"Mi-e frica de…"
Cand devin temerile copilului o problema?
- cand apar cosmaruri sau reactii extreme ale copilului fata de diferite obiecte, situatii sau fiinte.
- atunci cand copilul refuza sa mai faca o activitate din cauza unei temeri pe care o traieste.
- cand copilul se plange mereu celor din jur, in special adultilor si cauta in permanenta prezenta sau sfatul lor.
In ce situatii apar?
- la inceputul scolii, apare teama de necunoscut: copilul nu stie cu ce se va confrunta la scoala si daca va putea face fata cerintelor. Poate fi si teama de a nu indeplini asteptarile parintilor, atunci cand acestia insista asupra aspectului competitiv al scolii.
- pot aparea si temeri complexe: teama de moarte, ca unul din parinti va pati ceva, ca cineva ii doreste raul, teama ca un dezastru se va produce, teama de esec etc.
- tot la varsta primara pot sa se manifeste fobiile de insecte sau de animale. O oarecare teama de insecte sau de animale poate aparea si reprezinta o etapa normala, astfel ca aceasta teama nu reprezinta un motiv real de ingrijorare, decat daca persista si mai tarziu, avand manifestari intense.
Ce solutii exista?
- Prezinta-i scoala ca un loc in care va afla lucruri interesante, in care isi va putea face noi prieteni.
- Evita sa induci copilului o stare de stres in ceea ce priveste calificativele si necesitatea de a fi cel mai bun. Vorbeste deschis despre fiecare teama pe care copilul tau o are, fara a incerca sa il linistesti cu un simplu ”Nu te mai gandi la asta”.
- Propune cadrului didactic ca in timpul unor iesiri organizate sau, pur si simplu atunci cand programa permite, sa propuna copiilor discutii despre temerile pe care le au.
- Chiar si adultii au temeri, asa ca incearca sa discuti liber cu copilul tau despre asta. Atentie la modul in care tu te comporti de fata cu cel mic, fiindca o mare parte din fobii sunt preluate de la parinti.
Articole despre ""Mi-e frica de…""
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Patru frici frecvente in randul copiilor
Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.
-
De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole