characters characters

Cum scoti televizorul din camera copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 aprilie 2012    |   3488 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cum scoti televizorul din camera copilului40% dintre copiii sub 5 ani si 80% dintre cei sub 12 ani din Marea Britanie au un televizor si alte echipamente electronice in camera lor. Probabil numarul copiilor din Romania in aceeasi situatie este mai mic, insa in crestere. Televizorul intra in viata copiilor de la cele mai mici varste, mai intai pentru desenele animate care ii tin pe copii linistiti atunci cand parintii sunt prea ocupati pentru a petrece timp cu ei, apoi pentru filme, muzica sau pur si simplu ca “zgomot de fond”.

Efectele negative ale timpului exagerat petrecut in fata televizorului
Pentru multi parinti care au introdus televizorul in camerele copiilor, ideea de a-l scoate pare imposibil de realizat si, de ce nu, chiar inutila.

Exista insa cateva efecte negative pe care le are televizorul asupra copiilor, atunci cand acestia petrec prea mult timp in fata lui:
- pierderea contactului cu jocurile si activitatile “reale”,
- obiceiuri alimentare nesanatoase, ca urmare a reclamelor si a gustarilor pe care le aleg singuri,
- reducerea numarului de ore de somn ale copiilor.

Cum scoti televizorul din camera copilului
Desi preferabil este ca televizorul sa nu ajunga de la bun inceput in camera copilului, iata cum poti reusi mai usor sa scoti televizorul din camera copilului.
  • Alege o perioada in care copilul s-a uitat mai putin la televizor- de exemplu, dupa o vacanta petrecuta la munte sau la mare.
  • Vorbeste cu copilul despre decizia ta si explica-i motivele pentru care ai hotarat sa procedezi astfel: veti avea mai mult timp pe care sa il petreceti impreuna, se va odihni mai bine noaptea si va avea mai mult timp pentru joaca.
  • Plaseaza televizorul intr-o camera confortabila, in care aveti cu totii acces.
  • Propune-i copilului o rutina de seara placuta, care sa includa o poveste inainte de culcare.
  • Asigura-te ca ii poti oferi copilului timpul tau pentru a realiza impreuna activitati placute (plimbari, joaca etc.) care sa compenseze lipsa televizorului din camera sa.
De acum inainte, alegeti impreuna programele tv pe care sa le urmariti si stabiliti o strategie de alegere a programelor tv care sa le ofere tuturor membrilor familiei posibilitatea de a spune ce vor sa vada.

Alte recomandari importante legate de televizor si copii

  • Nu ii interzice copilului total accesul la televizor. Nu uita ca acesta ii permite copilului sa ramana la curent cu lucrurile care ii intereseaza pe copiii de varsta lui si sa se integreze in grupuri de copii.

  • Aminteste-ti ca televizorul poate indeplini si scopuri educative si distractive, daca este folosit asa cum trebuie. Asadar, orienteaza-te catre emisiuni educative pentru copii, catre filme cu mesaje educative sau documentare care explica pe intelesul copiilor diverse notiuni sau procese stiintifice.

  • Nu lasa ca televizorul sa devina principala modalitate de distractie sau relaxare in familia voastra. Acest lucru inseamna ca ii oferi copilului alte activitati pe care le poate desfasura acasa in locul privitului la televizor. Poate fi vorba de un puzzle, de un joc pe care sa il poata continua de-a lungul mai multor zile sau de experimente stiintifice pe care sa le poata realiza in casa.

  • Poti organiza o seara “a televizorului” in care intreaga familie urmareste la televizor o emisiune potrivita si pentru copilul tau.

O “relatie” rationala cu televizorul face parte dintr-o copilarie mai “curata”, asa cum este descrisa in catea de Sue Palmer, “Copilarie curata”, publicata la Editura Elena Francisc.

Copilul tau are televizor in camera?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    01.05.2012 - 04:07
    Eu cred ca este mai bine ca televizorul sau computerul sa nu fie nici o clipa in camera copilului. Noi asa am procedat. Astfel,in camera lui isi face temele, se joaca si se odihneste, iar in sufragerie poate urmari un program la televizor sau se poate juca la calculator, sub supravegherea noastra discreta.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    11.04.2012 - 14:27
    este adevarat ca e o adevarata provocare sa scoti televizorul sau computerul in camera copilului, o data ce ai fost de acord cu asta. noi a trebuit sa procedam astfel, pentru ca baiatul nostru incepuse sa se joace prea mult pe calculator si sa refuze alte activitati.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    10.04.2012 - 12:32
    Sunt parinti care-si lasa copiii sa stea in fata televizorului ceasuri intregi; crezand ca astfel ei vor invata o multime de lucruri.Vizionarea constituie un important factor in intensificarea starii de nervozitate si agitatie mentala, in scaderea memoriei, aparitia plictiselii..Televiziunea submineaza lectura:satisfactia produsa de lectura va fi inlocuita cu placerea faciala a micului ecran, se solicita un efort mental inferior celui cerut de lectura, se reduce timpul pe care copiii sunt dispusi sa-l petreaca pentru rezolvarea altor probleme.Ei vor procesa informatia in mod diferit decat atunci cand o lectureaza.Ca sa inveti ceva, trebuie sa interactionezi cu sursa datelor.Sa nu ne miram vazand comportamente anormale la copiii nostri; ei vor reproduce fidel modelele fizionomice vestimentare si comportamentale ale eroilor de desene animate sau, in general , ale micului ecran.La ore ei asteapta ca invatatorul sa surprinda, avand forma unui spectacol aceasta prezentare. Televizorul slabeste mult controlul atentiei,devin nervosi, agitati .Elevii cei mai buni sunt aceia care tind sa se uite mai putin la televizor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe