characters characters

Jocuri de gandire critica pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 aprilie 2015    |   10099 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

portret de baiat
Jocurile de gandire critica, in afara de faptul ca pot fi distractive, il ajuta pe copil sa invete sa analizeze si sa interpreteze situatii, abilitati care pot fi utile de fiecare data cand este nevoie sa ia o decizie. Iata cateva jocuri pe care le poti propune copilului.

  • Inchisoarea cuvintelor

Este un joc prin care copiii realizeaza importanta puterii si a libertatii de exprimare, importanta cuvintelor pentru a putea exprima ceea ce simtim si gandim. Aveti nevoie de o coala de hartie si un creion.

Porneste de la povestea: “Pamantul este condus de catre un urias foarte puternic care iti cere sa scrii pe o hartie doar 20 de cuvinte de care ai avea nevoie ca sa supravietuiesti si sa comunici cu celelalte persoane. Apoi, dupa ce le-ai scris pe hartie, iti cere sa scrii un scurt text folosind numai acele cuvinte. Poti folosi de mai multe ori acelasi cuvant, dar nu poti folosi alte cuvinte decat cele de pe lista. Textul trebuie sa aiba inteles si cursivitate, iar daca folosesti si alte cuvinte, uriasul se va infuria”.

Jocul ii ajuta pe copii sa analizeze si sa selecteze acele cuvinte care sunt esentiale pentru comunicare. Poate fi mai simplu sa aleaga cuvintele daca decideti dinainte despre ce va fi vorba in textul pe care il va compune:).

  • Fapte sau opinii?

Este un joc propus pentru a-i invata pe copii sa faca diferenta dintre fapte si opinii. Pentru acest joc ai nevoie de coli de hartie si creioane si de atentia copiilor.

Cum se joaca:

Explica-le ce inseamna un fapt si ce inseamna o opinie: faptele sunt sustinute de dovezi in care putem avea incredere, dovezi verificabile, iar opiniile sunt expresia preferintelor sau dorintelor noastre. De multe ori, oamenii tin mai mult la propriile opinii decat la fapte si le confunda destul de des:).

Citeste pe rand cate o propozitie. Copiii trebuie sa decida pentru fieare propozitie daca este fapt sau opinie, notand in dreptul ei, de exemplu “F” de la fapt si “O”de la opinie. La final reia-le si ajuta-i sa se verifice. Nu uita sa clarifici fiecare propozitie pe care au indentificat-o incorect astfel incat copiii sa inteleaga diferenta dintre fapt si opinie.

Iata cateva exemple:

“Tatal meu este cel mai bun tata din lume.” – O

“Cainii sunt animale de companie mai fidele decat pisicile.”- O

“Mama mea este mai scunda decat mama colegului meu de banca.”- F

“Ghioceii sunt mai frumosi decat brandusele.”- O

“Saritul cu coarda este periculos pentru copii.”- O

“Durerea de dinti e insuportabila.”- O

“Albina este mai harnica decat trantorul.”- F

“Apa ingheata la 0 grade.”- F

“Primavara este mai frumoasa decat vara.”- O

Iar lista propozitiilor poate continua.

  • Care e intrebarea?

Jocul consta in prezentarea unei liste de raspunsuri, copilul urmand sa formuleze intrebarile corespunzatoare. Iata un exemplu de lista de raspunsuri:

  • 1 Decembrie
  • Paris
  • Hymalaya
  • Sumerienii
  • Atena
  • Origami

Pentru fiecare raspuns, pot fi formulate mai multe intrebari:). Iar pentru a face jocul mai interesant, poti include in lista informatii despre care copilul nu stie foarte multe lucruri, pentru a-i trezi curiozitatea sa afle.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/8504514408/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe