characters characters

Jocuri pentru calatoriile cu copiii in masina

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 iulie 2013    |   13529 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


Calatoriile cu copiii in masina se rezuma de fiecare data la intrebarea repetata de mii de ori “cat mai avem?”. Exista o multime de activitati pe care le puteti realiza in masina si care il pot face pe copil sa se concentreze si pe alte lucruri, nu doar pe distanta pe care trebuie sa o mai parcurgeti pentru a ajunge la destinatie.

Iata cateva jocuri distractive pe care le poti propune copilului tau, atunci cand calatoriti cu masina:

1. Creati impreuna o poveste. Unul dintre parinti incepe o poveste cu “A fost odata ca niciodata o printesa” (sau un baietel/ursulet/o broscuta etc., in functie de preferintele copiilor ). Copiii si celalalt parinte trebuie sa adauge cate o fraza, creand impreuna o poveste. Jocul poate dura de la cateva minute la cateva ore, depinde de creativitatea participantilor si de interesul lor de a mentine in viata povestea.

2. Jocul Animalelor - o persoana spune un nume de animal, iar urmatorul trebuie sa spuna un animal al carui nume incepe cu ultimele doua litere din cuvantul anterior. De exemplu: camila-lama-maimuta etc.

3. Cele 20 de intrebari - o persoana se gandeste la un animal sau o planta, dupa care ceilalti au la dispozitie 20 de intrebari pentru a afla despre ce este vorba. Intrebarile vor avea doar raspunsuri afirmative sau negative. De exemplu: “Poate zbura?”, “Traieste in padure?”, “E carnivor?” etc.

4. Ghiceste cantecul - fiecare, rand pe rand, fredoneaza un cantec pe care il stie, in timp ce restul persoanelor trebuie sa ghiceasca numele artistului si titlul piesei. Cel care castiga este cel care va fredona urmatorul cantec.

5. Testul memoriei - o persoana incepe cu prima litera din alfabet spunand litera si un obiect care incepe cu A, urmatoarea persoana trebuie sa spuna litera si cuvantul spuse de participantul anterior, dupa care continua cu urmatoarea litera. Iata un exemplu: prima persoana- A de la aluna, a doua persoana- “A de la aluna, B de la bucatar”, a treia persoana- “A de la aluna, B de la bucatar, C de la casa”, iar jocul continua pana cand unul dintre participanti se incurca la enumerarea literelor si a cuvintelor spuse de cei de dinaintea sa.

6. Goana dupa locul secret - Pentru acest joc,aveti nevoie de o harta. Unul dintre participanti va privi harta si va numi un oras, un rau sau un munte reprezentat pe aceasta... Urmatorul participant  are 60 de secunde la dispozitie pentru a identifica pe harta locul sau raul numit de primul participant.

7. Ghiceste numarul - o persoana se gandeste la un numar, dupa care fiecare are voie sa adreseze pe rand, cate o intrebare, pana cand numarul este ghicit. De exemplu, numarul ales este 45. Cineva poate intreba: este mai mic de 50? Raspunsurile vor fi doar afirmative sau negative.  Castiga cel ce ghiceste primul numarul.

8. "Imi place sa... "- este un joc similar cu testul memoriei, doar ca  va ajuta si sa descoperiti preferintele membrilor familiei. Cel care incepe jocul trebuie sa spuna un lucru/o activitate care ii place, dupa care urmatorul va relua ceea ce a spus prima persoana, adaugand la randul sau ceea ce ii place.

9.  Jocul Alfabetului: o persoana se uita pe partea dreapta a drumului, iar cealalta pe partea stanga. Se porneste de la prima litera din alfabet, iar jucatorii.  trebuie sa gaseasca in campul vizual un obiect al carui nume sa inceapa cu fiecare litera a alfabetului, in ordine. De exemplu, A- asfalt, B-borna, C-centura, D-drum, E-echipament, F-fir de tensiune etc. Cel care gaseste cate un cuvant pentru fiecare litera din alfabet este castigatorul. O alta varianta a acestui joc este de a gasi nume de animale, legume, fructe, tari etc. care incep cu fiecare litera a alfabetului.

10. “Daca ai putea...” .Cel care incepe jocul adreseaza urmatorului participant o intrebare care incepe cu “Daca ai putea...”. De exemplu, “Daca ai putea sa fii invizibil pentru o zi, unde ai merge?”. Urmatorul participant trebuie sa raspunda si sa adreseze si el o intrebare de acest fel pasagerului de langa el.

Desigur, poti apela si la cantece pe care sa le cantati impreuna sau la povesti audio pe care copiii le pot asculta pe drum, atunci cand au obosit sa se joace.


Jocurile de mai sus pot fi puse in aplicare nu doar cand calatoriti, ci si in alte contexte in care e nevoie sa ii tii pe copii ocupati. Aceste jocuri sunt distractive, simple, usor de jucat.

Continua lista noastra de jocuri cu propriile activitati pe care le propui copiilor tai atunci cand calatoriti mult timp cu masina, pentru ca ceilalti parinti sa gaseasca inspiratie pentru drumurile din vacanta aceasta. Tu ce jocuri propui copiilor cand calatoriti cu masina?

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/kessiye/3341663598/

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Andreea    23.06.2015 - 23:42
    Buna, va recomand cu caldura jocurile de calatorie de la Momki sau Purple Cow. Sunt jocuri magnetice, micute, perfecte pentru copii, dar si pt adulti. Sunt cam ce ne jucam si noi cand eram mici: x si 0, sudoku, dame, navele, sah etc...
  • Utilizator Anonim
    Roxana    04.08.2013 - 19:46
    Sunt foarte utile si placute propunerile voastre. Ceea ce cred eu ca este la fel de util pentru un copil si pentru un adult atunci cand pleaca intr-o calatorie lunga este sa se bucure de intreaga calatorie si sa nu puna atat de mult pret pe sosirea la destinatie pentru ca nerabdarea de a ajunge in locul final creaza de fapt plictiseala. Fiecare loc prin care trecem poate fi interesant, putem opri pe drum daca e cazul si ne putem bucura mult mai mult de o calatorie cu trenul sau cu autobuzul daca socializam cu alti oameni. Viata in sine e o calatorie.
  • Utilizator Anonim
    filip    22.07.2013 - 07:15
    eu ma joc cu fetita mea mereu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe