Alimentatia copilului
Alimentatia, alaturi de sport si activitatile in aer liber te ajuta sa ai un copil sanatos. Invata-l de mic sa manance sanatos si explica-i cat de importanta este alimentatia pentru dezvoltarea lui.
1. Masa in familie trebuie sa fie o obisnuinta.
2. Alimentele si felurile de mancare trebuie sa fie variate.
3. Fii un exemplu pentru copilul tau in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa.
4. Evita certurile legate de masa.
5. Implica-i pe copii in organizarea meselor.
Care este necesarul zilnic al unui copil de 7 - 10 ani?
Baieti: 1970 kcal; 28,3 g proteine; 550 mg calciu; 8,7 mg fier; 24,1 g grasimi saturate; 5 g de sare.
Fete: 1740 kcal; 28,3 g proteine; 550 mg calciu; 8,7 mg fier; 21,3 grasimi saturate; 5 g de sare.
Care este necesarul zilnic al unui copil de 11 – 14 ani?
Baieti: 2200 kcal; 42,1 g proteine; 1000 mg calciu; 11,3 mg fier; 27,1 g grasimi saturate; 6 g de sare.
Fete: 1845 kcal; 41,2 g proteine; 800 mg calciu; 14,8 mg fier; 22,6 grasimi saturate; 6 g de sare.
Care este necesarul zilnic al unui copil de 15 – 18 ani?
Baieti: 2775 kcal; 55,2 g proteine; 1000 mg calciu; 11,3 mg fier; 33,7 g grasimi saturate; 6 g de sare.
Fete: 2110 kcal; 45 g proteine; 800 mg calciu; 14,8 mg fier; 25,8 grasimi saturate; 6 g de sare.
Cum si ce trebuie sa manance copilul?
1. Energia necesara o va obtine din alimentele bogate in carbohidrati, grasimi si proteine. De aceea din alimentatia copilului nu trebuie sa lipseasca: orezul, painea (in special cea neagra), pastele si cartofii.
2. Necesarul de grasimi: acizii grasi esentiali sunt importanti pentru sanatatea pielii si a sistemului nervos. Mare atentie la alimentele precum untul, smantana, dulciuri, carnuri grase, biscuiti si fast food. Acestea trebuie limitate pe cat posibil. Grasimile “bune” le poate asimila din lapte, iaurturi degresate, carnea slaba si peste.
3. Necesarul de proteine: sunt esentiale pentru copiii in crestere. Surse de proteine: carne, lactate, oua, peste, fasole boabe, linte, soia.
4. Necesarul de calciu: pentru oase puternice si o dantura sanatoasa. Il poate asimila din produsele lactate. Sa nu uitam de vitamina D care merge pe care o putem lua din pestele gras si oua.
5. Necesarul de fier poate fi asigurat din carnea rosie, peste gras, fasole boabe, linte, cereale integrale, spanac, macris de balta, fructe uscate, seminte de floarea soarelui.
6. Necesarul de fructe si legume asigura o varietate de vitamine, minerale si fitonutrienti. Este important sa-i educi gusturile alimentare si sa integrezi in alimentatia copilului 5 portii de fructe si legume pe zi (in stare proaspata, congelate, conservate sau uscate). In special fructele si legumele bogate in vitamina C (portocalele, rosiile, ardei, macris de balta, kiwi, lamai, morcovi, coacaze, urzici, spanac, conopida etc). Vitamina C ajuta la absorbtia fierului si mentine sanatatea pielii.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul nu sta la masa
In primii 3 ani de viata, este naturala tendinta celor mici de a se agita in jurul mesei in loc sa stea asezati linistiti sa manance.
-
Mic dejun à la Chef Mirela Ivascu: Omleta coapta cu legume si branza perlata
Chef Mirela Ivascu, a creat in exclusivitate pentru SuntParinte.ro retete de mic dejun sau de ce nu, cina, pentru parinti ocupati dar implicati si copii cu pofta de nou mereu.
-
9 beneficii ale cinei in familie
Copiii care iau frecvent cina in familie au un echilibru emotional mai bun si un risc mai scazut de comportamente de risc precum consumul de alcool sau droguri.
Adauga tu primul comentariu: