characters characters

Jucariile inteligente

Propus de: Echipa Intuitext   |   17 decembrie 2010    |   3904 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Stii care sunt cele mai utile jucarii pentru copilul tau? Iti propun un exercitiu. Comenteaza urmatoarea afirmatie: „De cele mai multe ori, atunci cand aleg o jucarie, parintii o aleg dupa preferintele lor si nu dupa cele ale copiilor.” Crezi ca e adevarata afirmatia de mai sus? Si acum iti sugeram sa trecem in revista cateva aspecte ce tin de achizitionarea jucariilor pentru copilul tau.

Se apropie cu pasi repezi Craciunul. Chiar daca ti se pare ca a merge sa cumperi cadourile este ceva foarte usor si ar putea fi lasat pe ultima suta de metri, ar fi bine sa te mai gandesti. Intr-adevar, pregatirea mesei sau curatenia din casa sunt mult mai importante. Cumpararea cadourilor iti va lua la fel de mult timp sau chiar mai mult. Vorbim de un proces in care trebuie sa iei mai multe variabile in considerare: timpul, banii, dorintele copiilor, oferta de pe piata, varietatea cromatica etc. Magazinele sunt doldora de jucarii in aceasta luna a cadourilor.

Multitudinea ofertei te descurajzeaza inca de la inceput si cu cat inaintezi printre rafturi, cu atat devii din ce in ce mai confuz. De ce nu e la fel de usor ca atunci cand tu erai copil? Acum, jucariile sunt atat de diverse incat nici nu stii care ar fi mai utila copilului; care dintre ele ar putea sa-i dezvolte gandirea, creativitatea; ce i-ar starni interesul?

In general atunci cand vrei sa alegi o jucarie pentru copil ar fi bine sa tii cont de urmatoarele:
-    varsta si particularitatile de dezvoltare ale copilului
-    dorintele si preferintele pe care le are
-    avantajele si dezavantajele pentru copil in urma utilizarii jucariei
-    care sunt capacitatile pe care copilul le poate dezvolta datorita jucariei?

Iti propunem jucariile inteligente. Acestea presupun utilizarea tehnologiei in joc fie prin initierea unor sugestii de joc, fie prin oferirea de raspunsuri ca si reactie la actiunile copilului. Jucariile inteligente se caracterizeaza prin 3 aspecte: sunet, lumina si miscare ca raspuns la actiunile copilului tau. Acestea sunt mai utile decat jucariile obisnuite pentru ca permit realizarea unor comportamente ce promoveaza interactiunea si invatarea. Utilizarea de jucarii inteligente va favoriza dezvoltarea anumitor functii ale creierului si ale anumitor capacitati de functionare. Vorbim de jucarii ce permit o perfectionare a coordonarii ochi-mana, a abilitatilor motorii si lingvistic-comunicationale, dar si abilitati sociale de genul: rabdarea si munca in echipa.


Chiar daca din punct de vedere financiar, jucariile nu sunt o afacere foarte „ieftina” incearca sa cumperi copilului tau drept cadouri, jucarii care au cat mai multe din aceste elemente:
  • Un buton de pornire/ oprire. Numai asa copilul va avea control asupra jocului.
  • Un buton pentru reglarea volumului.
  • O lista cu sugestii din partea producatorilor. Asta nu inseamna doar instructiunile de utilizare, ci si modalitati de combinare a pieselor, diverse modele care se pot forma etc. De asemenea ar fi bine sa fie specificata si varsta de la care si pana la care se poate folosi jucaria respectiva.
  • Varietatea nivelelor de utilizare.  Un joc pe mai multe nivele permite copilului o implicare mai activa, mai mult efort, o motivatie ridicata de a ajunge la un nivel superior, dorinta de performanta, dar si de evolutie.
  • Sa nu sugereze in mod neaparat demersul jocului. Cu cat jocul poate fi controlat mai bine de copil, cu atat va fi perceput ca fiind mai interesant.
  • Oferirea de feedback. Acest aspect nu trebuie uitat. Este foarte important sa se ofere un feedback in timpul jocului pentru a putea asigura continuitatea si persistenta in timp, implicarea copilului. Atentie la feedback-ul negativ care poate sa apara. El se refera la situatia in care, un robotel daca nu este „hranit” la timp sau care daca este neglijat, moare. Poate sa aduca consecinte negative emotionale pentru copil.
  • Jucaria ar trebui sa-l determine pe copil sa-si foloseasca imaginatia.  O jucarie care face totul singura nu este nici interesanta si nici nu starneste amuzamentul. Cu atat mai mult nu-l va ajuta sa se dezvolte pe copil.
  • Cu cat mai simplu, cu atat mai bine. Copiii nu au rabdare sa citeasca instructiunile de utilizare a unei jucarii. Astfel, ele ar trebui construite in asa fel incat sa-i dea o idee despre cum se foloseste, fara prea multa bataie de cap, copilului.
  • Jucaria sa nu fie dependenta de un calculator. In principiu o jucarie este cu atat mai mult utilizata si placuta, cu cat ea se poate folosi mai flexibil, in contexte diferite.
  • Nu in ultimul rand, nu tot ceea ce este scump este si bun.

Tu ce parere ai despre aceste jucarii inteligente? In functie de ce criterii alegi jucariile pentru copilul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe