Cine este Mos Nicolae?
Pregateste-l pe copilul tau pentru ziua de Mos Nicolae. Intreaba-l despre ce anume isi doreste sa primeasca de la mos. Incearca sa afli ce intrebari are referitoare la ziua de Mos Nicolae. Noteaza-le pe hartie, iar apoi documenteaza-te din diverse surse. Inainte de noaptea de 5 spre 6 decembrie prezinta-i raspunsurile pentru a-i imbogati cunostintele, pentru a da magie catorva seri, dar si pentru a petrece momente speciale impreuna, numai tu si el.
Ai copii mici, iar acum odata cu intrarea in luna sarbatorilor de iarna trebuie sa-ti scoti tolba de povesti si sa o stergi de praf. E momentul povestilor, al magiei, al fortelor supranaturale si al cadourilor aduse de “mosi” necunoscuti si neintalniti de nimeni pana acum. Se apropie ziua de 6 decembrie numita si Ziua de Mos Nicolae.
Copiii asteapta cu nerabdare acest moment, dar si cu putina frica: vor primi sau nu o nuia drept consecinta a comportamentului avut de-a lungul intregului an? Mos Nicolae poate sa fie darnic cu copiii cuminti lasandu-le o multime de cadouri in ghetute, dar si mai putin generos cu cei care nu si-au ascultat parintii sau au fost neastamparati.
Ce cadouri ar fi bine sa primeasca de la mos, cine e mosul, ce-si doresc cu adevarat, merita sa fie vizitati de mos sau nu? Toate acestea sunt intrebari la care nu vrem sau pur si simplu nu gasim raspunsuri. E copilul tau si indiferent de cate nazbatii a facut pana acum, “tot merita sa fie si el in randul celorlalti copii si sa primeasca cadouri”. Acum vom incerca sa-ti oferim raspuns la intrebarea:
Cine este Mos Nicolae si de unde vine?
- Mos Nicolae a fost un sfant si a devenit patronul spiritual in numeroase tari, precum si in majoritatea oraselor vest-europene.
- El este cunoscut ca si protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si in special a copiilor mici.
- Una dintre celebrele legende ale Sfantului Nicolae sustine ca acesta a ramas orfan de la o varsta foarte mica. El a mostenit averea parintilor si si-a dedicat intreaga viata facand acte de caritate. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cazul unui om care avea trei fete. Atunci cand le-a venit vremea de maritis au aparut obstacole din cauza lipsei banilor. Nicolae, auzind cazul fetelor, a pus in seara de 6 decembrie cate un saculet cu bani pentru fiecare membru al familiei, la usa fetelor. Mare le-a fost mirarea cand dimineata ceva miraculos se intamplase, iar visul lor de a se casatori urma sa se implineasca. Se spune ca tatal fetelor l-a vazut pe Nicolae atunci cand a pus banii si a prezentat fapta lui tuturor celor cunoscuti. Asa a ajuns vestit Nicolae, drept binefacatorul celor aflati in nevoie si suferinta.
Ce aduce Mos Nicolae?
Daca esti in pana de idei in ceea ce priveste oferirea de cadouri copilului tau, iata ce nu ar trebui sa lipseasca din ghetute:
- dulciuri si jucarii;
- o nuielusa frumos colorata si impodobita;
- sosete colorate, manusi de iarna, o caciulita si un fular;
- pentru copilul care a fost neastamparat o simpla nuia adevarata;
Nu uita ca, de Mos Nicolae copiii primesc in general hainute de iarna care sa le fie utile pentru sezonul rece. Jucariile si dulciurile din belsug se ofera de Craciun. De asemenea prezinta-i legenda expusa mai sus, copilului tau si nu ezita sa folosesti motivul sarbatorilor si al cadourilor pentru a-i forma cateva comportamente.
De exemplu, pregatirea ghetutelor pentru Mos Nicolae poate fi invatata cu cateva zile inainte de sarbatoare devenind, prin repetare, un comportament obisnuit pentru copil. Aranjarea hainutelor in dulap pentru ca mosului nu-i plac copiii dezordonati este un alt comportament pe care ai putea sa il exerseze.
Tie ce idei iti mai vin? Te-ai gandit ce cadouri sa-i cumperi micutului pentru seara de 5-6 decembrie? Da-ne si noua cateva idei.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
-
Ziua Limbii Romane. Cum ii invatam pe copii sa vorbeasca corect
Ziua Limbii Romane este sarbatorita in fiecare an pe 31 august, incepand din anul 2011, prin evenimente culturale si educative diverse, care au rolul de a ne aminti bucuria de a citi, a comunica si a crea in limba noastra. Iti propunem sa sarbatorim Ziua Limbii Romane descoperind cateva lucruri mai putin cunoscute despre aceasta si explorand feluri in care ii putem ajuta pe copii sa invete sa vorbeasca corect de la cele mai mici varste.
Adauga tu primul comentariu: