characters characters

Idei pentru zile mohorate

Propus de: Alexandra Pintea Varnava   |   12 februarie 2015    |   2661 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

baiat jucandu-se in camera lui
Trei zile petrecute-n casa, cu un copil nitel bolnav, fara chef de nimic, au scos la iveala creativitatea la maxim. Ionut e un copil invatat afara, zi de zi, pe frig sau ploaie sau vreme buna. Activitatile noastre se petrec in parcuri, in curte la bunica, pe malul marii, in vizite, rar se intampla sa petrecem mai mult de o dupa amiaza in casa. Si atunci, copilul meu e oricum ocupat sa se bucure de jucariile lui, nu trebuie neaparat sa-i gasesc ocupatie.

Ei, alta e situatia cand nu putem merge nicaieri. O zi, ne descurcam. Apoi insa, e nevoie sa gasim modalitati de ne petrece timpul. Televizorul e exclus din start - nu in totalitate, o ora de desene animate n-au facut rau nimanui! Tablete nu avem si copii in vizita nu putem primi.

Ce idei mi-au venit zilele astea cand am fost exilati intre peretii apartamentului? Le impartasesc si cu voi, niciodata nu se stie cand ai nevoie!

1. Am construit corturi si forturi din cearceafuri. In sufragerie. Asa cum faceam in copilarie. Am trecut cu vederea fixatiile mele cand vine vorba de canapele aranjate si perne la locul lor. Am construit o casuta sub masa, perne pe post de usi si un cearceaf mare, care le acopera pe toate. Ionut si-a construit si poduri, intre canapele si am stat amandoi la un picnic in fata casei. “Pe campia cu margarete”, asa cum frumos s-a exprimat poetul meu cel mic.

2. Am facut prajituri. Briose. Clatite. Am pregatit ingredientele, Ionut a razuit merele. Dezastru in bucatarie, nu neg. Faina si-n urechi. Dar aluatul l-a tinut ocupat mai bine de o ora si discutiile din timpul bucatarelii noastre? De neuitat.

3. Am pictat, am facut colaje, am desenat. Fiecare desen are o poveste si de nu are, inventam. Masina de pompieri care stinge incendiul de pe insula. Corabia piratilor in cautarea comorii. Minuni. Istorioare. Fantezie.

4. Ne-am jucat in patul cu etaj din camera lui. Care nu-i pat, e corabie. Am aruncat ancora, am pescuit. Am sarit din pat si am inotat. Am organizat pe mocheta zonele cu apa, zonele cu uscat. Am salvat jucariile de furtuna. Le-am suit pe toate-n pat si le-am acoperit.

5. Am citit. Si cat am mai citit! Pana din vocea-mi a ramas un firicel. Pana gatul meu s-a inchis si n-a mai vrut sa scoata-un sunet. Am citit. I-am citit. Cuibariti sub patura, mai ales in momentele febrile, cu Ionut odihnindu-se la mine pe umar. Am citit. Si inca una, inca una, doar una si gata!

6. Am organizat si reorganizat jucarii si carti si puzzle-uri. Ce poate sa plece, ce ramane. Unde pleaca, cui le dam? Le-am pus in cutii. Le-am etichetat. Ei, si de acolo, au pornit alte povesti, alte discutii. Despre copiii care n-au, despre cum ii putem ajuta, despre puterea de a schimb, putere pe care o avem noi, fiecare dintre noi.

7. Ne-am jucat cu harta. Am calatorit cu degetele pe ea. Am cautat apoi imagini din tarile ale caror nume ne-au atras atentia. Am povestit despre continente. Despre vulcani si eruptii, ce ne mai plac vulcanii! Am pus scobitori pe care le-am colorat in puncte ale pamantului unde am fost si unde vrem sa mergem.

8. Cat s-a putut, m-a ajutat la treburi prin casa. Am pus haine la spalat, le-am scos, le-am intins, le-am impaturat. Am pus si aspiratorul in functiune, care aspirator e de fapt un tren de mare viteza. Ionut a sters cu vrednicie geamurile si a continuat cu usile. Cand e in priza, e-n priza, nu gluma!

Acestea-s doar cateva idei. Idei ce ni se potrivesc noua, idei ce ne ajuta sa petrecem zilele-n casa intr-un mod placut. Evident, exista si momente cand mie una-mi vine sa-mi iau lumea-n cap. Si vreau doar sa stau si sa fiu lasata-n pace. Sa-mi vad de ale mele si sa nu aud nimic si pe nimeni. Ei, pentru astfel de momente, exista un raft cu filme din care Ionut poate alege. O ora, o ora jumatate in care luam o pauza, in care mama ia o pauza.


*Sursa foto: http://www.flickr.com/photos/24669114@N04/5466639232


Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (4 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna. Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe