characters characters

Boli de vara frecvente la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 iulie 2014    |   1102 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/walakazoo/14223378372 autor: William Prost


Vara este anotimpul preferat al copiilor: au vacanta, vreme buna de iesit afara si libertate de miscare. E bine sa stii si care sunt aspectele mai putin placute ale verii, pentru a preveni sau recunoaste din timp cele mai frecvente boli care apar vara la copii.


Insolatia

Insolatia apare atunci cand organismul nu mai poate autoregla temperatura interna, aceasta putand creste pana la 41 grade sau mai mult.

Se manifesta prin durere de cap puternica, slabiciune si ameteala, greata, confuzie, batai de inima si respiratie accelerate, convulsii, pierderea cunostintei, lipsa transpiratiei, piele incinsa, temperatura peste 40 grade Celsius.

Factorii care cresc riscul aparitiei insolatiei sunt vestimentatia in exces, activitatea fizica intensa sub soarele puternic, o hidratare insuficienta. Poate aparea si in situatiile nefericite in care copiii sunt lasati inchisi in masina in timpul verii pentru mai mult timp.

Este indicat sa mergi cu copilul la medic daca prezinta simptomele insolatiei, pentru a-i putea fi reglata temperatura corpului in timp util. Alte masuri care ajuta in aceasta situatie este plasarea copilului intr-o camera racoroasa, hidratarea lui cu apa, daca este constient si udarea corpului cu un burete cu apa rece. Nu este indicat sa dai copilului pastile pentru reducerea temperaturii (aspirina sau paracetamol, de exemplu) si nici sa il introduci in baie de gheata.


Otita externa

Otita reprezinta inflamatia pavilionului auricular si/sau a conductului auditiv extern (canalul ce duce spre timpan). Apare frecvent la persoanele care inoata, deoarece apa afecteaza bariera naturala care protejeaza canalul auditiv de bacteriile si ciupercile care pot produce inflamatii.

Se manifesta prin durere intensa, initial intermitenta, accentuata pe timpul noptii, pana cand devine continua si se poate extinde si in zonele din jurul urechii.

Factorii care cresc riscul aparitiei otitei externe sunt inotul cu capul sub apa, curatarea urechilor cu betisoare de vata, cu sapun sau sampon.

Este indicat sa apelezi la medic pentru stabilirea unui tratament eficient.


Conjunctivita

Conjunctivita apare atunci cand conjunctiva, membrana a ochiului se inflameaza, din diverse cauze: alergii la polen, la praf, la farduri sau lentile de contact (conjunctivita alergica), bacterii sau virusi (conjunctivita bacteriana sau virala) factori chimici: clorul din apa, fumul, sampoane, gaze etc. (conjunctivita iritanta).

Se manifesta prin inrosirea ochilor, cantitate excesiva de lacrimi, secretii, vedere incetosata, sensibilitate crescuta la lumina, arsuri oculare.

Este indicat sa mergi cu copilul la medic atunci cand prezinta aceste simptome, pentru a primi un tratament potrivit si sa te asiguri ca cel mic respecta regulile de igiena.


Alergiile de sezon

Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza exagerat la stimuli care nu sunt periculosi, precum polenul, praful, diverse alimente. Cele mai frecvente alergii care apar vara sunt la polen, fructele de sezon, inteputurile de insecte (albine, tantari etc), substante din produsele folosite la plaja.

Alergia la polen se manifesta prin simptome asemanatoare racelii: stranuturi, respiratie dificila, nas care curge. Alte manifestari ale alergiilor includ mancarimea, urticaria, socul anafilactic (care se poate solda cu deces).

Este indicat un consult la medicul alergolog pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului.


Boala Lyme

Boala Lyme sau borelioza este transmisa prin muscatura de capusa, de aceea in sezonul cald, creste riscul contractarii bacteriei care o produce.

Se manifesta in majoritatea cazurilor initial printr-o eruptie specifica, aparuta in zona muscaturii. Peste cateva saptamani aceasta eruptie poate aparea in mai multe zone ale corpului, fiind insotita de simptome aseamanatoare racelii: febra, oboseala, frisoane, marirea ganglionilor.

Pentru a preveni boala Lyme, este recomandat ca cei mici sa poarte pantaloni lungi si bluze cu maneci lungi cand merg in natura, sa ai in vedere aplicarea pe piele a unui spray anti-insecte, verificarea copilului pentru a depista capusele din timp si extragerea capuselor cat mai repede daca acestea sunt gasite pe pielea copilului.


Gastroenterita virala

Reprezinta inflamarea stomacului si a intestinelor, in urma contractarii unui virus sau bacterii prin consumul de alimente sau transmise pe calea aerului.

Se manifesta prin diaree, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale. Poate aparea febra si frisoane daca este cauzata de un virus.

Este indicat ca alimentatia copilului sa includa orez fiert, legume, carne slaba, paine prajita iar daca simptomele persista, este recomandata vizita la medicul specialist.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe