characters characters

Cum folosesc copiii calculatorul?

Propus de: Echipa Intuitext   |   04 mai 2009    |   2838 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

 

Cat timp sta copilul tau la calculator? Stii ca o pozitie incorecta la calculator poate crea dureri de spate, afectiuni oculare si chiar sindromul tunelului carpian, sindrom care apare din cauza miscarilor repetitive si presupune ingustarea oaselor si a ligamentelor de la incheietura mainii? In plus, din cauza ca uneori sta ore intregi nemiscat in fata calculatorului copilul poate avea probleme de obezitate, dureri de cap si de umeri.

Studiile arata ca un copil care foloseste prea mult calculatorul va avea o capacitate scazuta de concentrare, ochii obositi si iritati si chiar probleme de integrare sociala.

 

Pozitia corecta la calculator

1. Scaunul erogonomic
De cele mai multe ori, postura pe care copilul o ia atunci cand sta la calculator nu este cea corecta si, in timp, ii poate provoca daune iremediabile coloanei vertebrale. Un scaun ergonomic il va ajuta sa-si sustina spatele drept si sa si-l mentina intr-o pozitie corecta. Insa, scaunul trebuie reglat pentru a nu afecta coloana vertebrala a copilului. Poti afla foarte usor daca l-ai ajustat cum trebuie: aseaza-l relaxat in scaun cu spatele drept si pune-l sa priveasca monitorul. Daca privirea nu fixeaza centrul monitorului, inseamna ca trebuie sa insisti pe coborarea sau urcarea scaunului.

 

2. Tinuta dreapta, nu rigida
Explica-i ca trebuie sa-si tina spatele drept, insa fara sa stea incordat. Fii atenta ca bratul cu antebratul sa formeze un unghi de 90 de grade. Este important sa nu stea nici prea aproape, nici prea departe de birou. Genunchii trebuie indoiti ca sa formeze un unghi de 90 de grade, iar picioarele sa fie asezate confortabil. Daca picioarele nu ating podeaua, atunci pune-i o cutie sub acestea.
Pe masura ce va fi tot mai mult prins in lumea jocurilor si a discutiilor cu alti colegi pe Internet, copilul se va misca din pozitia corecta si nu ii va mai da importanta. De multe ori ti se intampla sa-l gasesti intr-o pozitie garbovita? Corecteaza-i postura si atrage-i atentia de fiecare data cand il vezi intr-o pozitie incorecta la calculator. Este important sa nu-l lasi singur mai mult de doua ore in fata calculatorului si sa urmaresti ce face.

 

3. Pauza la fiecare 30 de minute
Incearca sa-i distragi atentia cu ceva din jumatate in jumatate de ora ca sa mai faca o pauza pentru ca spatele si ochii sa se relaxeze. Mancati impreuna un fruct sau roaga-l sa te ajute la treburile casei. Il va deconecta si il va ajuta sa isi relaxeze muschii oculari si ai spatelui.

 


 

Problemele cu vederea

Televizorul si calculatorul accentueaza riscul de aparitie a miopiei timpurie in randul copiilor. Studiile arata ca 25-30% dintre copii au nevoie de ochelari de corectie a vederii din cauza calculatorului tocmai pentru ca isi forteaza muschii oculari. Poti insa preveni astfel de probleme, daca urmezi cateva sfaturi simple:

 

- Inainte de a incepe scoala, mergi cu copilul tau la un medic oftalmolog pentru un examen ocular si verifica daca este predispus la probleme de vedere la distanta sau de aproape si daca are anumite sensibilitati.
- Aranjeaza monitorul, tastatura si mouse-ul pentru copil si nu pentru adultii din casa.
- Distanta recomandata intre ochii copilului si monitor trebuie sa fie intre 46 si 76 de cm.
- Copiii pot sta intre una si doua ore pe zi la calculator, insa cumulat pe o saptamana, timpul petrecut in fata calculatorului nu trebuie sa depaseasca zece ore.
- Alege un monitor plat de tip TFT sau LCD si foloseste suportul care permite ajustarea inaltimii acestuia. Se recomanda ca monitorul sa fie aplecat in fata cu 5 grade si in spate cu 20 de grade. Este important sa reglezi si frecventa de refresh a monitorului la cel putin 85 Hz. Pentru a proteja confortul vizual este indicat sa reduci intensitatea culorii verzi si sa maresti caracterele cand citeste un text.

 

Odata ce copilul tau intra la scoala, calculatorul te poate ajuta sa imbini jocul cu invatarea. Cel mic va intelege mai usor numerele si fractiile atunci cand le descopera in situatii din viata reala. Softurile educationale transforma notiunile abstracte in povesti prin care copilul afla cum poate folosi matematica atunci cand imparte o prajitura, isi stabileste calendarul zilnic sau cand calculeaza distanta de acasa la scoala. „MateMagia” sau „Fractii cu peripetii, Misiunea Ploaia” create de INTUITEXT ii vor schimba copilului tau imaginea despre cum poate invata. Operatiile cu numerele naturale si fractiile se ascund de fapt in jocuri cu personaje animate.

 

Autor: Echipa INTUITEXT

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe