Temele pentru acasa si implicarea mamelor
Cum este bine sa se implice mamele in temele pentru acasa ale copiilor
Exista mai multe feluri in care mamele se pot implica in temele pentru acasa ale copiilor, fiecare dintre acestea avand un efect diferit asupra rezultatelor copilului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in Finlanda, tara cu unul dintre cele mai performante sisteme de invatamant din lume.
Cum poti sa iti ajuti copilul la temele pentru acasa:
Cat timp ocupa temele pentru acasa in alte tari?
Parintii care isi ajuta copiii prea mult la teme ii impiedica sa invete
Studiul arata cat de important este ca parintii sa ofere copiilorocazia de a realiza pe cont propriu temele pentru acasa: cu cat mama a oferit copiluui mai multe ocazii de a lucra independent, cu atat copilul a dat dovada de mai multa perseverenta privind tema pentru acasa. Cand mamele au oferit copilului sprijin concret in realizarea temelor (de exemplu, rezolvand o problema de matematica in locul copilului), cu atat copilul a dat dovada de mai putina perseverenta in privinta temelor. Astfel, copiii tind sa ceara si mai mult ajutor atunci cand parintii le ofera ajutor concret, scazand in timp nivelul perseverentei si al independentei in privinta temelor. Acest fenomen apare indiferent de nivelul abilitatii copilului. Cu alte cuvinte, chiar si copiii care invata bine pot deveni mai putin autonomi in realizarea temelor daca parintii le ofera prea mult sprijin concret si nu ii lasa sa lucreze independent.
Cand mama da ocazia copilului sa isi faca tema singur, ii transmite acestuia ideea ca are incredere in abilitatile si capacitatea intelectuala a copilului. Acest lucru da incredere copilului in propriile forte, incurajandu-l sa fie perseverent si sa caute singur solutiile. In mod similar, cand mama ofera copilului sprijin concret (mai ales atunci cand copilul nu i-a cerut ajutorul), poate transmite ideea ca nu are incredere in capacitatea copilului de a-si face singur temele.
Cum poti folosi aceste informatii:
-
Ia in considerare faptul ca ajutorul pe care il oferi copilului la teme trebuie sa porneasca de la nevoile copilului.
-
Aminteste-ti ca pe masura ce copilul tau invata singur, isi va dezvolta mai bine propriile abilitati, precum si perseverenta.
-
Ofera ajutor copilului atunci cand in mod clar are nevoie. Incearca mai intai sa il ghidezi pe copil catre gasirea raspunsului corect pe cont propriu, prin intrebari si sugestii.
-
Nu face un obicei din a rezolva tu cerintele temelor in locul copilului.
Sursa: ScienceDaily.com
*Sursa foto: Pixabay.com
Adauga tu primul comentariu: