Ce inseamna Unschooling
„Copiii carora li se ofera un mediu de invatare stimulativ si bogat vor invata ceea ce sunt pregatiti sa invete atunci cand vor fi pregatiti sa invete.” John Holt
Unschooling-ul sau „nescolirea” este o forma de educatie realizata acasa. Exista cateva diferente intre homeschooling si unschooling, desi cele doua notiuni pornesc de la aceeasi idee: educatie realizata in afara unei scoli.
Homeschooling-ul presupune ca educatia copilului sa se realizeze acasa, desi copilul este inscris la o scoala umbrela, care va oferi certificarea cunostintelor si competentelor copilului. Homeschooling-ul, desi ofera suficienta libertate copilului si parintelui in legatura cu modalitatile de invatare, se bazeaza totusi pe o anumita structura, chiar daca nu urmeaza programa scolara obisnuita. Parintele preia rolul de profesor, ghidand copilul in educatie.
Unschooling-ul sau „nescolirea” presupune libertate completa atunci cand vine vorba de alegerea lucrurilor pe care copilul le invata. Nu exista un curriculum obligatoriu sau o structura pe care copilul si parintele trebuie sa le urmeze si nici dependenta de un sistem de invatamant. Copilul este cel care alege ce sa invete, cum si cand. Parintele invata si descopera alaturi de copil.
Unschooling-ul va arata diferit de la o familie la alta, insa exista cateva principii de baza:
- Invatarea nu se face dupa o programa scolara, ci pe baza intereselor copilului
- Metodele de invatare sunt diverse si depind de situatie si personalitatea copilului
- Implicarea parintilor in viata copiilor si educatia copiilor este majora
- Necesita un acces ridicat la resurse din domenii diverse
- Pasiunile si interesele copilului sunt pe primul loc
- Copilul invata si descopera singur sau cu sprijinul parintelui, atunci cand este nevoie
- Educatia este personalizata
- Invatarea se face in permanenta, nu doar pe parcursul catorva ore asa cum e la scoala
Copiii care devin adeptii unschooling-ului invata la fel ca adultii: bazati pe ceea ce ii intereseaza, descoperind pe cont propriu ceea ce ii intereseaza, folosind orice resursa pe care o obtin, condusi de curiozitate si aplicatii practice.
Cum arata un adult „nescolit”?
Un studiu realizat in 2011 cu ajutorul a 75 persoane „nescolite” cu varsta intre 18 si 45 ani a evidentiat atitudinea acestora fata de unschooling si evolutia lor la maturitate:
- 72 din cei 75 au declarat ca avantajele aduse de unschooling depasesc dezavantajele.
- 70% dintre ei au declarat ca unschooling-ul i-a ajutat sa devina adulti cu puternica motivatie intrinseca si capacitate de a-si controla propria evolutie
- O treime dintre ei au declarat ca nu exista dezavantaje ale nescolirii
- Printre dezavantajele identificate se numara: atitudinea celor din jur fata de alegerea lor de a fi nescoliti, un anumit grad de izolare sociala si dificultatile intampinate in adaptarea la stilul social si valorile morale ale copiilor scoliti, de aceeasi varsta. Izolarea sociala a fost explicata prin programul diferit si deseori incarcat al copiilor scolarizati, precum si prin numarul redus al copiilor nescoliti.
- 69% dintre ei s-au declarat fericiti din punct de vedere social.
- 11% dintre ei au declarat ca au simtit ca au ramas in urma in pregatirea academica, dar au reusit sa faca progrese depunand mai mult efort.
- 83% dintre ei au urmat o forma de invatamant superior, obtinand deja o diploma de licenta sau master sau fiind inscrisi la facultate. Majoritatea celor care s-au inscris la facultate au intrat mai intai la un colegiu (community college), care le-a deschis drumul catre facultate, altii au dat testele SAT sau ACT, altii au obtinut o diploma de liceu online sau o diploma GED (General education diploma).
Asadar, nescolirea este o forma de invatare acasa, condusa de catre copil, care de cele mai multe ori poate fi continuata cu o educatie formala si ii poate ajuta pe copii sa isi descopere interesele si abilitatile.
Tu ce parere ai despre aceasta alternativa educationala?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/lydiaxliu/15052228826/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Cum ii invatam pe cei mici sa pretuiasca natura?
Discutiile despre cat de esential este sa protejam natura, sa ne asumam un comportament responsabil si sa adoptam obiceiuri ecologice inca din copilarie nu sunt deloc noi.
Adauga tu primul comentariu: