characters characters

Sistemul de invatamant finlandez

Zece principii pe care le putem prelua de la sistemul de invatamant finlandez

10 septembrie 2018    |   4973 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sistemul de invatamant finlandez
Care sunt caracteristicile sistemului de invatamant din Finlanda care ii asigura calitatea recunoscuta international? Elevii finlandezi obtin in mod constant rezultate bune la testele internationale standardizate, precum PISA, atragand astfel atentia specialistilor in educatie din intreaga lume. Iata o analiza a sistemului de invatamant finlandez care poate explica calitatea ridicata a acestuia.

Citeste mai multe despre sistemul finlandez de invatamant:

Cum incepe anul scolar in Finlanda 

Cum e combatut bullying-ul in Finlanda 


Nu exista teste standardizate

Singurul examen standardizat pe care il dau elevii finlandezi este examenul national de matriculare (National Matriculation Exam), care este optional, dat la sfarsitul liceului. De-a lungul anilor scolari insa, copiii sunt evaluati in mod individual, in functie de obiectivele lor personalizate de invatare.

Cadrele didactice nu sunt trase la raspundere

In Finlanda, profesorii trebuie sa atinga asemenea standarde de calitate incat nu este nevoie de un sistem riguros de evaluare a cadrelor didactice. Astfel, cadrele didactice nu sunt trase la raspundere pentru rezultatele obtinute deoarece exista un nivel ridicat de responsabilitate si constiinciozitate asumate de catre profesori. Cadrele didactice trebuie sa obtina o diploma de master inainte de a putea profesa, iar programele de formare didactica sunt printre cele mai riguroase si selective programe din tara. Cadrele didactice finlandeze stiu ca atunci cand nu au o performanta buna este datoria lor sa ia masuri in aceasta privinta, nefiind nevoie de interventia unui sistem birocratic care sa ii evalueze.

Cooperare, nu competitie

Sistemul de invatamant finlandez nu se bazeaza pe sisteme de evaluare artificiala, nefiind nevoie de clasificari de scoli sau profesori de top. In loc de competitie, scolile pun accentul pe cooperare, atat in randul cadrelor didactice, cat si in randul elevilor.

Lucrurile esentiale sunt o prioritate

In loc sa puna accentul pe note sau performanta, sistemul de invatamant finlandez pune accentul pe lucrurile esentiale:

  • toti elevii primesc masa de pranz gratuit
  • au acces la ingrijire medicala, la consiliere individuala si sprijin personalizat.

Astfel, educatia devine in Finlanda un instrument de diminuare a inegalitatii sociale.

Inceperea scolii la o varsta mai mare

Copiii incep scoala la 7 ani, iar invatamantul obligatoriu cuprinde 9 clase.

Elevii au optiuni profesionale si fara un parcurs academic

In Finlanda, exista o diferenta mai putin accentuata intre copiii care aleg sa mearga la facultate si cei care aleg scolile profesionale. Ambele optiuni pot duce la cariere satisfacatoare. Copiii pot alege sa frecventeze un „liceu” care ii pregateste pentru admiterea la facultate sau o scoala vocationala” care ii pregateste pentru diverse profesii, insa in urma careia pot da admitere si la facultate, daca isi doresc.

Orele incep mai tarziu

Scoala incepe in general intre orele 9 si 9:45 dimineata si se incheie intre orela 14-14:50. Orele, dar si pauzele dintre ele dureaza mai mult decat in restul tarilor occidentale. Cercetarile au aratat in nenumarate randuri ca atunci cand scoala incepe prea devreme dimineata, starea de sanatate fizica si emotionala a elevilor are de suferit.

Acelasi profesor pentru mai multi ani de scoala

Elevii finlandezi pot avea acelasi profesor pentru o perioada de pana la 6 ani de scoala. Aceasta durata mai lunga de interactiune cu acelasi cadru didactic ii ajuta pe elevi sa stabileasca o relatie apropiata cu acesta, iar pe cadrul didactic il ajuta sa isi cunoasca mai bine fiecare elev in parte.

O atmosfera relaxata

Mai putin stres, mai putina constrangere inutila si mai multa grija aratata elevilor. Atat copiii, cat si cadrele didactice se bucura de cateva pauze de 15-20 minute pe zi, in care au timp sa se relaxeze, sa manance sau sa iasa la aer.

Mai putine teme pentru acasa

Elevii finlandezi au mai putine teme pentru acasa decat elevii din alte tari, petrecand in medie o jumatate de ora pe zi pentru a-si pregati lectiile acasa. De asemenea, nu au nevoie de meditatii. Cantitatea redusa a temelor pentru acasa este explicata prin faptul ca invata tot ce au de invatat la scoala si nu sunt presati sa obtina rezultate exceptionale, deoarece nu este incurajata competitia.

Sursa: BigThink.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu