characters characters

Dulciurile in alimentatia copilului meu

Propus de: Anda Leu   |   04 iulie 2013    |   2589 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Motto : “Suntem ceea ce mancam.
Cum eviti dulciurile in exces din alimentatia copiilor? Cum ii explici copilului de ce dulciurile din comert nu sunt sanatoase si de ce ar trebui preferate fructele si deserturile preparate in casa, din ingrediente cat mai sanatoase? Alimentatia copiilor devine un subiect destul de delicat pe masura ce copilul creste, iar influenta altor copii asupra lui se mareste. Iata perspectiva unei mamici asupra dulciurilor in alimentatia copillului.


Oricat de dragalasi par copiii mai plinuti, consider ca este important ca educatia copilului meu sa se refere si la alimentatia lui, mai ales ca reclamele la produsele nesanatoase pot fi foarte convingatoare.

 


I-am spus  fetitei mele sa vizionam impreuna diverse emisiuni de la televizor, destinate nutritiei copiilor, ca sa auda de la specialist ce inseamna sa isi satisfaca pofta de dulce. Ei trebuie sa stie despre riscurile obezitatii si mai ales sa reuseasca sa se abtina.In esenta, preferinta pentru dulce pare a  fi innascuta, insa acolo unde copilului  i se ofera ocazional o gustare dulce,  acest  lucru nu va  fi daunator. Nu putem sa le refuzam mereu o inghetata sau o ciocolata sau curiozitatea de a  gusta din jeleuri sau din caramele.

Dar trebuie sa stim noi in primul rand despre principalele efecte negative pe care dulciurile le pot avea asupra sanatatii: cariile, obezitatea, lipsa unor vitamine si minerale din organism. De aceea, mai ales în primii doi ani de viata, dulciurile nu ar trebui sa faca parte din schema alimentara. Si totusi vedem frecvent  copilasi care  iau gustari diverse inainte de masa de pranz: chipsuri, sticksuri, acadele, bombonele. Toate insotite de nelipsitul suc din comert sau de un ceai bine indulcit. Oare o apa plata nu ar fi mai buna? Sau un fruct la pachetel, in parc?

Asa ne facem responsabili pentru un obicei nesanatos ale carui baze le punem noi si care poate duce la consumul in exces al dulciurilor atunci cand copilul va creste mai mare. Parca prea multi dam dovada de nesabuinta cand ne ducem copiii la  diverse fast food-uri unde le oferim pachetele cu mancare, jucaria oferita ca surpriza si bautura carbogazoasa. In acest context, sa nu uitam ca sedentarismul  domneste. Plimbare scurta de la parc acasa si invers si in rest sportul lipseste cu desavarsire. Acasa, la televizor, ii obisnuim sa rontaie cate ceva si din nou aprovizionam camara cu de toate.

Dar ma intreb daca nu ar fi mai simplu sa ne schimbam putin perceptia si sa luam aminte la sfaturile specialistilor alarmati de cresterea obezitatii infantile. Pentru copiii mei am ales sa consume mancare sanatoasa si imi face placere sa ii vad cum gusta si chiar daca nu li se pare  savuros, mai incearca si data viitoare.

Este bine sa stim care sunt dulciurile sanatoase pe care le putem oferi copiilor nostri – acele dulciuri care satisfac dorinta, oferind in acelasi timp si elemente nutritionale importante: fructele proaspete sau uscate, nucile, alunele, biscuitii integrali. Ingredientele gasite frecvent pe etichetele dulciurilor din comert, precum zaharoza, lactoza, maltoza, dextroza, sunt tot carbohidrati, adica zahar. Iar indulcitorii sintetici precum zaharina sau sorbitolul pot sa dauneze dintilor copiilor sau sa le produca probleme de sanatate.


Un copil care evita sa isi cumpere de la chioscul scolii un croissant sau o shaorma poate fi cumva exclus din gasca, insa daca el are de acasa o educatie  in aceasta privinta , va fi  detasat de  situatie. Nu  de putine ori  fetita mea ajunge acasa si imi povesteste  cumo colega a ras de pachetelul ei cu salata verde si telemea de vaca. Sau de un drob de ficatei de pui. Sau un morcov. Toti ceilalti au sandivsuri cu salam sau pungute cu chipsuri. I-am explicat si a vazut singura cum arata un om care se neglijeaza si isi satisface pofte daunatoare. Un “dulce” imi cere si ea ca orice copil, dar se  multumeste cu o cantitate mica si poate ca ar incerca mai mult, dar nu-i ofer in exces. Mai avem si noi “escapade“, momente in care facem exceptii. Mi se pare  normal sa incerce gustul unui hamburger, a unui cartof prajit si o data pe an mergem sa deguste meniuri pe care altii le devoreaza din pacate zilnic. Si nu i-am creat o imagine de  fotomodel  infometat, ci  doar de om  echilibrat caruia nu trebuie sa ii lipseasca miscarea!

Copilul tau cate dulciuri consuma?

Anda Leu
Mamica de 7 ani si proaspata mamica de doar 10 luni. Meseria de  parinte ma pasioneaza atat de mult incat pot spune ca am parte prin prisma copiilor mei de o a doua copilarie; momentan traiesc o perioada de 2 ani intr-un univers fabulos cu povesti si zane, cu primele litere si cuvinte, cu primele gangureli si primii pasi. Descopar insa cu parere de rau ca vremurile, desi mult  evoluate fata de anii ‘ 80, nu sunt tocmai “ pe roze” si sper ca alaturi de alti parinti interesati sa reusim sa schimbam mentalitati astfel incat sistemul educational sa fie unul mai bun pentru copiii nostri. 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Diana    09.07.2013 - 17:55
    "I-am explicat si a vazut singura cum arata un om care se neglijeaza si isi satisface pofte daunatoare." Inteleg idea dar metoda nu e buna dupa parerea mea, pe langa faptul ca nu e vorba despre cum "arata" cineva... Asta de gen uite cum ajungi daca mananci chips creaza in capul copilului o imagine de monstru, o frica permanenta de care nu mai scapa veci. Pot ajunge in cealalta extrema sa devina bulimici sau mai stiu eu ce. Haideti sa gasim totusi metode mai putin infricosatoare...
    http://www.webmd.com/parenting/raising-fit-kids/food/food-smart-kids
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    05.07.2013 - 14:05
    Cred ca este important ca de la cele mai mici varste sa il invatam pe copil care alimente sunt nesanatoase si de ce trebuie evitate. Si de asemenea, sa ii incurajam pe copii sa nu se lase influentati de alegerile mai putin sanatoase ale altor copii sau parinti. Este destul de dificil, dar e important sa incercam.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe