characters characters

Cum sa incurajezi lectura in vacanta?

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 iunie 2010    |   8627 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Vacanta deja a sosit si presimti ca unul dintre primele lucruri pe care le va face copilul tau in zilele urmatoare este sa-si ascunda cartile si caietele pe fundul sertarelor din birou. Dupa un an de invatat, e saturat si plictisit, nu mai vrea sa auda de teme si carti. Cu toate acestea, pentru cultura lui generala e bine sa continue sa citeasca. Numai asa isi va dezvolta vocabularul, imaginatia, limbajul etc.
 
 
 Iata cateva recomandari pe care sa i le dai copilului tau pentru a te asigura ca va citi in timpul verii:

1. Exploreaza biblioteca pe care o ai acasa. S-ar putea ca pe rafturi, printre multe alte carti sa gasesti o carte ce ar putea deveni preferata pentru vara. De multe ori avem impresia ca am citit chiar tot ce se putea din biblioteca, insa intotdeauna mai gasesti o carte “ratacita”. Daca niciun titlu de pe cotoarele cartilor nu te intereseaza, poti alege sa o recitesti pe cea care ti-a placut cel mai mult. De fiecare data cand reluam pasajele cartilor copilariei noastre de readucem aminte imaginile pe care ni le-am creat demult, insa perspectiva de acum este diferita cu cea de atunci si noi si noi intelesuri si semnificatii ni se arata printre paginile cartilor.

2. Frecventeaza biblioteca scolii sau pe cea judeteana. Poti cere parerea celor de acolo privind cartile pe care le-ai putea citi si care ar avea un plus de aventura si mister.

3. Alege librariile in care iti indeplinesti doua scopuri:
in primul rand te poti aseza linistit pe un fotoliu si incepe sa citesti o carte fara a o cumpara neaparat, si in acelasi timp poti sa-ti gasesti o alta persoana la fel de interesata ca si tine cu care mai apoi sa iesi la un suc pentru a va cunoaste mai bine. Librariile deseori sunt si locuri de intalnire pentru adolescenti si mijloace de socializare.

4. Creeaza propria ta carte.
  Daca sunteti plecati in familie, pe timp de vara intr-o excursie, cauta tot felul de materiale pentru a da nastere unei carti proprii. Vorbim de un album al calatoriei. Poti reuni in acelasi spatiu de cotor carti de vizita, imagini din revista, carti postale, fotografii de familie, imagini din zona pe care o vizitati etc.

5. Foloseste un sistem de recompense.
Pentru fiecare carte citita ii poti face cate o favoare sau indeplini o dorinta copilului tau. Asa va fi mult mai motivat sa citeasca. Inainte de a implementa acest sistem aminteste-i faptul ca nu-ti place sa fii pacalit si daca vrea sa “intre in joc” va trebui sa respecte regulile si sa fie pe cat de corect posibil. Ii poti cere sa-ti povesteasca despre ceea ce a citit, sa-ti descrie sirul intamplarilor, personajele preferate etc.

6. Sugereaza-i sa realizeze impreuna cu prietenii lui, un cerc literar pentru a reusi sa citeasca cu mai multa placere toate cartile din lista de bibliografie obligatorie pentru liceu.
Fiecare poate sa citeasca un volum, o carte pe saptmana, iar intalnirile sa se realizeze intr-o seara relaxanta de vara, unde pe rand sa-si expuna fiecare parerea despre ceea ce a citit.

7. Alegeti o zi pe saptamana in care fiecare din casa pur si simplu sta si se delecteaza citind cateva pagini de carte.
Pentru asta, mergeti la librarie si cautati cartile ce v-ar putea face placere sa le cititi, iar apoi alegeti momentul potrivit.

Recomandarile tale
Noi ti-am oferit sapte idei de a-l ajuta pe copilul tau sa citeasca si pe timp de vacanta. Tu ce altceva ai mai adauga? Care din ideile de mai sus crezi ca ar functiona si in cazul copilului tau?


Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Silviu    21.09.2013 - 14:13
    http://www.scribd.com/collections/4351378/Thr-Contest-Problem-Book
  • Utilizator Anonim
    mamairinei    30.06.2013 - 16:39
    Fetita mea abia a inceput sa citeasca singura. Pentru mine nu este o surpriza. E un lucru firesc, ce vine in continuarea unui obicei sadit putin cate putin, timp de sapte ani, acasa. Consider ca unui copil caruia parintii nu i-au citit, nici nu va citi, oricate recompense i s-ar promite. Ca sa-i pastrezi interesul pentru lectura treaz, copilului trebuie sa-i citesti daca te roaga, oricand isi doreste acest lucru, chiar daca stie sa citeasca si singur.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    15.08.2012 - 11:41
    Lectura...un cuvant prea rar folosit in zilele noastre...Bibliografia scolara uneori este mult prea greoaie si nepotrivita varstei copilului careia se adreseaza. In clasa a doua, a treia, credeti-ma ca nici mie, o impatimita de lectura, nu imi placeau cartile recomandate! De ce trebuie sa citesc in timpul meu liber despre calul care a murit suferind... despre lucruri ce nu-mi dau o stare de bine??? Daca ma convingeti de ce trebuie sa si citesc ceea ce vad zi de zi... Ma inscriu din nou in clasa a patra... Asta...daca iau examenul... Va salut si va urez lectura placuta, tuturor, copii si parinti!
  • Burlacu Visternicu Daniela
    Burlacu Visternicu Daniela    08.08.2012 - 07:08
    Copiii mei citesc dar nu in ritmul in care imi doresc eu. Poate uneori ii conditionez cu terminarea unei carti daca isi doresc altceva. Sunt fericita ca ei iubesc cartile dar vacanta asta ....sunt atatea de facut.
    Au liste de lectura de la scoala asa incat stiu ce sa caute!
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    25.07.2011 - 12:10
    Am aflat ca informatiile importante nu afla niciodata usor. Trebuie sa cauti, sa consideri cartea un univers deschis. O carte interesanta este cel mai frumos cadou pe care ni-l poate face cineva; insa trebuie sa stim sa-i descifram enigmele.Pentru a fi interesati de o anumita carte, trebuie sa impunem un ritm al lecturii, in functie de specificul ei. Bine ar fi sa selectam ceea ce citim, pentru ca este mai important sa citim cu atentie o carte buna, decat sa frunzarim tot ceea ce gasim intamplator.Sa-i conducem in lumea minunata a lecturii, astfel ca alaturi de celelalte mijloace ale audio- vizualului sa redevina un prieten adevarat.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe