characters characters

Craciun in familie

Propus de: Echipa Intuitext   |   11 decembrie 2010    |   2423 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Care a fost cel mai frumos Craciun pe care ti-l amintesti? Cum sarbatoreai Craciunul cand erai copil? Ce s-a schimbat de atunci?

Se apropie sarbatorile de iarna, vremea cadourilor. Vitrinele magazinelor sunt impodobite care mai de care si decorate cu produsele pe care le expun spre vanzare. Din pacate am ajuns incet incet, de-a lungul anilor sa pierdem adevarata valoare a Craciunului. Ne trezim cateodata parca numai atunci cand auzim la televizor ca mosul i-a adus copilului nu stiu carei vedete un trenulet de mii de euro sau atunci cand intram intr-un magazin si preturile ne sar in ochi la propriu si la figurat.


Parca de-abia atunci ne dam seama cat de mult s-a schimbat aceasta sarbatoare. Stam putin sa reflectam asupra adevaratelor sarbatori de demult in care mancarea se facea in casa, nu se cumpara de la restaurante gata pregatita; mirosul de cozonaci te lovea drept in fata imbujorata din cauza frigului de afara atunci cand veneai de la ghetus; bucuria Craciunului era legata in mare parte si de impodobirea bradului, un brad nu prea bogat, dar in niciun caz artificial; iti amintesti surpriza si emotiile din prima zi a sarbatorii sfinte in care gaseai cadourile mult dorite, care de multe ori nu erau valoroase in sine, ci aveau valoare simbolica.

Societatea evolueaza si ea, iar noi trebui sa tinem pasul. Din pacate, semnificatia  sarbatorilor se schimba. Ele au devenit doar cateva zile libere in care putem sa respiram usurati ca am scapat de stresul de la serviciu, in timp ce pentru copii sunt zilele de vacanta. Nici zapada nu mai e cum a fost. Acum, copiii stau in casa de Craciun pentru ca traditia colindului s-a pastrat doar in unele zone, in special la sate. Daca intrebi un prescolar sau scolar mic ce inseamna Craciunul, ei vor raspunde cu siguranta ca “E momentul in care vine Mosul”.



Daca in schimb il intrebi asta pe un copil de gimnaziu sau pe unul de liceu, iti vor rade in fata si vor spune ca “E o simpla sarbatoare in care se primesc cadouri”. Exista diferente de varsta si se observa asta si din perceptia pe care o au asupra sarbatorilor. Si pentru ca nu putem deveni extremisti in incercarea de a schimba lucrurile, iti propunem cateva sfaturi de care ai putea tine cont daca doresti sa mentii totusi spiritul Craciunului de demult in casa ta:
 
  • Realizeaza impreuna cu copilul tau felicitari de Craciun pe care sa le oferi mai apoi cunoscutilor si rudelor.
  • Mergeti impreuna la cumparaturile necesare mesei de sarbatori.
  • Plimbati-va in zona in care se vand brazii si cumparati-l nu pe cel mai frumos sau mai scump, ci pe cel rezonabil din toate punctele de vedere.
  • Invata-l pe cel mic sa daruiasca. Ofera cateva monede celor nevoiasi. In magazine exista urne speciale in care poti sa donezi bani pentru cei in suferinta si nevoie.
  • Pregateste mici cadouri, simbolice pe care sa le asezi intr-un cosulet de nuiele, pentru cei care vin in vizita. Si asta inseamna a darui si a impartasi, fara a astepta ceva in schimb.
  • Impodobeste bradul impreuna cu copilul tau. Ia-ti tot timpul pentru asta. Nu va grabiti. Sunt momente care se tin minte o viata intreaga. Faceti poze si nu uitati sa ascultati colinde romanesti, autentice.
  • Seara, inainte ca Mos Craciun sa ajunga si in casa ta, asaza-te alaturi de cel mic, langa brad, pe un fotoliu si citeste-i povestea biblica despre nasterea lui Iisus Hristos.
  • Asezati-va intreaga familie la masa. Nu uita sa impodobesti frumos masa si sa folosesti cea mai buna vesela. Vorbim de o sarbatoare frumoasa si de momente placute alaturi de intreaga familie reunita.

Tu ce obiceiuri ai de Craciun? Ce-ti place sa faci in ajun? Cum a fost primul Craciun sarbatorit cu micutul tau? Suntem siguri ai numeroase povesti si pozne pe care sa ni le povestesti. Te ascultam cu cel mai mare drag si asteptam fotografii in galeria foto.

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    20.12.2010 - 12:12
    Azi acest praznica devenit prea comercial,nu mai are magia de altadata.Cozonacul, daca nu e copt in cuptor pe vatra nu mai are acelasi gust si nici aroma ademenitoare ,mancarea specifica gatita acasaealtceva decat restaurant simaistiueu ce:apoi sa nu uitam de datini care te purtau intr-o lume de basm:nici zapada nu maie aceeasi.Ne stiam bucura la maxim de lucruri simple si eram fericiti sa impodobim bradul cu nuci,biscuiti,mere.....

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe