Lectiile de sah, folosite cu succes pentru reducerea delincventei in randul adolescentilor canadieni
Cand vine vorba de delincventa juvenila, studiile arata ca masurile punitive, precum trimiterea adolescentilor la casa de corectie nu ii ajuta pe acestia sa isi corecteze comportamentul si le pot afecta pe termen lung rezultatele scolare si sociale.
In Canada, judecatorii care se ocupa de cazurile de delincventa juvenila au gasit o alternativa pentru casele de corectie: lectiile de sah.
Citeste si alte materiale despre adolescenti:
Cum sunt ajutati adolescentii islandezi sa evite abuzul de substante si alcool
Zece exercitii psihologice care cresc increderea in sine a adolescentilor
Dincolo de beneficiile cognitive pe care le aduc lectiile de sah, acestea ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitati de viata, sa fie mai organizati si sa creeze relatii sociale mai bune.
In plus, s-a dovedit ca sahul ii ajuta sa se reintegreze mai usor in societate, atunci cand isi finalizeaza perioada de detentie. „Sahul pentru viata”, asa cum este numit programul de reabilitare, inseamna un program de instruire de 25 de ore, in care copiii sunt invatati strategii de jos. Prin sah, copiii invata sa isi dezvolte gandirea, capacitatea de rezolvare de probleme, planificarea, concentrarea atentiei si luarea de decizii.
„Fiecare mutare de sah are o consecinta”
In prezent, rezultatele programului sunt analizate in cadrul unui studiu, iar primele concluzii arata ca adolescentilor le place sa vina la lectiile de sah. Multi dintre ei se bucura de linistea din timpul lectiilor de sah si de faptul ca se pot concentra doar asupra acestei activitati, fara alte surse de stres sau frustrare.
Pe parcursul programului, copiii isi dezvolta abilitatile de gandire, punand intrebari care arata ca au inteles strategii si ca isi planifica mutarile pe termen lung. In plus, sahul poate insemna o metafora pentru viata: ca si in lumea reala, in sah, orice mutare are o consecinta.
Un astfel de program poate fi o utila sursa de inspiratie pentru sistemul de reintegrare a tinerilor in societate, pentru o directie mai putin bazata pe pedepse si orientata mai mult catre corectarea si consolidarea abilitatilor de viata.
Sursa: TheConversation.com
*Sursa foto: Pixabay.com
Adauga tu primul comentariu: