characters characters

Copiii incapatanati si calitatile lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 aprilie 2015    |   3259 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

fetita incapatanata
Copilului tau ii face placere sa se contrazica? Refuza sa respecte regulile, se lupta cu orice forma de autoritate, nu lasa de la el si se asteapta ca toti cei din jur sa faca numai cum vrea el? Ai de-a face cu un copil extrem de incapatanat si chiar daca te scoate din pepeni de cele mai multe ori, trebuie sa stii ca poti sa schimbi lucrurile foarte usor. Cum anume? Sa privesti dintr-o alta perspectiva incapatanarea sa.

Greu de crezut, mai ales in clipele de frustrare, dar incapatanarea copilului tau ascunde calitati frumoase, pe care poti sa il ajuti sa le dezvolte, daca alegi sa te concentrezi pe aspectele pozitive.

Ce calitati ar putea sa aiba copiii incapatanati?

  • Un nivel ridicat de creativitate. Pentru ca sunt atat de hotarati sa obtina ce isi doresc, copiii incapatanati isi pot dezvolta creativitatea si imaginatia pentru a gasi solutii alternative:).
  • Perseverenta. Copiii incapatanati sunt cei mai motivati copii pe care i-ai putea intalni. Spre deosebire de cei care prefera sa urmeze “turma”, copiii incapatanati sunt in stare sa mearga pana in panzele albe numai pentru a face ceea ce isi doresc sau a demonstra ca au avut dreptate. Daca reuseste sa canalizeze aceasta perseverenta catre invatare, de exemplu, copilul tau se va bucura de un mare avantaj la scoala.
  • Curaj in situatii sociale dificile. Aceeasi rezistenta pe care o opune parintilor, copilul incapatanat o va opune in fata incercarilor de a fi intimidat de copii mai mari, fenomen cunoscut sub numele de bullying.
  • Deschizatori de drumuri. Deseori copiii incapatanati vor face alte alegeri fata de ceilalti copii. Vor lua decizii sau vor face alegeri cu totul neobisnuite pentru ca nu simt nevoia sa se conformeze.
  • Incredere in sine. Copiii incapatanati cred cu tarie ca ideea lor este cea buna, ca pot reusi ce si-au propus si ca ceilalti pot fi convinsi de aceste lucruri.

Cum transformi incapatanarea in calitati pozitive?

Vorbeste copilului despre incapatanare si despre aspectele sale negative si pozitive. Explica-i ca uneori poate fi dificil pentru cei din jur sa interactioneze cu un copil incapatanat, mai ales cand acesta insista in legatura cu detalii neimportante. Asigura-te ca stie ca ii apreciezi calitatile pozitive si ca iti doresti sa il ajuti sa le foloseasca in avantajul lui.

Evita sa intri in conflicte de putere cu el. Parintii copiilor incapatanati sunt tentati sa faca apel la autoritate pentru a-l face pe copil sa ii asculte, insa acest lucru nu face decat sa creasca rezistenta pe care o opune cel mic. Asadar, asculta ce are de spus si gasiti impreuna solutii de care sa va bucurati amandoi.

Apeleaza la umor. In situatiile in care nu stii cum sa faci fata insistentelor copilului tau sau a refuzurilor sale repetate, o gluma poate detensiona atmosfera.

Nu lua lucrurile personal. Copilul tau ar fi la fel de incapatanat si cu alti oameni care i-ar cere acelasi lucru. Si chiar daca este intr-adevar mai incapatanat cu tine decat cu celalalt parinte, aminteste-ti ca nu putem controla reactiile celor din jur, dar le putem controla pe ale noastre. Cu alte cuvinte, nu iti propune sa controlezi reactiile copilului, ci doar pe ale tale.

Invata-l pe copil sa isi aleaga “bataliile”. Ajuta-l sa inteleaga ca nu toate luptele merita luptate si ca uneori are mai mult de castigat daca nu insista ca ceilalti sa procedeze cum vrea el.

Mizeaza pe cei 3 “C” ai disciplinei blande: Conexiune, Comunicare si Cooperare. Asta inseamna sa pastrezi o legatura/conexiune sigura cu copilul tau (a-l face sa se simta in siguranta), sa respecti nevoia lui de a comunica despre lumea sa interioara si sa il privesti ca pe o persoana cu care poti coopera.


Cu siguranta, nu este usor sa vezi mereu calitatile pozitive pe care le aduce incapatanarea, mai ales cand esti obosit, stresat sau presat de timp. Dar efortul merita facut, iar cu putina “incapatanare” din partea ta, vei reusi sa scoti la iveala cele mai frumoase calitati ale copilului tau:).

*Sursa foto: Stacy Wachte, Flickr.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
    Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
    10 iunie 2021   

    Cand parintii se confrunta cu refuzul copilului si ridica tonul, insista sau ameninta, creeaza un climat agresiv, care nu va duce decat la inrautatirea situatiei. Forta in general declanseaza rezistenta, iar parintii ajung in momentul in care copilul refuza sa faca orice i se cere raspunzand „Nu ma poti obliga!”.

  • Cand prescolarul iti cere atentie negativa
    Cand prescolarul cauta atentie prin comportamente negative
    03 septembrie 2020   

    Prescolarii, dar si copiii mai mari, se pot obisnui sa aiba comportamente dificile doar pentru a-ti atrage atentia. De ce se intampla astfel? Explicatia are legatura cu reactia ta fata de comportamentele negative ale copilului.

  • Cand copilul descopera ca poate spune: „Nu vreau!”
    Cand copilul descopera ca poate spune: „Nu vreau!”
    04 februarie 2019   

    Sa va povestesc despre noul hit din casa noastra. Se cheama “nu vreau” aka “nu vau”, versiune de pitic Andrei.

Mai multe