi sau chiar foarte fericiti. La fel se intampla si in cazul copiiilor. Numeroase studii confirma existenta mancatului emotional care poate sa aiba la baza atat emotiile negative, cat si pe cele pozitive.
Recomandare: Psihologii spun ca ar trebui sa gasesti alte lucruri sau activitati care sa te scape de stres. Daca pleci stresat de la munca, alege sa mergi pe jos intr-o plimbare pana acasa. Poti sa suni un prieten cu care sa vorbesti sau pur si simplu sa faci o activitate care stii ca de obicei iti face placere.

6. Mananci prea repede. Cercetatorii din domeniul activitatii cerebrale sustin ca dupa 15-20 de minute de cand incepem sa mancam, creierul nostru incepe sa ne transmita mesajul ca deja suntem satui. In situatia in care ai inceput sa mananci cu viteza, vei manca mai mult pana cand te vei simti satul.
Recomandare: De fiecare data cand incepi sa mananci, rupe totul in bucatele cat mai mici, marunteste mancarea, iar dupa fiecare imbucatura aminteste-ti sa spui iei o pauza. Mesteca fiecare bucata de cel putin 20 de ori - poti chiar sa le si numeri pana cand iti vei forma un nou ritm de a manca, iar numaratul va ramane la nivel inconstient.

7. Mananci dulciuri si  produse de tip fast-food. Se pare ca aceste doua tipuri de produse produc o dependenta similara ca cea intalnita in cazul dependentilor de droguri, iar unele studii au aratat ca pot produce chiar si o stare de bine emotionala oamenilor, cu toate ca dauneaza sanatatii.
Recomandare: Incearca sa consumi cat mai rar acest tip de alimente, iar atunci cand simti nevoia sa iti creezi o stare emotionala pozitiva, alege o modalitate sanatoasa de a face acest lucru: exercitii fizice, o plimbare la aer, o intalnire cu un prieten etc.

8. Te infometezi. Atunci cand ne privam corpul de alimente o perioada si apoi incepem sa mancam din nou, corpul nostru preia semnalul ca e nevoie de cateva depozite consistente pentru eventuale perioade de infometare, necesare supravietuirii. In acest fel, dupa infometare, orice mancam se transforma in depozite de grasime, implicit intr-o greutate mai mare.
Recomandare: In cazul in care scopul tau este sa pierzi kilograme ar fi bine sa reevaluezi atitudinea si programul de dieta pentru rezultate durabile, nu doar de moment.

Copiii invata cand, unde si cat de mult sa manance in functie de cultura, obiceiurile, atitudinile si practicile familiei din care provine. De exemplu, mamele care consuma lactate, vor avea copii care le consuma in mod frecvent, mamele care consuma legume si fructe tind sa transmita aceste obiceiuri si copiilor. Totusi, modelarea comportamentului poate fi si in sens negativ, de aceea este important sa renunti la obiceiurile alimentare nesanatoase. Tu ce obicei ai adauga pe lista noastra?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe