Noi: cu cheia de gat; ei... cu ID-ul invizibil
Te gandesti la copilaria ta si zambesti nostalgic. Ti-e dor de jocurile de demult iar amicii de la bloc cu care jucai „Ascunselea”, „Ratele si vanatorii”, „Tara, tara vrem ostasi” iti vor fi mereu dragi, chiar daca nu i-ai mai vazut de douazeci de ani. Pentru noi era un eveniment sa avem jocuri „pe casete” si sa ne strecuram in lumea digitala a jocului afisat pe ecranul televizorului alb-negru Sport. Alergam toata dupa-amiaza cu cheia de gat si singura conditie impusa de parinti era sa nu vorbim cu necunoscutii si sa venim in casa inainte sa se intunece.
Inutil sa mai insist acum pe ideea ca lucrurile s-au schimbat, copiii de atunci au deja copii la randul lor, iar pentru acestia din urma (sau cel putin pentru marea lor majoritate) ideea de „Ratele si vanatorii” pare desprinsa de undeva dintr-un manual de Protectia Mediului.
Acum distractie celor mici graviteaza in jurul calculatorului, perceput atat ca mijloc de divertisment, cat si ca instrument placut de invatare. Asa stand lucrurile, in randul copiilor din clasele I-IV a devenit tot mai popular produsul de invatare ScoalaIntuitext.ro, care ii ajuta pe micii elevi sa exerseze acasa, prin joc, material predate la clasa de invatatoare Prin intermediul tastelor si al ecranului, cei mici se distreaza si urmaresc filme destinate lor, considera calculatorul drept sediu central pentru joaca, iar socializarea si stabilirea prieteniilor se face online, prin intermediul retelelor sociale sau al forumurilor. Si poate ca n-ar fi nimic in neregula cu acest din urma aspect, dar ar trebui sa fie inca valabil sfatul parintilor nostri: „sa nu vorbesti cu necunoscutii”. Trebuie sa intelegem cu totii, pentru binele celor mici, ca anonimatul pe care il confera din start internetul poate fi un risc enorm pentru copii. Un nume de utilizator si un profil facut pe site-urile frecventate de copii pot ascunde pe oricine.
Informatiile pe care le receptioneaza dar si cele pe care le transmite juniorul din familia ta ii pot afecta inocenta, il pot pune in primejdie pe el sau chiar intreaga familie, il pot maturiza inainte de vreme. Nu vreau sa crezi ca acesta e un mesaj alarmist, nefondat sau unul care transforma exceptia in regula universala. Dar exista deja un numar tot mai mare de cazuri in care fraudele online au ca rezultat nu numai pierderile materiale (reparabile, la urma urmei), ci incidente mult mai grave in care minorii nesupravegheati cad prada vanatorilor online, infractorilor care profita de naivitatea celor mici si de lipsa de informatie din partea parintilor.
Din datele furnizate de EU Kids Online pentru anul 2008, unul din 11 copii accepta sa se intalneasca cu necunoscutii intalniti doar in mediul online. Dintr-un studiu publicat recent de organizatia „Salvati Copiii” reiese ca, din pacate, unul din sase parinti accepta situatia in care copilul sau se intalneste in viata reala cu persoane necunoscute, contactate anterior numai in mediul online. Cam care crezi ca sunt sansele ca una dintre persoanele cu care se intalneste copilul tau sa fie rau-intentionata? Chiar daca sansa aceasta este de 1%, sigur vrei sa risti?
Un caz recent a speriat o lume intreaga, iar scena virtuala care a pregatit o crima ingrozitoare a fost una dintre principalele retele de socializare. Adolescenta naiva si complexata de kilogramele in plus a devenit victima unui barbat condamnat anterior la sapte ani de inchisoare pentru viol, individ care isi construise un profil imaculat si poza in adolescent.
Asemenea pericole pot fi evitate daca parintele impune filtrele de Control Parental.
Ce inseamna asta? Practic impui o bariera care blocheaza accesul la anumite site-uri web sau la email-uri cu continut inadecvat, te asiguri ca avalansa de informatie a erei Web 2.0 nu pericliteaza inocenta si siguranta celor mici. Folosirea unui instrument de Control Parental devine o necesitate, la fel si instruirea copiilor cu privire la informatiile pe care nu trebuie sa le divulge online. Spre exemplu, o excursie viitoare pe care o planuiesti impreuna cu intreaga familie peste hotare poate fi un subiect excelent de lauda pentru cel mic pe retelele sociale. Totusi, daca profilul acestuia poate fi vizualizat de oricine si nu sunt impuse niste restrictii minime, practic bucuria anticiparii excursiei este o invitatie deschisa pentru hoti. Un amanunt aparent lipsit de importanta poate declansa un intreg ciclu de evenimente neplacute.
Impunerea barierelor in folosirea calculatorului trebuie sa fie invatate de copii inca de la varste fragede, pentru ca multi dintre cei mici ar prefera sa isi petreaca tot timpul in compania prietenilor online, a jocurilor si a filmelor redate prin computer. Iar motivele pentru care trebuie neaparat impus un echilibru intre activitatile derulate in aer liber, in compania prietenilor “in carne si oase” si timpul petrecut la birou, cu ochii tinta in ecranul calculatorului tin atat de sanatatea celui mic si de nevoia de socializare in viata reala. Solutia de Control Parental BitDefender ofera posibilitatea setarii unui interval orar strict in care copilul poate accesa Internetul, iar acest instrument previne instalarea dependentei de net inca de la varste foarte fragede.
Prin Controlul Parental se poate stabili un orar clar in care juniorul/junioara poate accesa anumite aplicatii si jocuri, iar parintele poate stabili mai multe profiluri in functie de varsta si programul copiilor. La fel, parintele poate seta permisiunile pentru programele de mesagerie instantanee (chat) astfel incat numai anumite ID-uri sa aiba sau sa li se blocheze accesul.
Adultii pot stabili si anumite cuvinte cheie pe baza carora sa se blocheze automat traficul web (http), fluxul email prin protocolul POP3 sau chat-ul. Lista neagra a termenilor “tabu” poate fi contine cuvinte complete sau chiar partiale. Aceasta functie include detectia proactiva pentru protejare. Parintele este informat prin email in timp real despre toate aceste blocari si interdictii in momentul in care acestea sunt realizate pentru un alt utilizator.
Solutia de Control Parental BitDefender este disponibila prin produsele Internet Security si Total Security, iar daca ai dubii ca te vei descurca in setarea tuturor parametrilor, stai linistit: produsele BitDefender pot fi vizualizate in variante personalizabile de interfata, in functie de gradul de instruire IT al utilizatorului. Astfel, prin optarea pentru modul Novice si profilul Parinte, utilizatorul are la dispozitie o interfata simplificata pentru controlul securitatii calculatorului si al prichindeilor care-l folosesc. Daca nici asa nu esti convins, urmareste tutorialul video disponibil la aceasta adresa.
Autor: BitDefender.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Postarile vulnerabile ale adolescentilor in social media
Pentru o parte din adolescenti, retelele sociale indeplinesc rolul de jurnal personal, devenind locul in care acestia isi exprima emotiile si experientele personale, asumandu-si un nivel ridicat de vulnerabilitate si expunere.
-
Trei feluri in care putem incuraja o relatie sanatoasa a copiilor cu social media
Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?
-
Cum poate fi afectata sanatatea emotionala a adolescentilor de retelele de socializare online
Daca esti parinte de adolescent sau preadolescent, stii deja o multime de lucruri despre retelele de socializare online, dar si despre nevoia copiilor care petrec timp pe acestea de a primi apreciere si admiratie din partea celorlalti utilizatori.
Comentează: