Cum scoti televizorul din camera copilului
40% dintre copiii sub 5 ani si 80% dintre cei sub 12 ani din Marea Britanie au un televizor si alte echipamente electronice in camera lor. Probabil numarul copiilor din Romania in aceeasi situatie este mai mic, insa in crestere. Televizorul intra in viata copiilor de la cele mai mici varste, mai intai pentru desenele animate care ii tin pe copii linistiti atunci cand parintii sunt prea ocupati pentru a petrece timp cu ei, apoi pentru filme, muzica sau pur si simplu ca “zgomot de fond”.
Efectele negative ale timpului exagerat petrecut in fata televizorului
Pentru multi parinti care au introdus televizorul in camerele copiilor, ideea de a-l scoate pare imposibil de realizat si, de ce nu, chiar inutila.
Exista insa cateva efecte negative pe care le are televizorul asupra copiilor, atunci cand acestia petrec prea mult timp in fata lui:
- pierderea contactului cu jocurile si activitatile “reale”,
- obiceiuri alimentare nesanatoase, ca urmare a reclamelor si a gustarilor pe care le aleg singuri,
- reducerea numarului de ore de somn ale copiilor.
Cum scoti televizorul din camera copilului
Desi preferabil este ca televizorul sa nu ajunga de la bun inceput in camera copilului, iata cum poti reusi mai usor sa scoti televizorul din camera copilului.
- Alege o perioada in care copilul s-a uitat mai putin la televizor- de exemplu, dupa o vacanta petrecuta la munte sau la mare.
- Vorbeste cu copilul despre decizia ta si explica-i motivele pentru care ai hotarat sa procedezi astfel: veti avea mai mult timp pe care sa il petreceti impreuna, se va odihni mai bine noaptea si va avea mai mult timp pentru joaca.
- Plaseaza televizorul intr-o camera confortabila, in care aveti cu totii acces.
- Propune-i copilului o rutina de seara placuta, care sa includa o poveste inainte de culcare.
- Asigura-te ca ii poti oferi copilului timpul tau pentru a realiza impreuna activitati placute (plimbari, joaca etc.) care sa compenseze lipsa televizorului din camera sa.
Alte recomandari importante legate de televizor si copii
- Nu ii interzice copilului total accesul la televizor. Nu uita ca acesta ii permite copilului sa ramana la curent cu lucrurile care ii intereseaza pe copiii de varsta lui si sa se integreze in grupuri de copii.
- Aminteste-ti ca televizorul poate indeplini si scopuri educative si distractive, daca este folosit asa cum trebuie. Asadar, orienteaza-te catre emisiuni educative pentru copii, catre filme cu mesaje educative sau documentare care explica pe intelesul copiilor diverse notiuni sau procese stiintifice.
- Nu lasa ca televizorul sa devina principala modalitate de distractie sau relaxare in familia voastra. Acest lucru inseamna ca ii oferi copilului alte activitati pe care le poate desfasura acasa in locul privitului la televizor. Poate fi vorba de un puzzle, de un joc pe care sa il poata continua de-a lungul mai multor zile sau de experimente stiintifice pe care sa le poata realiza in casa.
- Poti organiza o seara “a televizorului” in care intreaga familie urmareste la televizor o emisiune potrivita si pentru copilul tau.
O “relatie” rationala cu televizorul face parte dintr-o copilarie mai “curata”, asa cum este descrisa in catea de Sue Palmer, “Copilarie curata”, publicata la Editura Elena Francisc.
Copilul tau are televizor in camera?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Motive pentru care familia ta trebuie sa vada “Inside Out” sau “Intors pe dos”
„Inside Out” sau „Intors pe dos” este filmul care il va imprieteni pe copil cu propriile emotii. Si poate ii va ajuta si pe parinti sa le priveasca cu mai multa intelegere si intelepciune.
-
Legatura dintre timpul petrecut la monitor si problemele de atentie
Pentru opiii cu varsta intre 1-3 ani, fiecare ora petrecuta televizor creste cu 10% riscul de a avea probleme de atentie dupa varsta de 7 ani.
-
Cat il lasi la televizor
Televizorul ii fascineaza pe copii de la cele mai fragede varste, iar ei si-ar petrece ore in sir in fata micului ecran.
Comentează:3 comentarii