characters characters

Ministerul Educatiei a aprobat noile programe scolare pentru ciclul gimnazial

08 martie 2017    |   1069 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

conferinta de presa ministerul educatiei
Ministrul Educa
tiei Nationale, Pavel Nastase, a aprobat, prin ordin, noile programe scolare pentru ciclul gimnazial. 
Anuntul a fost facut marti, 7 martie, in cadrul unei conferinte de presa care a marcat prezentarea acestor programe scolare si a elementelor de noutate asociate. „Programele pentru gimnaziu continua abordarea dezvoltarii curriculare din invatamantul primar si se axeaza pe formarea competentelor-cheie. Optiunea pentru utilizarea competentelor-cheie ca repere in stabilirea profilului de formare a reprezentat o decizie de politica educationala in acord cu Legea Educatiei si cu tendintele europene in domeniu”, a declarat ministrul Pavel Nastase.

Principalele elemente de noutate ale programelor scolare pentru ciclul gimnazial sunt urmatoarele:

  • Crearea unor premise pentru o conceptie curriculara unitara si coerenta la nivelul intregului invatamant preuniversitar. Mai exact, in ciclul gimnazial este continuat modelul de proiectare curriculara pe competente implementat deja in invatamantul primar.
  • Structurare din perspectiva modului in care fiecare disciplina de studiu poate contribui la realizarea profilului de formare al absolventului de gimnaziu.
  • Accentul este pus pe dobandirea de competente: in acest mod este depasita abordarea centrata exclusiv pe acumularea de cunostinte/continuturi ale invatarii, oferind elevilor oportunitati pentru transferul si mobilizarea cunostintelor si a abilitatilor in contexte variate de viata.
  • Competentele prevazute pentru fiecare an de studiu sunt corelate cu o varietate de exemple de activitati de invatare. In acest context, cadrele didactice au libertatea de a utiliza exemplele de activitati de invatare pe care le propune programa scolara, de a le completa sau de a le inlocui, astfel incat acestea sa asigure un demers didactic adecvat situatiei concrete de la clasa.
  • Conform Legii Educatiei, programele acopera doar 75% din timpul de predare-invatare-evaluare, cadrele didactice avand in plus la dispozitie 25% din timpul alocat disciplinei pentru diversificarea si adaptarea situatiilor de invatare, in acord cu nevoile, interesele si aptitudinile fiecarui elev.
  •  Noile programe scolare reprezinta un sprijin consistent pentru cadrele didactice. Potrivit noii structuri, sectiunea de sugestii metodologice este mai dezvoltata si include recomandari referitoare la proiectarea didactica, la strategiile didactice si la metodele care contribuie predominant la realizarea competentelor. Sugestiile metodologice au rolul de a orienta cadrele didactice in utilizarea programei scolare pentru realizarea activitatilor de predare-invatare-evaluare, in concordanta cu specificul disciplinei si cu particularitatile de varsta ale elevilor.

Procesul de elaborare a acestor programe a debutat dupa adoptarea, in luna aprilie 2016, a noului plan-cadru si a presupus, de asemenea, in premiera, constituirea transparenta, prin apel public, a grupurilor de lucru pentru toate disciplinele de gimnaziu.

In conexiune directa cu aprobarea programelor scolare pentru clasele V-VIII, ministrul Educatiei a anuntat si semnarea ordinului privind elaborarea manualelor scolare pentru clasa a V-a. Documentul reglementeaza elaborarea si achizitia manualelor scolare pentru cei aproximativ 171.000 de elevi care vor intra in clasa a V-a, la toamna. Intentia Ministerului Educatiei este ca acest proces, derulat in baza noilor programe scolare, sa se finalizeze pana la inceputul anului scolar 2017-2018. Am discutat cu editurile de carte scolara posibilitatea de a elabora manualele intr-un termen mai redus (3 luni) fata de termenele anterioare, au fost de acord si le multumesc pentru asta. In acest context, trebuie precizat ca am modificat in procedura de evaluare ponderea punctajului pe baza criteriilor de calitate. Acesta reprezinta 85% din punctajul total, iar ponderea punctajului pentru pret este de 15% din punctajul total”, a mai declarat ministrul Pavel Nastase.

Totodata, a fost semnat si ordinul de ministru privind completarea stocurilor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar pentru anul scolar 2017-2018, prin achizitionarea manualelor scolare retiparite. In acest sens au fost repartizate inspectoratelor scolare judetene fondurile necesare pentru retiparirea manualelor scolare din invatamantul preuniversitar pentru anul scolar 2017-2018. Data-limita pentru finalizarea acestei activitati care presupune distributia manualelor scolare in unitatile de invatamant este 14 iulie 2017.

La conferinta de presa au mai participat Gabriel Liviu Ispas, Secretar de stat in Ministerul Educatiei, Ciprian Fartusnic, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei (institutia care a coordonat elaborarea programelor scolare) si Marian Suta, directorul Centrului National de Evaluare si Examinare (institutia care va coordona procesul de achizitie a manualelor de clasa a V-a).

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu