characters characters

The talk: Cum sa incepi discutia despre studii si cariera cu copilul tau?

16 februarie 2018    |   2636 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Programul Duales Studium, creat de LIDL
Intr-o discutie cu parintii, scoala este unul dintre subiectele mai putin preferate de catre copii. Insa astfel de momente nu trebuie sa fie dificile, nici pentru voi, nici pentru ei. Ele trebuie sa fie privite ca o oportunitate de a va cunoaste si a comunica mai bine.

Uneori, intrebarile legate de scoala primesc raspunsuri scurte sau sunt evitate. Ca parinte, iti doresti tot ce este mai bun pentru copilul tau – te intereseaza viitorul lui si vrei sa il ajuti sa descopere ceea ce ii place si ce cariera i s-ar potrivi. Un prim pas in construirea traseului profesional este o discutie despre alegerea facultatii, care sa ii ofere informatiile necesare pentru a putea lua o decizie informata.

Discutia pe aceasta tema este utila pentru amandoi - prin ea, ii oferi mai multa incredere copilului tau sa isi aleaga cariera, pe baza dorintelor si pasiunilor pe care le are. Pasii de mai jos pot fi un ghid util pentru initierea conversatiei cu copilul tau despre „ce vrea sa se faca”. 

Cum incepi discutia despre studii si cariera cu copilul tau?


1. Incepe cu intrebari simple

Inainte de a-ti indruma copilul in alegerea unei facultati, incearca sa iti dai seama cat de bine il cunosti. Poti incepe cu un exercitiu de introspectie, prin care sa intelegi daca ceea ce ti-ai dori tu pentru el este ceea ce isi doreste si el. Spre exemplu, ai putea lua in considerare intrebari precum: „Ce cariera mi s-ar parea ca i s-ar potrivi?” sau „Ar putea face o cariera din pasiunea pe care o are?”. Ulterior, poti avea o discutie deschisa cu el, prin care sa incerci sa afli care sunt talentele si pasiunile lui, astfel incat sa ii oferi cele mai bune sfaturi cu privire la ceea ce urmeaza sa aleaga.

2. Fa o delimitare a experientelor 

Incearca sa te indepartezi de la propria experienta. Concentreaza-te mai mult pe ceea ce isi doreste copilul tau, si mai putin pe propriile asteptari. Este important sa ii oferi pareri si sugestii, dar nu ar trebui sa i le impui. Ajuta-l sa isi cultive pasiunile si mai departe, in viitoarea cariera.

3. Ofera-i suportul tau pe toata perioada

Relatia parinte-copil, inainte de toate, trebuie sa se bazeze pe comunicare. In toate discutiile pe care le ai cu copilul tau, este foarte important ca acesta sa stie ca, indiferent de alegerea pe care o va face, tu ii vei oferi sustinere si il vei incuraja sa isi aleaga propria directie.

4. Ajuta-l sa descopere variantele potrivite de cariera pentru dorintele lui

Este foarte important sa il ajuti pe copilul tau sa descopere mai multe variante de perspectiva pentru viitor, care sunt potrivite pentru el. Dupa ce ai aflat care sunt dorintele lui, puteti discuta oportunitatile de studii, disponibile in tara sau in strainatate. Este bine sa aveti in vedere ca exista posibilitati de dezvoltare profesionala si la nivel international.

5. Analizati impreuna oportunitatile de studii

Cu cat te focusezi mai mult pe ceea ce isi doreste copilul tau sa faca, cu atat selectia lui va fi mai usoara. Analizati impreuna care sunt avantajele oferite de fiecare facultate sau program dedicat viitorilor studenti si faceti o lista cu beneficiile pe care le are in ceea ce priveste cariera.

O oportunitate foarte buna pentru copilul tau, care urmeaza sa opteze pentru o facultate, este programul Duales Studium. Programul este creat de Lidl si le ofera absolventilor de liceu posibilitatea de a studia in strainatate. In acelasi timp, ii ajuta sa acumuleze experienta profesionala pentru a avea un job de succes chiar din prima zi de dupa terminarea facultatii. In plus, in functie de rezultatele obtinute in primul an, studentii au posibilitatea de a invata timp de un semestru din anul II la o universitate partenera din alta tara.

Ceea ce face unic acest program este modul cum sunt structurati anii universitari. Astfel ca, fiecare an de studiu cuprinde o serie de module teoretice si un semestru de practica desfasurat in magazinele Lidl. Cursurile se desfasoara in cadrul Facultatii de Comert din Heilbronn, din Germania, iar, pentru practica, Lidl le ofera studentilor oportunitatea sa descopere, la fata locului, totul despre procesele care sustin un retailer international de succes.

Mai mult, pe parcursul programului de practica, Lidl asigura cazarea elevilor. In plus, fiecare semestru de practica este remunerat astfel: tinerii din primul an vor primi un salariu de 1400 euro/luna, cei din anul doi 1600 euro/luna, iar cei din an terminal 1800 euro/luna. La finalul programului, studentii obtin o diploma recunoscuta la nivel international si au posibilitatea de a se angaja pe un post de management, ca Sef de Vanzari in cadrul companiei Lidl.

Daca copilul tau s-a hotarat sa urmeze o facultate in strainatate, cunoaste limba germana si cea engleza si bifeaza toate cerintele pentru incrierea in programul Duales Studium, ajuta-l sa depuna candidatura la adresa de e-mail recrutare@lidl.ro, pana pe 28 februarie 2018.

Procesul de selectie va continua apoi cu un interviu telefonic in limba germana si un test online. Mai multe informatii despre program, dar si despre cerintele inscrierii, poti gasi pe cariere.lidl.ro si in kit-ul cu indrumari despre cum sa vorbesti cu copilul tau despre studii si cariera, de la Lidl. Descarca kit-ul de aici!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe