characters characters

Managementul timpului pentru preadolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 august 2013    |   2715 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

La aceasta varsta, numarul temelor si al sarcinilor de invatare creste, iar preadolescentilor le poate fi dificil sa gaseasca timp si pentru relaxare sau alte activitati. De aceea, este posibil sa apara probleme fie la scoala- legate de invatare, fie in privinta timpului liber prea putin- oboseala, stres etc. In plus, spre finalul ciclului gimnazial, copii incep sa se gandeasca la viitorul lor: ce liceu vor alege, ce cariera doresc sa urmeze. Asadar, capacitatea de planificare a viitorului este esentiala. De aceea, este important sa il imprietenesti pe copilul tau cu cateva notiuni de organizare a timpului.


Cum il inveti pe preadolescent sa foloseasca timpul in mod eficient


1. “Voiam sa termin tema, dar...”

Cum sa finalizeze sarcinile pe care le are de facut
O metoda foarte simpla care poate spori productivitatea este metoda STING. Numele ei provine de la cele cinci principii care stau la baza ei:

S- stabileste sarcina pe care o ai de realizat;
T- fixeaza timpul de care ai nevoie pentru a o finaliza (de preferat, perioade scurte de timp: 30 min, 45 min maxim);
I- ignora orice factor care iti distrage atentia: telefon, mail, messenger, etc.;
N- nicio pauza- daca ti-ai fixat un interval de timp scurt in care sa finalizezi sarcina, este bine sa aplici acest principiu.
G- gratificare- ofera-ti un premiu pentru ca ai reusit sa duci la indeplinire ce aveai de facut.

2. “Cu ce sa incep?!”

Cum sa prioritizeze activitatile
Isi poate stabili prioritatile realizand o lista cu activitatile pe care le are de facut si stabilind importanta fiecareia – acordandu-i o nota de exemplu, in functie de beneficiile si dezavantajele realizarii ei. Astfel, va constientiza care activitate este mai importanta si le va putea alege pe cele care sunt cu adevarat necesare pentru el.

Una din greselile de gestionare a timpului o reprezinta realizarea activitatilor pe masura ce se ivesc. De exemplu: copilul tau a inceput sa scrie temele; dupa 5 minute, primeste un email de la un prieten; se opreste din scris pentru a citi sau pentru a raspunde email-ului.  
Concentrarea pentru realizarea temelor se diminueaza, sirul ideilor se intrerupe, iar reluarea temelor se poate amana indefinit.

3. “Nu ma pot concentra!”

Listarea si prioritizarea activitatilor sunt necesare, dar nu suficiente pentru o utilizare eficienta a timpului. Un element esential al succesului este concentrarea. Aceasta poate fi imbunatatita prin diverse modalitati.

Cum il ajuti sa se concentreze:
Recomanda-i sa se ocupe de o singura activitate pentru o perioada determinata de timp.
Persoanele care trec de la o activitate la alta pot avea impresia ca sunt mai productive si in unele cazuri, asa si este. Insa, cand e vorba de o activitate care necesita gandire creativa si imaginatie, intreruperile nu ajuta la obtinerea rezultatelor de calitate.

Pauzele intre perioadele de efort ajuta capacitatea de concentrare. Desi poate parea paradoxal, relaxarea este o conditie a concentrarii. Explicatia este simpla: in lipsa perioadelor de relaxare, apare oboseala care va reduce capacitatea de efort.

Propune-i exercitii care sa ii dezvolte capacitatea de concentrare.
Exemple de exercitii de concentrare:

•    Cere-i sa vizualizeze un obiect - sa se gandeasca la el timp de 3-4 minute, sa observe mental toate detaliile sale. (de exemplu: un mar). In timp, poate sa mareasca timpul de concentrare  pana la 10 minute. Exercitiul presupune un efort de concentrare mai mare decat pare, pentru ca necesita antrenarea controlului asupra gandurilor care apar spontan.

•    “Goleste-ti mintea”. Acest exercitiu il ajuta sa se relaxeze si ii imbunatateste capacitatea de concentrare, deoarece il invata pe copil cum sa aiba control asupra gandurilor. Exercitiul presupune ca timp de 5-10 minute, copilul sa isi lase gandurile sa curga, fara a se lasa antrenat de ele emotional, doar sa “asiste” detasat la fluxul lor. Este o metoda eficienta de reducere a stresului si de imbunatatire a atentiei

Afla mai multe despre cum il inveti pe copil, in functie de varsta, managementul timpului din Ghidul Timpului.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe