Copiii si concursurile scolare
Pana la varsta de 5 ani, a fi in competitie nu inseamna pentru copii decat un prilej de distractie. Pe masura ce cresc, situatiile in care sunt nevoiti sa concureze cu alti copii devin mai importante pentru ei, putand deveni ocazii de crestere si evolutie. In aceeasi masura insa, competitiile pot deveni sursa de stres, afectand negativ evolutia copilului. Cat de indicat este pentru un copil sa participe la concursurile scolare?
*Fotografia apartine utilizatorului matache
Pro si contra concursuri scolare
A participa la un concurs inseamna a invata sa accepti ca te poti incadra intr-una din cele doua categorii: cei care pierd si cei care castiga. Pentru un copil, aceasta lectie poate fi mai usoara sau mai grea, in functie de felul in care traieste aceasta experienta. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre avantajele si dezavantajele participarii la concursurile scolare.1.Avantajele participarii la concursuri
Invatarea unor lucruri sau abilitati noi. In afara de informatiile noi despre domeniul pentru care se pregateste, copilul invata sa isi organizeze timpul, sa faca fata unei competitii si invata valoarea efortului si disciplinei. Pregatindu-se pentru un concurs , un copil are ocazia sa invete ce inseamna perseverenta, rabdarea si responsabilitatea.
Testarea cunostintelor asimilate. Concursurile scolare sunt o modalitate de a verifica nivelul de pregatire la care se afla copilul.
Invata sa faca fata esecului. Un rezultat slab la un concurs sau ratarea unui loc pe podium pot fi ocazii de a invata sa faca fata esecului. Desi pare paradoxal, un esec poate fi o lectie mai importanta pentru un copil decat un succes. A gestiona starile emotionale care apar in astfel de momente, a nu renunta si a identifica factorii care au dus la un rezultat slab sunt abilitati care il vor ajuta pe copil atunci cand se va confrunta cu alte situatii dificile.
Cresterea stimei de sine. Atunci cand participarea la o competitie se incheie cu un rezultat bune, copilul invata sa aiba incredere in sine si descopera ca si-a depasit limitele. Toate acestea contribuie la cresterea stimei de sine.
2.Dezavantajele participarii la concursuri
Competitiile sunt o sursa de stres. Atunci cand copilul isi doreste foarte mult un premiu sau considera ca rezultatele obtinute sunt extrem de importante, stresul este inevitabil. Pentru a contracara acest efect al participarii la concursuri, este bine sa il inveti pe copil sa priveasca un concurs ca pe o situatie in care va avea ocazia sa isi testeze limitele, sa invete lucruri noi si sa isi imbunatateasca anumite abilitati. Un premiu obtinut la un concurs scolar nu trebuie sa devina un scop in sine.Starea de epuizare fizica si psihica. Atunci cand copiii nu stapanesc foarte bine abilitatea de organizare a timpului pentru a se pregati pentru competitie, este foarte posibil sa apara oboseala, care, in timp poate duce la scaderea imunitatii organismului. Pentru a evita acest lucru, invata-l pe copil sa isi gestioneze eficient timpul. Daca ai nevoie de sugestii in acest sens, poti consulta Ghidul Timpului, unde vei gasi recomandari utile despre acest subiect.
Copilul dispune de mai putin timp liber. Intervalul de timp acordat relaxarii va fi mai redus datorita nevoii de a se pregati pentru concurs. Ajuta-l pe copil sa gaseasca si momente in care poate realiza activitati care il relaxeaza si asigura-te ca se odihneste suficient.
Relatiile sociale pot avea de suferit. Copiii care se pregatesc pentru olimpiade sau concursuri scolare aloca mai putin timp iesirilor in oras, preferand sa petreaca timpul invatarii sau exersarii. Este bine sa te asiguri ca, din cand in cand, copilul tau acorda timp si prietenilor. Pastrarea legaturii cu prietenii apropiati il ajuta pe copil sa isi pastreze echilibrul emotional si sa faca fata mai bine stresului.
Copilul tau a participat la concursuri sau olimpiade? Cum poti minimiza dezavantajele participarii la concursurile scolare?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ai un copil pasionat de matematica? Pe 13 ianuarie poate participa la testul online de pregatire pentru olimpiada de matematica ViitoriOlimpici.ro
Un an nou, noi obiective si dorinte. Daca ai un copil pasionat de matematica si dornic de o experienta noua de invatare, vorbeste-i despre concursul ViitoriOlimpici.ro.
-
Cum pot fi copiii ajutati sa aiba performante in situatii de stres
In situatiile de testare (examene, teze sau teste obisnuite), unii copii tind "sa uite tot" chiar daca inainte de examen stiau materia foarte bine.
-
Evaluarea Nationala 2014: clasele a II-a, a IV-a, a VI-a. Tot ce trebuie sa stii ca parinte
Esti parinte si copilul tau termina anul acesta clasa a II-a, a IV-a sau a VI-a? Te gandesti emotionat la acest moment? Afla in continuare informatii despre aceast subiect.
Comentează:7 comentarii
S-a suparat foarte tare pe profesoara directorul. Invatatoarea s-a suparat pe mine ca parinte ca nu am vorbit prima data cu ea. In prima sedinta a facut invatatoarea un demers in care ne-a pus sa votam ca profesoara este extraordinara si ca are nevoie de continuitate in invatamant. Am fost tema de zi a sedintei cu parintii. Am luat cuvantul, cand toata lumea vota ca este foarte buna profesoara de engleza,spunand ca nu s-a indoit nimeni de acest lucru si este inutil sa votam. Parintii s-au simtit manipulati de invatatoare si au lasat mainile jos. Au scris un proces verbal invatatoarea cu comitetul de parinti alesi de ea. Aviz amatorilor parinti care nu doriti sa va..... proprii copii.
A participat la concurs de romana, matematica unde a luat punctaje foarte bune (98-99p) puncte care i-au crescut stima de sine.
Totusi, sunt pentru concursuri scolare, dar sa ma asigur ca s-a parcursa materia si ca au fost reparcurse programele concursurilor (la scoala sau acasa - nu conteaza). Suntem parinti si merita sa ne sprijinim copiii.
Rodica