characters characters

Cum vorbesti copilului despre stiri infricosatoare

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 iulie 2012    |   2084 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Copiii sunt martori, vrand-nevrand, ai stirilor negative prezentate atat de frecvent prin diferitele canale ale mass-mediei. La un moment dat, se va intampla sa te bombardeze cu o serie de intrebari referitoare la stirile infricosatoare si atunci iti vei dori sa stii cum sa il linistesti si sa il asiguri ca nu are de ce sa se teama. Noi suntem alaturi de tine pentru a te pregati pentru acest moment.

Intrebari ale copiilor despre stirile infricosatoare

Este bine sa fii pregatit cu  raspunsuri pentru intrebari de acest fel:
1. Ce?
Ce inseamna viol? Ce inseamna incest? Ce inseamna inchisoare? Ce inseamna rau?
2. De ce?
De ce a murit? De ce a ucis? De ce nu a fost atent soferul si a dat peste copil? De ce si-a batut copilul? De ce l-a muscat cainele?

3. Cum?
Cum s-a batut politistul cu hotul? Cum l-a lovit? Cum a fost arestat omul rau?
4. Unde?
Unde s-a dus dupa ce a murit? Unde merg oamenii rai? Unde l-a dus politia pe criminal?
5. Se poate?
Se poate sa il intalnesc si eu pe strada pe hot? Se poate sa vina si la noi la scoala si sa ne impuste? Se poate sa intre si in casa noastra?

Cum vorbesti copilului despre stirile infricosatoare

“Se intampla lucruri rele pe lume, dar...”. O solutie este sa admiti ca se intampla si lucruri rele in lume, dar sa il asiguri ca acestea nu se vor intampla copilului tau, pentru ca vei face tot ce se poate pentru a-l proteja. Desigur, cu totii stim ca exista intotdeauna posibilitatea ca oricare dintre noi sa fie victima unui atac sau a unui dezastru, dar la varste mici copiii nu inteleg foarte bine notiunea de probabilitate, asa ca este posibil sa nu il ajuti pe copil daca ii spui “Este foarte putin probabil sa ni se intample noua asta.”.

Atrage atentia asupra solidaritatii. Pentru a atenua impactul negativ al stirilor, pune accentul pe solidaritatea oamenilor: de fiecare data cand are loc un dezastru, o multime de oameni ofera ajutor si sprijin celor afectati. Accentueaza ideea ca impreuna, oamenii pot depasi situatiile grele, oricat de dificile ar fi.

Incearca sa reduci expunerea copilului la stirile negative. Stabilirea unui interval de timp precis in care copilul se uita la televizor si alegerea programelor pe care le urmareste sunt doua lucruri care te ajuta sa il protejezi pe copil de prea multe stiri negative. Acest lucru nu inseamna sa ii formezi copilului o perspectiva deformata asupra realitatii si sa il tii departe de tot ce inseamna “rau”, ci doar sa reduci numarul de evenimente negative despre care afla. Este stiut faptul ca televiziunile acorda o atentie mult mai mare stirilor negative decat celor pozitive, “ajutandu-ne” astfel sa ne cream o imagine pesimista asupra lumii.

Exista lucruri pe care nu le putem controla. De exemplu, dezastrele naturale pot sa aiba loc oricand si oriunde, iar daca asta il sperie pe copilul tau, vorbeste-i despre faptul ca exista masuri de precautie pe care le poti lua, despre faptul ca oamenii pot afla dinainte despre furtuni puternice, de exemplu, precum si despre faptul ca autoritatile sunt mereu pregatite sa ofere ajutor in asemenea situatii.

Accepta emotiile copilului tau. Nu il vei ajuta cu nimic daca ii spui “Nu are de ce sa iti fie frica, nu trebuie sa te temi.”. Copiii isi pot forma o multime de scenarii irationale legate de stirile negative cu care intra in contact. Pune-i intrebari despre ce se teme mai exact si ofera-i raspunsuri care sa il linisteasca.

Profita de ocazie pentru a-l invata lucruri noi. Ne sperie mai mult lucrurile pe care nu le intelegem, asadar, la varste mai mari, poti incerca sa explici copilului mecanismul declansarii unui cutremur sau formarii unei tornade.

Stirile negative creaza o stare de angoasa si teama oricui, cu atat mai mult unui copil. Ce este important de retinut este ca niciodata nu reprezinta o solutie sa eviti intrebarile lui despre ele. Faptul ca ii raspunzi este deja un prim pas catre elementul de care copilul are nevoie cand pune acele intrebari: siguranta. Iar tu esti singura persoana care poate crea acest sentiment, atat de pretios, copilului.

Tu cand ai vorbit prima data copilului despre o stire infricosatoare? Cum a reactionat el la explicatiile tale?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe