characters characters

Cum petrec sarbatorile parintii divortati?

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 decembrie 2010    |   3101 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cum petrec sarbatorile parintii divortatiDivortul schimba total viata unei familii, iar sarbatorile sunt o perioada in care acest lucru este mai evident ca oricand.

Cum pot face fata parintii divortati acestei perioade a anului?


Planifica. Organizeaza felul in care copiii vor petrece timpul in vacanta cat mai detaliat. In ce zile sau intre ce ore vor fi alaturi de celalalt parinte? Cine ii va lua de acasa si cine ii va aduce inapoi? Pentru a stabili toate aceste detalii, este necesar sa comunici frecvent cu celalalt parinte.

Priveste lucrurile din perspectiva copiilor.
Divortul lasa in urma de multe ori emotii negative care ii vor afecta si pe copii, nu doar pe tine si pe fostul tau partener. De aceea, este necesar sa faci un efort pentru a depasi furia, tristetea sau dezamagirea si pentru a gestiona relatia cu celalalt parinte astfel incat sa protejezi interesele copiilor. Incearca sa iti pui frecvent intrebarea “Cum se simte copilul meu in aceasta situatie?”.

Acorda-ti timp pentru tine.
A face o plimbare, a asculta colinzi sau o muzica buna, a pregati pranzul sau cina pentru prieteni, a te implica in acte de caritate sau pur si simplu a te dedica hobby-urilor tale sunt activitati care te ajuta sa te relaxezi si iti dau ocazia sa meditezi. In plus, sunt modalitati de a-ti ocupa timpul atunci cand copiii nu sunt acasa si de a evita sentimentul de singuratate.

Singur de sarbatori. In cazul in care copilul petrece Craciunul cu celalalt parinte, alege sa petreci sarbatorile alaturi de prietenii care inca sunt singuri sau se afla in aceeasi situatie ca tine. Iti va fi mai usor sa treci peste melancolia inevitabila in aceasta perioada. De asemenea, incearca sa nu il faci pe copil sa se simta vinovat pentru ca nu iti este alaturi de sarbatori. Ofera-i sansa de a se simti bine si alaturi de celalalt parinte si ai grija sa pastrezi legatura cu el in timpul in care nu se afla langa tine.

Reuniti de sarbatori. Daca parintele care a ales sa nu stea cu copilul isi doreste sa va reuniti cu toti la o masa de sarbatori, gandeste-te putin inainte sa refuzi. Petrecerea sarbatorilor impreuna ar putea fi o sansa pentru copil sa se bucure de ambii parinti. Pe de alta parte, daca accepti, este recomandabil sa te gandesti la felul in care vei reusi sa pastrezi o atmosfera relaxata si confortabila pentru toti.

Traditiile de sarbatori.
Daca pana acum aveati diverse traditii de familie pe care copiii le asteptau cu nerabdare, nu este nevoie sa renunti la ele. Incearca sa le adaptezi la situatia prezenta sau sa creezi noi ritualuri de familie.

Cadourile. Inainte de alegerea cadoului pentru copil, este recomandabil sa te consulti si cu fostul tau partener, pentru a nu risca sa cumparati acelasi cadou sau sa ii oferiti copilului obiecte cu care celalalt nu este de acord. De asemenea, evita sa intri intr-o competitie cu celalalt parinte, incercand sa alegi un cadou mai special decat al lui.

Tu cum iti vei petrece sarbatorile de Iarna? Cum crezi ca pot fi depasite efectele divortului asupra sarbatorilor de iarna?




Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    19.12.2010 - 20:29
    Draga Ioana,
    Imi pare rau ca ai trecut prin suferinta unui divort conflictual, ale carui ecouri se simt si in prezent in familia ta. Este foarte adevarat ceea ce spui tu, nu intotdeauna se poate mentine o relatie de prietenie si de comunicare intre fostii parteneri. Un divort aduce la suprafata multe sentimente negative, dorinte de razbunare, furie, dezamagire, si frustrare. Ceea ce a fost la inceput o poveste frumoasa se poate transforma intr-o situatie in care comunicarea nu mai are loc. In aceste momente, cel mai bine este intr-adevar sa va evitati, si sa lasati timpul sa treaca si sa mai aplaneze resentimentele. Aceasta experienta poate insemna si un nou inceput pentru cei doi fosti parteneri, iar dupa o perioada de dezechilibru afectiv se poate porni pe o noua cale, cu noi prioritati de viata si cu noi sperante. Nu trebuie insa sa uitam ca sentimentele copilului sunt implicate si ca cei doi parinti sunt la fel de importanti pentru el si pentru dezvoltarea sa emotionala. Chiar daca tu spui ca el nu-ti dezvaluie nimic din ceea ce se intampla la tatal sau, cu siguranta tacerea lui este pentru ca simte ca tu nu vrei si este prea dureros sa vorbesti despre asta. Tacerea lui nu inseamna numai ca intelege ceea ce se intampla, ci si ca sufera cand isi vede parintii in conflict, iar el se afla la mijloc intre ei. Este foarte important sa discutati despre ceea ce se intampla intre tine si tatal lui, despre ceea ce simtiti atat tu cat si copilul tau, despre ceea se intampla atunci cand el se duce la tatal sau, cum se simte, cum vede copilul tau aceasta situatie, cum o intelege. Comunicarea duce la apropiere si la sentimentul ca are un sprijin in parintii sai, si astfel acest divort se poate transforma si pentru copilul tau intr-o experienta careia ii poate face fata mai usor.

    Ioana Caciula - psiholog
  • Utilizator Anonim
    ioana    16.12.2010 - 14:12
    Personal am trecut printr-un divort urat care ne-a transformat pe cei doi parinti eu si fostul in doi aprigi dusmani, e multa ranchiuna si razbunare, el a tot incercat sa-mi faca rau la servici si prin vecini , in prezent ma feresc sa mai afle unde stau si unde lucrez dupa ce m-am mutat.Cum sa ascult un asemenea sfat ca mai sus, cand singura cale de a avea liniste e sa ne evitam total? Copilul nu discuta de la unul la altul si nu -mi dezvaluie dincolo ceea ce nu e bine, are 14 ani si intelege. Nu intotdeauna e bine sau recomandat sa intreti legatura cu un fost.
  • Utilizator Anonim
    Silvia    16.12.2010 - 07:26
    Sunt bunica nepotelului care a trecut prin iadul unui divort.
    Nu e suferinta mai mare decat sa ma gandesc in urma, la suferinta prin care a trecut un copil care avea doar cinci ani.
    In prezent are 12 ani, este un copil puternic, invata foarte bine si face fata situatiei dar sufletelul lui e ranit si asa va ramane.
    Parintii au ajuns cu timpul la o mai buna comunicare si asta ii face bine copilului, cel mai bun lucru pe care il pot face parintii pentru copiii aflati in astfel de situatii.
    In familia noastra gaseste atmosfera de familie unita. Vine cu drag si de sarbatori.
    Decizia de a sta cu un parinte sau altul ii apartine lui. Asta vorbind de vizitele la celaalat parinte. Niciodata nu este fortat sa aleaga de catre parintele care nu este in familie. A forta copilul sa aleaga consider ca este o alta suferinta la care il condamni de buna voie doar din razbunare. Au fost perioade lungi de timp in care s-a procedat gresit copilul fiind prins intre ura si razvratirea parintilor.
    Sunt sigura ca nu aduc nici o noutate in aceasta problema.
    Tuturor copiilor care sunt in aceasta situatie le pot spune ca si eu am fost copil crescut de un singur parinte. Dar asta nu m-a impiedicat sa imi urmez visele si chiar am fost mai motivata in viata.
    Sarbatori fericite si sa mergem inainte cu curaj. Viata este unica. Sa fim recunoscatori celor care ne-au dat viata!
  • Utilizator Anonim
    noemi    11.12.2010 - 10:08
    este foarte greu pentru un parinte care nu isi are copilul alaturi de sarbatori. mai dificil e cand fostul partener e destul de recalcitrant cand discuti cu el despre asa ceva. singura consolare e sa stai cu parintii, familia, prietenii, care te fac parca sa uiti ca nu ai puiul alaturi. nici asa nu uiti, pur si simplu izbucnesti in plans cand te gandesti ce mult vrei sa iti tii copilul in brate si nu ti se da voie...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii
    Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii
    18 decembrie 2024   

    Alegerea cadourilor pentru cei mici in perioada sarbatorilor de iarna, poate fi o experienta plina de satisfactie, mai ales daca reusim sa aducem zambete pe fata copiilor. Daca pentru unii parinti este usor sa aleaga cadourile potrivite, pentru altii este un stres in plus fiindca nu se descurca prea bine la acest capitol.

  • Ziua Culturii Nationale in familie
    Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
    15 ianuarie 2024   

    Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

Mai multe