Relatia parinte-copil, factor protector impotriva comportamentelor de risc
Relatia parinte-copil este un factor protectiv foarte important pentru sanatatea fizica si mentala a adolescentilor. Conexiunea dintre parinte si copil se refera la legatura emotionala existenta intre cei doi, iar acolo unde exista o relatie puternica inseamna ca cei doi petrec mult timp impreuna, discuta deschis unii cu ceilalti, se sprijina reciproc, impartasesc aceleasi valori si au un nivel ridicat de optimism cu privire la viitor. Daca relatia dintre parinte-copil este una precara, climatul emotional este mai dur, iar in loc de afectiune, intre parinte si copil exista doar ostilitate si furie, iar uneori chiar si violenta.
Citeste si alte materiale pe aceeasi teama:
Ce se intampla cand parintii nu o relatie apropiata cu propriii copii
Specialistii sustin ca relatia parinte-copil poate fi descrisa in functie de mai multe aspecte:
- Atasamentul sau legatura dintre cei doi
- Caldura emotionala si grija pentru celalalt
- Sprijinul sau implicarea oferite de parinti copiilor
- Coeziunea, apropierea si conflictul dintre cei doi
- Monitorizarea sau controlul – gradul in care parintele incearca sa controleze comportamentul copilului
- Gradul de autonomie a copilului
- Caracteristicile psihologice ale mamei si tatalui
Studiile arata ca exista diferente intre relatia parinte-copil, intre baieti si fete. Spre exemplu, parintii se pare ca se simt mai apropiati de copilul de acelasi sex. Stima de sine a fetelor se pare ca e prezisa de sprijinul pe care fetele il primesc din partea mamelor si afectiunea fizica pe care o primesc din partea tatilor. In ceea ce ii priveste pe baieti, stima de sine este prezisa de cat de mult timp petrec acestia cu mamele lor si cat de mult contact au cu tatii lor.
Avantajele relatiei apropiate dintre parinte si copil:
- este un factor de protectie impotriva comportamentelor de risc in adolescenta, precum inceperea timpurie a vietii sexuale
- este asociata cu rezultate scolare bune
- este asociata cu un consum mai redus de droguri, alcool si cu un risc mai scazut de a fuma, in randul adolescentilor
- este asociata cu implicarea mai redusa in comportamente violente
Pentru a avea o relatie parinte-copil buna, iata de ce trebuie sa tii cont:
Conexiunea – e important sa petreci cat mai mult timp cu copilul tau, sa ii arati ca il accepti asa cum este si ca esti disponibil pentru oricand are nevoie de tine.
Reglarea se refera la comportamentul copilului. O relatie stransa parinte-copil inseamna si capacitatea de a-l ajuta pe copil sa isi formeze comportamente adecvate prin reguli, supervizare si monitorizare.
Autonomia psihologica inseamna oportunitatile pe care le oferi copilului pentru a-si dezvolta propriul sistem de gandire, idei, emotii si capacitatea de a si le exprima.
*Sursa foto: Pexels.com
Adauga tu primul comentariu: